2022.09.16.

Rekordok versenye – VIII. Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa

2022-ben újra tavasszal került megrendezésre a világ legnagyobb pontyhorgász versenye az IBCC. A tavalyi esztendőben megfogták a verseny történetének első 30 kg feletti pontyát, kíváncsian vártuk, hogy idén mit tartogat a Balaton a versenyzők számára. Annyit elárulhatunk előre, hogy rekordok idén is születtek, nem is akármilyenek!

Ez a megmérettetés nem csak a horgászatról szól, hanem annál sokkal többről. Rengeteg ember dolgozik a háttérben annak érdekében, hogy a rendezvényt a lehető legjobb körülmények kísérjék végig, nagy hangsúlyt fektetve az érintett szervezetekkel történő együttműködésre, a sportszerűségre és az egyenlő horgászati feltételekre.

Fontos tudni, hogy az IBCC a világon egyedülálló horgászversenynek számít. Nem csak az induló csapatok létszáma miatt és azért, mert a 60 000 hektáros Balatonon ad otthont az eseménynek, hanem azért is, mert egy 30 fős média stáb dolgozik a több, mint egy hetes időtartam alatt. Minden nap reggeltől estig munkálkodnak annak érdekében, hogy képernyőre varázsolják mindazon történéseket, amelyek a legmeghatározóbbak és legizgalmasabbak, és a Balaton csodálatos kapitális pontyait az egész világ megismerje. Egyedülálló kommunikációs platformmal rendelkezik a verseny, a profi stáb tagjai reggeltől estig járják a Balaton partját.

A versenyzőkkel tartalmas interjúkat készítenek, megörökítik a legnagyobb fogásokat és a legfontosabb történéseket.Ezeket élőben tekinthetik meg az érdeklődők a Facebook oldalunkon napközben, illetve minden este közel másfél órás élő műsort sugárzunk a Fishing&Hunting csatornán magyar, angol és román nyelven. Az IBCC legjobb pillanatait közel 20 millió háztartásban élhetik át a képernyők előtt ülők 9 országban.

A versenypálya több szektorra van felosztva és itt is díjazzuk az első 3 helyezettet.  Egy csapat 4 fős lehet, amelyből három teljes értékű és 4 bottal lehet horgászni. A versenyzőknek a horgászrend mellett egy szigorú szabályrendszert kell betartaniuk, amelynek középpontjában a halak és az emberi élet védelme áll. Az IBCC-én, minden 5 kg-nál nagyobb testtömegű ponty számít bele az értékelésbe, emellett van egy különálló versenyszám, a „TOP 5”, amikor egy csapat összes kifogott hala közül az 5 legnagyobb számít bele az értékelésbe. Úgy gondoljuk, hogy ez egy remek döntés, ugyanis színesíti a versenyt és a csapatoknak taktikusan kell horgászniuk. Előfordulhat, hogy egy adott helyen kisebb, 5-10 kg közötti példányok tanyáznak és ebből a méretből lehet ütemesen fogni, de olyan helyzet is adódhat, hogy kevesebb hal tartózkodik előttünk, de azok darabosabbak. Utóbbi esetben érdemes „ráállni” a kapitálisabb példányokra, ugyanis a „Top 5” versenyszámban így nagyobb az esély a dobogó valamelyik fokára.

Az első és legboldogabb pillanat számunkra mindig az, amikor megérkeznek a csapatok a Club Tihany központjába csillogó szemekkel és úgy izgulnak, mint a gyerekek. Hol megy most a hal? Melyik térség lesz a nyerő? Egy kis csavart tett a sorsolásba az, hogy a kihúzott helyet volt lehetősége visszadobni a csapatoknak, azonban ezt nagyon gyorsan el kellett dönteniük. Akadtak olyan alakulatok, akik jól jártak, de voltak olyanok is, akik nem.

240 csapat, 26 országból, 960 végszereléket húzott be a Balaton mindhárom medencéjében. Rengeteg találgatás előzte meg a kezdő sípszót, a csapatok, a szervezők és a szakértők részéről is… Esetleg a favorit helyek adják ki az első három helyezettet, vagy lesz-e meglepetésként működő helyszín? Lett!

A VIII. IBCC „innovatív” intézkedése a GPS-es rendszer bevezetése volt. Ez nagyban hozzájárul a verseny tisztaságának erősítéséhez. A műholdas technika segítségével egyértelműen meghatározhatóvá válik az a négy pont, amelyeken belül a csapatok egyenlő nagyságú szektorokban horgászhatnak és ezen belül közlekedhetnek a „boat check” után ellenőrzött csónakjaikkal. A maximális behúzási távolság az északi és a déli oldalon egyaránt 500 méter volt.

