Tavasz, nimfázás

Kétségtelen, hogy a pisztráng és a pénzes pér műlegyes horgászatában a nimfázás a leghatékonyabb módszer. Különösen igaz ez a kora tavaszi időszakokra is, amikor még viszonylag kevés a kifejlett vízi rovar. A nimfákkal való horgászatban a prezentáció a legfontosabb. Vezessük a műlegyet a hal orra elé. A pisztrángfélék mindig a sodrással szemben állnak és nem kell komoly erőfeszítést tenniük azért, hogy elkapjanak egy-egy feléjük sodródó tegzest vagy bolharákot.

Az estek többségében a pisztrángok sem a víz tetején petét rakó vízi rovarokkal táplálkoznak, hiszen több erőfeszítésbe kerül megszerezni, mint egy éppen feléjük sodródó nimfát. Ezért fontos megnéznünk, hogy éppen milyen a biomassza a kiszemelt vízben. Ha látunk rajzást és el kezdenek szedni a felszínről a pisztrángok, akkor érdemes a szárazlegyet bevetni. A pisztráng esetében négy nagy klasszikust imitálunk a lárvától kezdve a kifejlett rovarig: Az egyik legfőbb táplálék a tegzes az-az a (caddis)-ek, a kérész (mayfly), a szúnyogfélék (midges) és a kedvencem az állkérész (stonefly).

A szezon előrehaladtával ezeknek a rovaroknak két- három, hetente változik a színük és a méretük. A műlegyező horgásznak észre kell vennie ezeket az apró jeleket a természetben. Ha rendszeresen figyeljük a táplálékot, könnyebben járunk túl a sok esetben ravasz pisztrángok és pérek eszén. A nimfázásnak, mármint a technikának eléggé tág a spektruma, ezért csak egy pár gondolatot szeretnék leírni néhány bevált műlégyről. Nem árt, ha készenlétben állnak a dobozunkban a legfontosabb klasszikusok. Ilyen például a Pheasant tail ami, gyakorlatilag 100 év után is megállja a helyét a legyező horgászok körében. A Pheasant tail a cérnán kívül 2 komponensből készül: fácántoll és rézdrót. Lehet kombinálni egy réz vagy egy tungsten fejjel is. Én is gyakran horgászom vele, rendkívül hatékony nimfa.

1

A tegzes lárvák utánzatai különösen eredményesek tavasszal és könnyű az elkészítésük is. Ha a ház nélkül imitáljuk őket, csupán egy cérnára és pávatollra lesz szükségünk.

2

Az állkérészek legismertebb nimfa utánzata a montana már nem egy méretes szivárványos pisztrángot eredményezett.

5

nimfa2

A szúnyognimfák, pupák, elsősorban a lassabban folydogáló, de annál is tisztább, tükör sima felszínű vizeken (stillwater) eredményes. Horvátországban a Gacka folyó, pont ilyen. Ha a víz mély, tiszta és a sodrás lassú, a halaknak több idejük van válogatni és jobban szemügyre veszik az eléjük dobott műlegyeket. Az apró mikronimfákat viszont nem kerülgetik olyan gyanakvóan. Előfordult már a Gackán, hogy csak 19es horogra kötött Midge-vel (szúnyoglárva imitáció) sikerült megfognunk a pisztrángokat.

4

Meg kell említeni egy fontos kategóriát, a bolharák utánzatokat (gammarus). Nimfák közé tartozik, de nem rovar imitáció. Egyszerűen a technika miatt sorolja a szakirodalom a nimfák közé, mivel ugyanúgy vezetjük a vízben akár a nimfákat. A bolharák esetében a forma és az arányosság a mérvadó. Nem egyszerű őket megkötni, pláne, ha apró 20-22-es horgokra szeretnénk. Az epoxy gyantás változatok az első számú pénzes pér csalinak számítanak. Kizárólag göbe horogra szokták kötni ami, érthető a rák formája miatt. Ha sikerült beszereznem hozzá a kellő anyagokat, hamarosan én is elkezdem gyártani a speciális epoxy rákokat.

3

nimfa1

Írta: Erdélyi Koppány

Fényképezte: Csákány Attila, Gerócs Balázs