Richard ‘Ditch’ Ballard: Egy észrevétel

Ebben az évben az Egyesült Királysági horgászataim nagy része a Bayeswateri egyesületi tavon zajlott Essex-ben. A tó szép halállománnyal rendelkezik, nagy halakkal, amik igencsak nagy nyomás alatt vannak a hétvégén, amikor szinte minden álláson horgászik valaki. Szerencsére én főleg a hét közepén horgászom, és akkor is éjszaka, ennek köszönhetően több hely jut nekem a tavon, és így remélhetőleg találok egy pár pontyot, ami enni szeretne. Ahogy az lenni szokott, minél többet látogatunk egy tavat, annál többet tanulunk a vízről és egyre jobban összeállnak a kirakós játék elemei.

Emlékszem már kora április lehetett, és én a déli partján horgásztam a tónak, amikor arra lettem figyelmes, hogy számos madár egymás után többször lecsap egy bizonyos területre. Kis időbe beletelt mire rájöttem, hogy múlt évben egy másik tavon hasonlót már tapasztaltam. Ott denevérek rajzottak egy bizonyos helyen, ahol bogarak keltek ki. Nemsokára a madarak is feltűntek, és észrevettem, hogy a plató hátsó részén hínár nőtt, aminek a környéke tele volt vízi bogarakkal és egyéb vízi élősködőkkel. Bizonyára, ahogy emelkedtek a vízoszlopban és a felszínre kerültek, odavonzották a madarakat, amik ezeket kezdték enni.  Arra számítottam, hogy a pontyok pedig a víz középső rétegeiben fognak feltűnni és csemegézni. Ezt érdemes észben tartani, hiszen a tó nem mutatott már halat majdnem négy hónapja, és a tavak többsége is gyengén működött, mert a víz nem nagyon tudott ezen a tavaszon felmelegedni. De ezeknek a nagy halaknak muszáj valamit enniük. Úgy gondoltam, hogy a víz felső rétegeiben tartózkodnak, ahol élvezik a tavaszi nap melegítő sugarait. Itt volt az idő, hogy elővegyem a Zig-es szerelékemet…

10

Ezek a kedvenc részeim, ha lehet, mindig ilyen helyen keresem a halakat

6-floater

A Floater úszó bevetésre kész

A következő horgászatomra Zig Bugs-al és Bug Juice-al felfegyverkezve érkeztem, hogy a víz középső és felső rétegeit vallassam. Bedobtam a szerelékemet a kedvenc helyemre, majd mivel nem láttam semmi említésre méltót, úgy döntöttem, hogy a szerelékemet a plató hátuljára helyezem. Mindegyik botomon Zig Bug-gal horgásztam, amiket két és fél, három, és három és fél lábra helyeztem el. Mindegyikre a Shrimp Bug Juice-ból öntöttem egy keveset. Ezt Gary Bayes javasolta nekem, ami bőven elég volt ahhoz, hogy kipróbáljam. A szerelékemhez egy Weed Safety Bold Bead-et használtam, egy 4oz Flat Pear ólommal.

5

Bogaraim…

6

…a garázsban

12
Zig Juice-al fogósabbá teszem a csalimat

A szél igencsak hideg volt, elég erős és azon az esetén egyetlen madarat, denevért de még pontyot sem láttam. Azonban az éjszaka közepén egy erőteljes kapásra lettem figyelmes, és miután felvettem a botot, éreztem, hogy elakadt a hínárban. Magamra vettem a mentőmellényemet, beszálltam a csónakba, és lassan az elakadt hal fölé húztam magam. Még éreztem pumpálást a bot végén, de akárhogyis húztam, a hal nem mozdult. Végezetül a hal leakadt – de az igazán aggasztó dolog az volt, hogy az ólmom nem akadt le, aminek nagyban köszönhető, hogy elvesztettem a halat. Kezdő hiba lenne? Amikor közelebbről megvizsgáltam a szereléket, láttam, hogy a friss nyúlós hínár szinte beborította a lead clip-et, melynek köszönhetően az ólom nem tudott lejönni. Úgy rászorult, hogy lehetetlenné tette az ólom lecsúszását.

