2022.04.05.

Ez minden horgász álma – interjú az IBCC első 30 kg feletti pontyának kifogójával

Az IBCC kezdete óta vártuk már, 2021-ben pedig végre sikerült elcsípni az első 30 kg feletti pontyot. A tihanyi Hajóállomási sétányon horgászó román Cereal Boiles  volt az a csapat, amelynek először sikerült ez a bravúr, bizonyítva, hogy bárkinek lehet hasonló szerencséje, amiért azért tenni is kell. Érzéseikről, az óriás 30 felettiről kérdeztük a David Nicusort, Economu Tudorelt, és Neatu Velentint.
 
Különös helyszíne Tihany a Balatonnak. Földrajzilag a tó két medencéjének találkozásában helyezkedik el. Itt a legkisebb a távolság a déli és az északi part között és a legnagyobb mélység is ennek közelében található. Akik jól ismerik a Balatont tudják hogy itt igen erős áramlásokkal találhatják szembe magukat a horgászok. Ezek tudatában milyen érzések kavarogtak Önökben amikor kihúzták ezt a helyet?

– Miután kisorsolták a horgászhelyeket, elindultunk, hogy szemügyre vegyük a partszakasz ránk eső részét, amely nem volt messze a sorsolás helyszínéül szolgáló, hotel komplexumtól. A horgászhelyünk közvetlen a sétány mellett volt, ahol nappal nagy volt a forgalom, de épp ott számítottunk a nagy fogásokra.A korábbi versenyek során már megtapasztalhattuk a kikötő forgalmát és tudtuk, hogy csak éjszaka lesznek kapásaink, amit a második éjszakán, egy 30 kiló feletti fogás is igazolt. Már tudtuk, hogy milyen stratégiával fogunk horgászni és nyilvánvaló volt, hogy az 5 legjobb hely egyikére pályázhatunk.

– A legnagyobb halat megfogni egy versenyen mindig különös siker, mégis egy kicsit olyan mint a lottósorsolás, hiszen soha sem lehet tudni, hogy kinek a horgára akad a legnagyobb. Viszont a szerencséért tenni kell, egy ilyen horgászversenyen pedig legfőképp egy jó csalit kell feltenni a horogra. Hogyan sikerült elcsípni az IBCC történetének az első 30 kiló felettiét?

– A verseny második éjszakájának hajnalán, 3 óra körül felébredtem és épp telefonáltam egy másik román csapat tagjával. Próbáltam lelket önteni beléjük, és bíztatni őket, mondván, hogy előbb-utóbb meglesz a kapitális fogás. Értelemszerűen, mi is a hőn áhított halat vártuk. A kapásjelző 5:30-kor szólalt meg először, a pulzusom megugrott és azonnal a bothoz mentem. Felemeltem azt és a hal vinni kezdte a zsinórt. Visszatettem a tartóba a botot és a kollégák sátrába vittem a kapásjelző rádiós egységét, hogy ébredjenek ők is. A melles csizma felvétele után, a csónakba szálltam és kezdődhetett a fárasztás. 20 perccel később, pillantottam meg először a halat és rögtön tudtam, hogy egy nagy példánnyal van dolgom. Nagyjából 20 pluszosra saccoltam elsőre, de ahogy telt az idő egyre biztoosabb lettem, hogy ez nagyobb, míg újabb 15 perccel később végre sikerült megszákolni. A partra érve, már a stégünknél voltak a bírák. Csak a mérlegelő matracon derült ki, hogy valójában mekkora a hal, ugyanis a mérleg nyelve, 30,4 tized kilónál állt meg, mi pedig szóhóz sem jutottunk az örömtől. Álomszerű volt az egész. A ponty, 350 méter távolságról, egy szilárd medrű területről érkezett, a hajók fordulási pontjáról.  A csalink két 24-es bojliból állt, tintahal és szilva aromával.

David Nicusor, Economu Tudorel, és Neatu Velentin kezében az IBCC legnagyob hala

 
– Akik a parton állva láthatták ezt a szépséget, azokat lenyűgözték annak méretei. Volt szerencsénk látni már több nagy halat is, de ez nem csak a súlya miatt volt különleges. Mi jut eszükbe a halról, amikor visszanézik a fényképeket?
 
– Az óriási az öröm, a boldogság, a mosolyog az arcunkon. Ez az amiért, már alig várjuk, hogy ismét a Balatonra jöhessünk.
 
– Tudták, hogy ez a hal, egy korábbi versenyen volt már mérlegelve az IBCC-n?
 
-Nem volt tudomásunk róla, csak később tudtuk meg és ez plusz örömmel töltött el. Szerencsénkre, nem bújkálnak, hanem aktívak a halak és a tény, hogy nagy bojlikkal táplálkoznak, a halak nagy méretéről ez árulkodik. Rengeteg óriás példány van a Balatonban, ez biztos. 
 
– Sok nagy versenyen jártak már. Mégis, miben különbözik a többitől az IBCC?

– Behordásos módszerrel több versenyen is horgásztam,  Olaszországban, Franciaországban, és Romániában, de az IBCC-hez, egyik sem fogható, ugyanis ez olyan mint egy világbajnokság, ahol 250 csapat méri össze erejét.  A Balaton, ha úgy tetszik, a pontyok tengere. A halpopuláció összetétele optimális, a tó szinte teljes területén vannak halak, de folyamatosan változtatják a helyüket, ami megnehezíti, de éppen ezért, érdekessé teszi ezt a versenyt. Biztosak vagyunk abban, hogy bármelyik horgászhelyről lehetséges a győzelem, még a verseny utolsó két napján is, és az is biztos, hogy soha nem tudhatjuk mi akad a horgunkra. Lehet egy 30 pluszos, de akár egy 40 pluszos ponty is.