2023.03.04.

Tájékoztató a GPS-es pontok meghatározásához

A 2022-es év legnagyobb változása a korábbiakhoz képest a GPS-es helymeghatározó rendszer telepítése minden versenyen résztvevő csónakba. A szervezők célja, hogy ezzel mindenki számára egyértelmű és pontosan visszakövethető legyen az esetleges szabálytalanságok vizsgálata. Minden csapat, mind a két csónakja, egy-egy GPS nyomkövető jeladóval lesz felszerelve, melyet egy sorszámmal ellátott biztonsági plomba segítségével a marshal rögzít fel, és csak ő távolíthatja is el. Az eszköz segítségével a versenybizottság nyomon követi, a csónakok mozgását, a verseny teljes időtartama alatt!

Az eszköz egy zárt rendszer számára fog értesítést küldeni és hiteles információkat nyújtani abban az esetben, ha a csónak elhagyja a csapatok számára kijelölt területet. A szabályzat rendelkezik a maximális behúzási távolságokról, melyek megszegése súlyos szankciókkal jár. 

Nézzük, hogyan működik a rendszer a gyakorlatban:

Minden kisorsolt horgászhelyekhez tartozik 4 db GPS koordináta, melyeket a verseny szervezői előzetes pályabejárást követően, a helyszíni sajátosságok alapján határoztak meg. A legfontosabb kritérium ezekkel a pontokkal kapcsolatban, hogy a legtávolabbi pontjaik azonos távolságra vannak és a meghorgászható horgászhelyek szélessége is az adottságoktól függően azonos helyszíneken megegyeznek. Ezeknek a virtuális pontoknak az adatait a versenyzők a rajt előtt megkapják, melyek valódi megjelölése a csapatok önálló feladata.

A horgászhelyek fizikai megjelölésére a felkészülési szakaszban, a verseny kezdete előtt 3 órával van lehetősége a csapatoknak. Ezt követően a rendszer élesben működik, az esetleges szektorhatár átlépések ekkortól már szankciókkal járnak! A megkapott GPS koordináták alapján elhelyezhetők a versenypályán különféle bóják, melyek segítik a nyílt területen a tájékozódást. Ha II. fokú viharjelzés van ekkor érvényben természetesen TILOS vízre szállni, és a pálya megjelölésére csak a viharjelzés megszűnése után kerülhet sor. 

Ebben segítség lehet a csónakban tartott GPS vételre alkalmas készülék, ami jelzi az aktuális helyzetet. Az így elhelyezett bóják pozíciói csak tájékoztató jellegűek! Az Oni System azonnali, automatikus értesítést küld a verseny főbírójának, ha a jeladó elhagyja a csapat számára meghatározott területet, mint ahogyan az is dokumentálható, hogy a II. fokú viharjelzés idején vízen tartózkodott-e az adott csapat.

FONTOS!

A sorsoláskor a következő formátumban adjuk meg a GPS koordinátákat. 
Pl.: 46.70831, 17.37319 
A csapatok saját felelősége, hogy helyesen határozzák meg a szektorok sarokpontjait, valamint kérjük vegyék figyelembe még a felkészülés alatt, hogy a csapat saját eszközei milyen GPS formátummal dolgoznak!

Ebben a kis videóban foglaljuk össze az alap információkat a GPS-es rendszerrel kapcsolatosan:

A GPS-es rendszer bevezetéséről a szabályzat részletesen rendelkezik.