The One – Kiegyensúlyozott szerelék

A pontyhorgászat sokszor igen-igen kiszámíthatatlan, és néha bizony előfordulhat az, hogy a korábban kigondolt stratégiák és csalik abszolút nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk keresni a hibát magunkban, az etetett mennyiségben és persze a  horog mellett felkínált csaliban. Persze elképzelhető, hogy valamit nem pontosan úgy csináltunk, mint ahogyan az a halaknak a legjobban kedvez, de általában mindig egy apróságon múlik a siker.

Velem is sokszor előfordult már, hogy a rengeteg csalivariáció ellenére némasági fogadalmat tettek a kapásjelzők, majd egy pici változtatás meghozta a sikert. Ez lehetett akár egy dip aromába mártás, vagy akár az, hogy néhány méterrel odébb ért célba a végszerelék. A kiegyensúlyozott szerelékek is sokszor Jolly Joker-ek lehetnek, sőt sok esetben hoztak már számomra is szép halakat.

Nekem egyébként a nagyméretű olajos pelletek pop-up bojlival történő kiegyensúlyozása mellett a másik kedvencem a harmadolt, süllyedő bojlik közé helyezett pop-up henger. Igazság szerint ez a kombináció a hóember, illetve  a fenéken fekvő csalik között helyezkedik el, ugyanis a horgot nem emeli meg, sőt lényegesen könnyebb lesz, mint az etetésen lévő többi süllyedő bojli.

Pontosan a súlyának köszönhetően válik fogóssá egy olyan vízen is, ahol a halakat már többször szákba terelték. Mindenképpen tegyünk egy próbát vele akkor, amikor kevésbé aktívak a halak, hiszen akár ez a kombináció is meghozhatja a várt sikert!

1

A The Black One főtt csalizóbojli tökéletesen harmonizál a narancsszínű fluoro pop-uppal

2

A szín mellett az illat sem elhanyagolható tényező!

3

Készítsünk elő egy 16 mm-es Black One bojlit és egy 14 mm-es Black One pop-up bojlit

4

Egy éles eszköz segítségével…

5

…harmadoljuk fel a csalizóbojlit…

6

…majd a fluoro pop-upot is vágjuk szeletekre

7

Húzzuk fel hajszálelőkénkre a csalikombinációt: a két harmad süllyedő bojli közé helyezzük a pop-upból kivágott szeletet

8

Ütköztessük stopperrel, majd egy úszórögzítő segítségével húzzuk egymáshoz a különálló részereket

9

Egy kevés dip a nyári, felmelegedett vizekben a legtöbb esetben hatékonyabbá teheti a csalinkat! Rendkívül erőteljes illatának és ízének köszönhetően lényegesen gyorsabban megtalálhatják a pontyok a horog mellett felkínált kombinációt

10

Egy gyönyörű nyurgaponty a Radutáról, melyet ezzel a kiegyensúlyozott kombinációval sikerült kapásra bírni

Írta: Csákány Attila
Fényképezte: Ács József