13

Zsinórvisszahúzással beállítom a Floater úszó mélységét

Mikor visszaértem a helyemre, megpróbáltam a szereléket visszajuttatni a kiszemelt helyre a sötétben, de hogy őszinte legyek inkább csak habosra kavartam a vizet, mert még mindig duzzogtam, amiért elvesztettem a halat. Inkább leültem, ittam egy csésze teát, és utána megpróbáltam újra bejuttatni a szerelékemet a megfelelő helyre. Az első dobás pont célba talált, de amikor meghúztam, érzetem, hogy hínárban van. Beakasztottam a klipbe a zsinórt, kihúztam a szereléket és megvizsgáltam az előkét. Megint ugyanaz volt a helyzet, a lead clip teljesen be volt borítva hínárral. Elképzeltem, ahogy a hal felveszi a Zig-et majd keresztül száguld a hínáron, aminek következtében ismét a lead clip-em tele lesz ezzel a nyúlós puha növénnyel, és ismét fixre zárja az ólmot. Valamilyen más módszert kellett kitalálnom, hogy kapás esetén biztos, hogy elveszítsem az ólmot, mert nem kockáztathattam, hogy még egyet elveszítsek.

7

Egy 14-es, Zig Bug-ot rágcsáló töves

8

Ez a szép spanyolos szintén Zig Bug áldozata

Ekkor eszembe jutott a kedvenc PVA csomag szerelékem, ami tartalmaz egy elhagyós inline ólmot, és mivel nem kellett messzire dobnom, úgy döntöttem, hogy a Zig-hez is használhatom ezt. A Flat Pear In-line belsejét el kell távolítani és egy In-line Lead Leader-t kell beletenni, majd csatlakoztatni a hookling forgót. Azután levágni a rövid részét a kemény belsőnek, és megolvasztani a végét az öngyújtóval, mielőtt visszatesszük az ólomba. Azután a Diffusion Leader-re egy gumicsövet húzunk, majd a főzsinórhoz erősítjük, mielőtt a hookling forgót a puha belsőbe tennénk, ami az ólomban van. Azután ráhúzzuk a gumicsövet a kemény részre, ami a felső részen található. Ez a szerelék eredményesen elengedi az ólmot, amint nyomás helyeződik a hooklink-re vagy a főzsinórra. Szóval miután az ólom elvégezte a dolgát és megakasztotta a halat, leesik, és így direkt kontaktusba kerülünk a hallal, így nem marad semmi, ami elakadhatna.

1

Az elhagyós szerelékem kellékei

2

Az eredeti belső szálról levágom a vastagabb forgó tartó részt

3

Majd visszahelyezem az ólomba, és beillesztem az In-Line Lead Leadert

4

Ezt követi a forgó beillesztése, és a zsinórt kívül vezetem el, mjad pedig egy gumiharanggal rögzítem

Már nem fogtam több halat azon az estén, de a következő horgászatom alkalmával visszamentem a helyemre és két kapásom is volt a Zig Bug-okra. Ez alkalommal az ólom leakadt és a halat minden gond nélkül megmerítettem. Az első egy 12 kg-os tükrös volt, a második pedig egy tőponty, valamivel 14 kg alatt. Ezután még fogtam egy pár szép halat 14 kg felett és, ahogy a hínár egyre sűrűbb lett a hónapok múlásával, biztos vagyok benne, hogy az eredményeim mások lettek volna, ha nem változtatok a taktikán és maradok a jól bevált (egyébként nagyon megbízható) lead clip-nél.

9

Ez a szép töves sem tudott ellenállni a Zig Bug-nak

Még egy dolog van, amire felszeretném hívni a figyelmet, amikor egy olyan szereléket készítünk, ahol leválik az ólom, mint ennél is. Kérem gondoljanak arra, mi van akkor ha az ólom leválik a főzsinórról. Az ólmok nagyon messze tudnak repülni, ha nincsenek jól rögzítve, szóval mindig nézzük meg jól milyen irányba dobunk.

11

Ő volt a legharcosabb az éjjel

Ne felejtsék el, hogy a Zig-gel való horgászat, nem csak tavasszal és nyáron sikeres. A vízközt való horgászattal számos pontyot lehet fogni most  is a különböző vizeken, és ez így megy tizenkét hónapon keresztül.

Írta: Richard ‘Ditch’ Ballard