Vasárnap délben startolt a verseny másodfokú viharjelzéssel. Vízre nem lehetett szállni, ezért a parti dobós technika került előtérbe. A csapatok tudtak profitálni a szeles időjárásból, gyorsan megérkeztek a 10 és 15 kg feletti pontyok. A második nap reggelére, kevesebb, mint 24 óra alatt átléptük a 2 tonnás összfogást jó pár 18 és 19 kg-nál nagyobb példánnyal. Ekkor már következtethető volt, hogy a keleti medence bizony idén ki fog tenni magáért. Az említett térség a Balaton tápanyagban szegény térségének számít, emiatt a korábbi években nem produkált olyan kimagasló eredményeket. A harmadik napon már megérkeztek az álomhatárt átlépő pikkelyesek is, valamint a középső medence északi partján, Révfülöpön mérlegeltünk egy 26+-os csodálatos tövest.

A verseny félidejéhez közeledve már a Kerio Baits csapata a keleti medence északi partján magabiztosan vezetett, folyamatosan húzták a mérlegelhető halakat. Itt fontos megemlíteni az okát annak, hogy a Balaton keleti szegmense a korábbi évektől eltérően ennyire ontotta magából a halakat. A halállomány folyamatosan fejlődik, egyre több pikkelyes és tükrös úszkál a magyar tengerben, ráadásul ezek a halak folyamatosan mozgásban vannak. Egy-egy 25 és 30 kg-os hal territoriális viselkedést folytat, helyhez kötve él, de az állomány nagy százaléka körbeússza az egész Balatont. A VIII. IBCC időpontjában rengeteg hal tartózkodott a keleti részen.

A balatonszentgyörgyi erdőtől mindenki várta az eredményt, kiindulva a Starbaits Slovakia 2018-as tavaszi, 1316 kg-os győzelmet érő teljesítményéből. A negyedik napon megérkezett a hidegfront sok csapadékkal és a Zala befolyása rengeteg táplálékot hozott magával, melynek köszönhetően a Jet Fish csapatánál kapást kapás követett és felzárkóztak a 4. helyre.  A VIII. IBCC negyedik napját sosem fogjuk elfelejteni. Egy eddig nem a legközkedveltebb helyről, a Club Tihanynál horgászó Carpteam Gesa Tirol egy hibátlan, gyönyörű 30,25 kg-os tőpontyot szákolhatott a közeli etetésükről, megközelítőleg 140 méterről.

Az igazi csattanó pár órával később következett be, amikor is a VMFISHING csapata balatoni tó és verseny rekordot fogott, ráadásul Siófokról, az Aranypartról. 32,37 kg-ot nyomott az egészséges, középkorú példány, mely a VIII. IBCC legnagyobb pikkelyes pontya lett.

Meglepő módon a középső medence déli partja, valamint a favoritnak számító fonyódi szakasz idén nem hozta a megszokott eredményt, egészen egyszerűen ebben az időszakban máshol tartózkodtak a halak. A nyugati térség északi és déli oldali települései az első 10-ben stabilan tartották magukat, ugyanez továbbra is elmondható a keleti helyszínekről is. Az ötödik napon már átléptük a 20 tonnát, ráadásul a VMFISHING újabb, 29 kg-os kapitális fogásával és a TOP 5 versenyszámban 21 kg-os átlaggal stabilizálta az első helyét, de a másik 30+-ost fogó csapat egy újabb darabos egyeddel még beleszólhatott volna a dobogó alakulásába.

A hatodik napon, délután Balatonfűzfőn (keleti medence) a Mikbaits & Avid Carp fogott egy hibátlan 25.7 kg-os tükröst, így a legnagyobb tükörponty díja az ő nevükhöz fűződött. Az utolsó 24 órához közeledve a dobogó első három fokáért a keleti és nyugati medencében horgászó csapatok folytattak kiélezett küzdelmet, rengeteg boldog, nehéz, embert próbáló és fárasztó pillanattal tarkítva, utóbbi nem csak átvitt értelemben.

Április 30-án szombaton bezárta a kapuit a VIII. IBCC. Mondhatjuk, hogy eddig ez volt a legfordulatosabb verseny, tele meglepetésekkel, gondolva itt főképp a keleti medencére. A legtöbb 5 kg feletti versenyszámot a Kerio Baits nyerte Alsóörsről 845,49 kg-os magabiztos teljesítménnyel, a második helyen a Balatonszepezden horgászó Trakker Team végzett 606,37 kg-mal, a dobogó harmadik fokára pedig a csopaki strandon versenyző Carp Riders alakulata állhatott fel.

Az 5 legnagyobb hal kategóriában a VMFISHING győzött, 108,67 kg-mal, majdnem 22 kg-os átlaggal Siófokról. A második helyezett Carpteam Gesa Tirol Tihanyból került ki 101,87 kg-mal, a harmadik pedig a Sirius Mivardi lett Balatonmáriafürdőről 92,80 kg-ot fogva.

Nagyszerű, fordulatos és izgalmas versenyen vagyunk túl, ráadásul jövőre további rekordokra is számítunk Magyarország turisztikai ékkövén, a Balatonon.