Szent Péter napi halászbúcsú Rétimajorban

Idén tízedik alkalommal rendezték meg a nagy hagyományokra visszatekintő Szent Péter napi halászbúcsút Rétimajorban. Szent Péter ugyanis a halászok védőszentje, lévén ő is halászember volt és ennek a szép hivatásnak művelői már az 1500-as évektől kezdve rendeztek szent elöljárójuk napján dinom-dánomot, búcsút. Régebben tilos volt Szent Péter napján halászni. Inas felszabadítást, legény- és mesteravatást tartottak e napon a halászok. A halászok felvirágozott rúdra kötött hatalmas ponttyal járták végig a falut; vásárlóikat köszöntötték fel, akik kaláccsal, borral vendégelték őket; jó haljárást, jó jeget kívántak nekik.

halaszok

Szent Péter az egyik legnépszerűbb mondai, mesei alakunk. Az első magyar irodalmi emlék (1649) tanúsága szerint Péter kíváncsi a világ folyására, szét akar nézni a földön. Az Úr hiábavaló lebeszélése után, egy hónapi szabadságra lejöhet ide. Két hét elteltével fölháborodottan tér vissza a mennybe, s kéri az Urat, hogy csak egyetlen napra lehessen kormányzó lent; majd elbánik ő azzal az elvetemült emberiséggel! Isten azonban a mennyország kapujának gondos őrzésére utasítja. Jézus, egyházának alapításánál a mennyország kulcsait Péterre bízza (Máté 16, 19). Kulccsal a kezében ábrázolják, néha kettővel is: az oldó és kötő hatalom jelvényével.

szentpeter

Szent Péter 2010. július 10-én is intézkedett a napsütésről. Ezen a meleg szombati napon számos vidám és szórakoztató program várta a népes vendégsereget, akik az ország közeli és távoli pontjairól, sőt az országhatáron túlról is érkeztek. A halas ételek népszerűsítése végett halételfőző verseny folyt, külön a halászlé illetve az egyéb halból készült finomságok kategóriájában. Olyan különlegességekre bukkanhatott az ember, mint a vasalt, bacon-ös busa „steak” vagy a tejfölös-gombás busa csík, amik egytől-egyig bebizonyították számomra, hogy ebből az olcsó, de finom húsú halból is lehet ínycsiklandozó fogásokat készíteni. Említésre méltó még a sok finomság közül a töltött káposzta halhúsból illetve a töltött csuka. A fent felsoroltak egyébként el is vitték a verseny első három helyét. Csak egy kis fantázia kell tehát ahhoz, hogy halból is különleges étkeket tegyünk az asztalra.

IMGP0558

Jóízű halászléevés

IMGP0557

A színpadon reggel 9:50-től délután 4-ig változatos műsor szórakoztatta a nagyérdeműt, kezdve a néptáncegyüttesek és táncklubok fellépésével, majd bábszínházzal végül a sáregresi népdalkör befejezésével. A programsor fénypontjának a Rétimajor-dalt tartom Józsa Imre és Straub Dezső előadásában.

IMGP0556

Bábjáték a színpadon

A színpadon reggel 9:50-től délután 4-ig változatos műsor szórakoztatta a nagyérdeműt, kezdve a néptáncegyüttesek és táncklubok fellépésével, majd bábszínházzal végül a sáregresi népdalkör befejezésével. A programsor fénypontjának a Rétimajor-dalt tartom Józsa Imre és Straub Dezső előadásában.

neptancos

A kézműves kirakodó vásárt végig járva, nehéz volt választani a sok csecsebecse, ékes darab közül: tradicionális magyar kerámiák, ötletes fajátékok, edények, üveg tálak és tülökből készült ékszerek sorakoztak a standokon mögöttük a magyar kézműves társadalom színe-java. Nem beszélve a Sáregresi asszonyok süteményes asztaláról, ahol a legnagyobb tömörülés volt a nap folyamán.

IMGP0554

Kézműves standok

IMGP0555

Kirakodó vásár

Az egészen kis gyerekeket arcfestés, rajzverseny és szalvéta szobrászat kötötte le, míg a nagyobbak kipróbálhatták többek között a vitorlázást vagy az íjászatot. Akik pedig már végképp nem bírták a perzselő napsütést a Wellness központban hűsölhettek a strand tóban. Kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatták a nekik megfelelő programot, szórakozást.

vitorlas_0

Rétimajor állandó látványosságai közé tartozik a Hermann Ottó Halászmúzeum, ami hűen őrzi a régmúlt halászati technikáinak relikviáit. A múzeum melletti tó félszigetén Árpád korabeli halászkunyhót is építettek. Tőle nem messze Szabó Ottó székelyfaragó mester faragványaival díszített Halászcsárda és boros pince várja a gasztronómiai élményekre vágyókat. A csárda fölé épült kilátóból az egész tórendszer látható.

muzeum05

Múzeum

muzeum08

Halászkunyhó

A rétimajori halastó-rendszer jelenleg Magyarország legnagyobb magántulajdonú tógazdasága, közel 1500 hektár tófelületen gazdálkodnak, a Kárpát-medencében őshonos, illetve jövevény halfajokat tenyésztik. A vállalkozás alaptevékenysége a halászat, amelyet hagyományos módon folytatnak, de egyre nagyobb szerepet kap horgászturizmus, melynek központja az Örspusztai Horgászcentrum, ahol jelenleg 6 tavon, közel 90 hektáron lehet horgászni. A horgászcentrum nyitva tartása szezonális, a nappalok hosszához igazodik, tavasszal-ősszel 7-18 óra nyáron pedig 6-20 óra. A horgásztavakat napijeggyel és különféle bérletekkel lehet látogatni.

horgaszto

Horgászcentrum

pecas

Rétimajor természetvédelmi területen helyezkedik el, így számos védett faj figyelhető meg a természetbúvárok nagy örömére. Így a mocsári- és agár kosbor kisebb állományai élnek a tavak környékén levő gyepekben illetve a csatornákban több helyen is előfordul a kálmos. A nyáron idelátogató rendszeresen megfigyelheti a töltések szélén, a vízbe nyúló fatörzseken napozó mocsári teknősöket. Jelentős előfordulása van a védett halak közül a réti,- vágó csíknak és a szivárványos öklének.  Az emlősök közül pedig legelső helyen a fokozottan védett vidrát kell megemlíteni, amely a térségben szép számmal él.

reticsik1

Réti csík

szivokle2

Szivárványos ökle

A horgászatban, természetjárásban megfáradt vendég az Ökoturisztikai Fogadóközpont szobájában vagy a Wellness Központ szaunájában, jakuzzijában „pihenheti ki” élményeit akár Lévai Ferenc egyik finom borának kortyolgatása közben.

panzio1

A panzió

Érdemes ellátogatni Rétimajorba, nemcsak a halászbúcsú okán, hiszen az év folyamán még számtalan program várja az érdeklődőket és természetesen a pecásokat!

Szöveg és kép: Kovásznai Szász Réka

[hana-flv-player video=”http://www.pv-tv.tv/ATTILA/flv/retimajor.flv” width=”560″ height=”380″ description=”” player=”4″ autoload=”true” autoplay=”false” loop=”false” autorewind=”true” /]

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.