2022.03.30.

Kétszer még senkinek sem sikerült, de mi megpróbáljuk!

A sport legtöbb területén csak a legritkább esetben történhet meg, hogy valaki tökéletes teljesítmény nélkül nyerjen versenyt. Különösen igaz ez a pontyhorgász versenyekre is,  ahol ugyan, mint bár másban az életben némi szerencse is kell, de az adott szituációt felismerni, azt az elképzelést kitartóan végigvinni csak a legjobbaknak sikerülhet. Az IBCC történelemkönyvébe 2021-ben írta be magát, vastag betűvel a Sírius Team, akik rendkívül izgalmas körülmények között tudtak diadalmaskodni a világ legnagyobb pontyfogó versenyén. Persze, hogy mi is kíváncsiak voltunk, hogyan készül a bajnok csapat a VIII. IBCC-re. Ódor Józsefet kérdeztük.

– Ha már szerencse, úgy tűnik, nem álltok vele hadilábon. Talán csak így utólag derülhetett ki, hogy jelentett-e ténylegesen előnyt, de néhány nappal az IBCC rajtja előtt pont azon a helyen horgásztatok, ahol aztán sikerült megnyerni az egyik legrangosabb versenyt. Általában mennyire vagytok a versenyeken szerencsés kezűek a sorsoláskor?

A helyhúzás behatárolja a csapatok lehetőségeit, és maximalizálja az elérhető helyezést. A top tízbe kerülni csak a kisorsolt helyek harmadáról lehet, ez legalábbis a saját megfigyelésünk, az eddigi versenyek alapján. A mi fenyvesi helyünk ebben a sávban volt az őszi időszakban, pláne, hogy csak egy csapat volt a közvetlen szomszédságunkban. 2017 óta versenyzünk együtt ebben a formában, egyre jobb szektor eredményekkel, de ilyen, a győzelemre is alkalmas helyet most először húztunk, így nagy reményeink voltak, már a sorsolás után.

– Egy ilyen versenyre felkészülni nagyon nem egyszerű, hiszen egészen a sorsolásig nem lehet tudni, hogy pontosan milyen szituációba kerültök. Ennek tükrében hogyan készültetek fel ti, a 2021-es megmérettetésre?



Az IBCC előtti hónapban kipróbáltuk az általunk jónak gondolt csalikat, taktikákat élesben is a Balatonon. Évről évre gyűlik a tapasztalatunk a felszerelést és versenypraktikákat illetően. Az, hogy éppen Fenyvesen horgásztunk azért volt jó, mert önbizalmat adott, hiszen egy hónappal korábban verseny körülmények között tudtunk itt 4 db 20+-os halat fogni. 

Így utólag a két peca teljesen más volt, ha görcsösen ragaszkodtunk volna az előző hónapban bevált dolgainkhoz, nem nyertünk volna.

– Lassan fél év telt el azóta, hogy hetedikként a magasba emelhettétek az IBCC trófeát. Hogyan gondoltok vissza erre a pillanatra, esetleg miben néztek azóta másképp a versenyzésre? Minden versenyző barátunk tudja, mennyit vesz ki az emberből az egy hét rendszertelen alvás, a sokszor nomád körülmények. Emellett egy új érzéssel kellett megismerkednünk: az élen álló üldözöttségével, ami rengeteg energiát felemészt. Ha alhattunk volna, akkor is inkább azon pörögtek a gondolataink, hogy mi vihetne előrébb. Ezek után a győzelem pillanatai valóban katartikusak voltak, igazolása azoknak a beszélgetéseinknek és vízparti próbálkozásainknak, amiket minden versenyen induló megtesz, keresve a legjobb módszert, csalit, etetési praktikát. 

 Félév elteltével, még nagyobb értékű ez az eredmény, visszatekintve álomszerű, ahogy fokozatosan átvettük a vezetést és azt minden nap megújulva tartani tudtuk az izgalmas véghajrában is.



– Egy ilyen diadalnak gyorsan híre megy a pontyhorgász berkekben, és azt hiszem, hogy nem csak a közvetlen versenytársak gratulációit gyűjtöttétek be az elmúlt időszakban. Hogyan élitek meg a mindennapokban az IBCC diadalt?

Mindannyiunkat meglep nap, mint nap, hogy milyen sokan követik ezt a versenyt,  megállítanak és gratulálnak nekünk. Az utcán idegenek, a boltos néni, a benzinkutas. A magyarok, a  balatoniak magukénak érzik sikerünket, ami külön jólesik. 

– Eddig még soha, senkinek nem sikerült a címvédés, ezzel együtt azért szinte biztos, hogy némi lelki teher lesz rajtatok a 2022-es verseny előtt.

A teher megvan, minden versenyen azzal kezdődik, hogy lehetőleg jobb helyet húzzunk, vagy legalább ne középső helyet kapjunk, aztán az első halat fogjuk meg, aztán kezdhetjük figyelni a szektor eredményt. Egy viszont biztos, hogy mindíg úgy indulunk neki, hogy meg akarjuk nyerni! Bár ez kétszer még senkinek sem sikerült, .azért mi megpróbáljuk!