Rajtaütés a Balatonon

A Fishing and Hunting csatorna egyik forgatócsoportja egy új filmen dolgozik a Balatonon, Zánka térségében. Munkájuk során szemtanújuk voltak egy hétköznapi, rutinszerű ellenőrzésnek, ahol a balatoni halőrök a süllőre vadászó csónakos horgászokat ellenőrizték.

003

Kollégáink nagy megdöbbenéssel tapasztalták, hogy eddig amit csak úgynevezett városi legendának hittek (sündisznó szindróma: ez az a jelenség,melynek során 1 horgász 5-10 botot használ egyszerre, melyekkel a csónakot gyakorlatilag körberakja), az maga a valóság, vagyis a szúrópróbaszerűen ellenőrzött horgászok a következő szabálysértéseket követték el:

– a horgászok egyike egyszerre, egy időpontban 7 bottal horgászott, melyekkel a megengedett 3 helyett 9 süllőt fogott ki, és ezek egyike sem szerepelt a fogási naplóba

– az említett horgásztól 100-150 méterre a másik ellenőrzött csónakban szintén több botot használtak a horgászok a megengedettnél, illetve a kifogott halak ott sem szerepeltek a fogási naplóban

001

002

Az ellenőrzött horgászoktól az engedélyeiket visszatartják az illetékes halászati felügyelő vizsgálatának lezárásáig. A zsákmány elkobzásra került, melyekről az alábbi fotókat készítettük. A Balaton halállományának védelme érdekében a rendszeres ellenőrzésekre a jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek, ezért ezekre a nap 24 órájában bárhol sor kerülhet!