The One – Dipeljünk előre

Horgásztúráink megkezdése előtt, ha van rá mód, mindig informálódjunk és tudjuk meg, hogy milyen jellegű vízre készülünk, legyen szó egy, vagy akár több napos pecáról. Ez az előkészület több szempontból is fontos, de a sok közül én most csak egyet emelnék ki, ez pedig a csali választás a túra idejére. Manapság a legtöbb magánkézben lévő tavon a nagy horgászlétszámnak és a vízbejuttatott csali mennyiségnek köszönhetően kifinomultabbak és óvatosabbak lett a tó lakói. Ezért is, hogy sikeresek legyünk és sikerüljön becsapni még a legnagyobb pocakosokat is, mindig kell egy kis plusz, újítás, amihez eddig még nem szoktak hozzá a bajuszozok. Nekem ezt a kis pluszt, (ami ez idáig sikeresen működik) a The One Dipp jelenti.

A csali dippek felhasználásnak sok fajta módja létezik, ugyanis a dippek nagy része alkalmas lehet egy stick mix, PVA csomag tuningolásához, vagy horogpaszta készítéséhez pár szem őrölt oldódó bojli segítségével, de a legismertebb mód a horog csalink belemártogatása, fogósabbá tétele. Összegyűjtött tapasztalataim alapján a legtöbben ezt mozdulatot a tóparton, a végszerelék vízbejuttatása előtt végzik el. Mind ezek mellett sokszor láttam már néhány órával a behordás, bedobás előtt bedippelt bojlikat, melyeket kiakasztottak a szabadba és ez által a megkeményedő dipbevonat lassan, egyenletesen dolgozott a csali körül. De ami számomra eddig a legjobban bevált az a horog csalijaim előredippelése, mégpedig a horgásztúráim megkezdése előtt kb. egy héttel a csalizásra szánt bojlikhoz pár milliliter, azonos ízesítésű dippet adok, amit lezárva az indulásig hűvös-száraz helyen tárolok. Ennek a pár perces mozdulatnak köszönhetően a bojlik megszívják magukat a sűrű adalékanyaggal, ezáltal a vízbeérést követően az etetésen egyből dolgozni fog a bojlink, ami vonzóbb lesz a halak számára, mint a többi, körülötte elterülő csali.

01

A The Red One csalizó bojlihoz tökéletesen passzol a szintén Red One ízesítésű dip

02

Egy egyszerű mozdulattal öntsünk egy kevés dipet a bojlikhoz, majd azt rázzuk össze

03

Jól látható a különbség a két bojli között, az alsó az előre dipelt golyó, ami a vízbeérést követően intenzíven bocsájtja ki magából a csalogatóanyagokat

04

A félbevágott süllyedő bojli egy félszem pop-uppal tökéletes párosítás lehet, még a legóvatosabb potykákat is becsaphatjuk egy ilyen, vagy ehhez hasonló kibalanszírozott csalival

05

Ezt a 15kg feletti tövest is egy ilyen dippbe áztatott csali kombinációnak köszönhetem

Ha nem működik egy adott csali, csali-kombináció ne féljenek újítani, kísérletezni egy kis fantázia segítségével bármikor belenyúlhatnak a tuti módszerbe, ami akár életük halát is jelentheti. Mindenkinek kívánok hasonló sikereket, és ne feledjék, válasszák a pirosat, vagy a feketét!

Írta és fényképezte: Paál Norbert