Spiccbotos pontyozás

A természet lassan ébred a téli álomból. Hideg szél fúj reggel. A földúton zötykölődve elgurulok néhány virágzó fa mellett. A Hajnal tó víztükre egészen sima, semmi jele a hidegfront korbácsolta szélnek. Pedig hideg van, hamarosan megjön a szél is, amint a Nap teljesen felemelkedik a látóhatárról. Reménykedem benne, hogy a potykák azért étvágyuknál lesznek. Ma spiccbottal próbálok horogra csalni néhányat közülük. Váltottunk pár szót a halőrházban Bandi bácsival, majd beirányoztam a kiszemelt horgászhelyemet. Már a hét közepén eldöntöttem, hol fogok pecázni. Vasárnap reggel fél hétkor kevesen voltunk a tóparton, mindenki választhatott kedvére. Én a sekélyest választottam. A fél méteres vízben tavasszal sikeresebb a peca. A halak kijönnek a partközelbe a felmelegedő vízbe. Spiccbotos pontyozáshoz épp ideális.

Kukorica etetni, csonti a horogra

Egy szem kukorica két csontival sokszor nyerő!

Korábban a „Spiccbotos pontyozó szerelék készítése” című cikkben bemutattuk, milyen szereléket érdemes kötni spiccbotra, ha pontyot akarunk fogni vele. Gyorsan fussuk át, hogy is néz ki a cájg, amit ma áztatok majd. A főzsinór 0.22-es ET Power Feeder, az előke 20 centiméter hosszú 0.18-as Bream Specialist, rajta 12-es méretű Excalibur Carp Classic arany színű horog. Az úszó 2.5 grammos ET Calina, a súlyozás öt darab 0.4 grammos, míg a jelzőólom egy szem 0.5 grammos sörét. A bot öt méteres Excalibur Pole. A spiccéből jókora darabot levágva három tagot gumiztam be 1.8-as tömör gumival. Ne szaporítsuk tovább a szót, lássuk, hogy sikerült a peca.

A gumizás végére kapocs helyett sünt kötöttem

12-es Carp Expert Classic 0.18-as előkén

Jelzőólom 0.5 gramm

A főólmozás 5 x 0.4 gramm

A horog és a jelzőólom közti távolság 20 cm, akárcsak a jelző és a főólom között

Az úszóm 2.5 grammos ET Calina

Az Excalibur pole karcsú, de erős pálca

Miután elfoglaltam a pecahelyet jelképző fatuskót, lepakoltam a holmimat. Néha egyszerűen nem értem, hogy tudok ekkora rendetlenséget csinálni a tóparton ilyen kevés holmi felhasználásával. A spiccbotos pecához valóban kevés dolog kell. A boton, merítőn és pontymatracon kívül csak egy kis szerelékes dobozt és csalit vittem magammal. Etetőanyagot nem kevertem. A hideg vízre és a halak lassú emésztésére való tekintettel a csalogatóanyagot az úszó köré dobott pár szem konzervkukorica jelentette.

Kapásra vár az úszó

A bottartóm nem hagyományos, de nagyon jól működik!

A mélységmérő békát felcsíptettem a jelzőólomra és megmértem a vizet. Az úszó beállítása után felcsaliztam a horgot és mehetett is a vízbe. Rádobtam kétszer néhány szem csemegekukoricát és vártam. Itt hadd jegyezzem meg, hogy a hang nagyon fontos etetésnél. Mivel a víz rendkívül jól vezeti a hangot és tenyésztet halaink többségét kukoricával etették, ezeket érdemes kihasználni. Dobjunk inkább többször, de kevés kukoricát az etetésünkre és hagyjuk, hogy a víz messzire vigye a jellegzetes csobbanásokat.

Érkezik az első versenyző

Gyors fárasztás után szákba került

Egészséges másfeles ponty a friss telepítésből

Az első kapás negyed órán belül jelentkezett, másfél kilós bajszos vette fel a horgot. A bot szépen dolgozott, a gumi csak fél méternyire szaladt ki a spiccből. Nem csoda, a hideg víz miatt a halak sem olyan virgoncak, mint nyáron lesznek. Spiccbottal fárasztani azonban ezt a halat is igazi élmény volt. A kontaktus a rövid szerelék miatt egészen közvetlen, minden rezdülést érezni lehet. Bármit csinált a hal, a bot azonnal közvetítette. Nagyszerű élmény, annyi biztos. Nem csodálom, hogy annyian horgásznak direkt szerelékkel a gyűrűs botok helyett! Végtére a bajszos szépen kijött a partra, majd gyors fotózást és horogszabadítást követően gyorsan visszaengedtem. Meglepett, hogy a vastag előke ellenére milyen mélyre nyelte a horgot. Horogszabadítóval kellett kiakasztanom.

Ez a kis apróság is felvette a csalit. Nagyon elszánt volt!

A második jelentkező többet kikapott a gumiból

A második halam termetesebb versenyzőnek bizonyult. Egészen hihetetlen volt fárasztani a könnyű bottal. Néhány perc tusakodás után azért ő is partra került egy fotó erejéig. Visszaengedve azon gondolkodtam, hogy végképp felhagyok a gyűrűs botos horgászattal. Annyival elemibb élményt nyújt a spiccbotos peca! Összehasonlítva a medium feederbottal öt kilós halat fárasztani olyan érzés, mint spiccbottal volt a másfeles ponty.

Gyönyörű tükrös

A bot, a gumi és a szerelék is nagyon jól teljesített aznap. Sajnos több kapásom nem volt a délelőtt. A szél természetesen feltámadt reggel, a felhők is vészjóslóan gyülekeztek a fejem felett. Tíz óra körül pakolni kezdtem, majd új élményekkel gazdagodva baktattam a kocsi felé a kevés holmival. Mára véget ért a sicc botos pontypeca, de biztosan nem ez volt az utolsó alkalom!

Forrás: EnergoTeam