Pontyhorgászat egyszerűen: swingerek

A swinger az elektromos kapásjelzők nélkülözhetetlen kiegészítője. Komoly kínálattal találhatjuk szemben magunkat a boltok polcain. Sínes, led-es, világítópatronos változatok kelletik magukat. Komoly dilemma előtt áll, aki először választ. Jelen cikkben szeretnék rövid áttekintést és segítséget adni azoknak, akik az optimális megoldásra törekednek. Az elektromos kapásjelzők bemutatása egy későbbi cikk témája lesz. Lássuk tehát, milyen swingert is válasszunk?

1
Kapásra készen

A swinger legfőbb feladata, hogy feszesen tartsa a zsinórt, biztosítsa a megfelelő tapadást a kapásjelző görgőjének, ami elengedhetetlen a kapás azonnali jelzéséhez. A megfelelő swinger hosszútávon megbízható marad, feszesen tartja a zsinórt, de nem sérti meg azt bevágásnál! Épp ezért kerüljük a sorjás műanyag darabokat! Drága tapasztalatot szerezhetünk egy-egy kapitális hal elvesztésével.

2
Szár nélküli swinger

3

A Black Spider elektromos kapásjelzője tökéletesen együttműködik a led-es swingerekkel

Alapvetően két swinger kerül napjainkban forgalomba. Amelyik világít és amelyik nem. Bár profánul hangzik, mégis megérdemli a bővebb kifejtést. Azok a swingerek, melyben beépített led található, kapáskor világítanak, nyugalmi állapotban azonban nem. Kábellel csatlakoznak a kapásjelzőhöz. A világító-sípoló kapásjelző és a világító swinger együttesen terel bennünket a megfelelő bothoz. Azokra a swingerekre, melyek nem világítanak, általában világítópatron erősíthető. Az elektromos kapásjelző sípolása és villogása mellett csak mozgásukkal árulkodnak a kapásról. Ha lehetőségeink engedik, mindenképpen válasszunk olyan kapásjelzőt, és swingert, amik csatlakoztathatóak egymáshoz! Az első holdatlan, felhős éjszakán megtérül a befektetésünk. Érdemes különböző, botonként eltérő swingereket csatasorba állítani, így távolabbról is egyértelmű, hogy melyik boton jelentkezett a kapás.

5

Így kell csatlakoztatni a swingert

6

Közelről

7

Szárral és súllyal ellátott darab

8

A kis mechanika könnyen kiold, amikor megemeljük a botot bevágáshoz

A swingerek szára is fontos szempont. Választhatunk merev, illetve láncos szárat attól függően, milyen körülmények közt horgászunk. Mi a különbség? A válasz egyszerűbb, mint gondolná az ember. A merev szárú swinger feszesebben tartja a zsinórt, nem hagyja oldalra kitérni, vagyis “hintázni”. Ez különösen szeles időben fontos! Oldalszélben, esetleg esőben horgászva is pontosan látható a kapás, nem csinál a kapásjelző álriasztásokat a folyamatosan változó feszítőerőnek köszönhetően. A legtöbb ilyen száron általában mozgatható súly is található, amivel tovább finomíthatjuk a beállítást. A súly minél közelebb van a swingerhez, annál nagyobb terhelést ró a zsinórra, ezáltal kevésbé befolyásolja azt az időjárás. Swingerhez húzott súllyal közel orkán erejű szélben is látható, ha elhúzza a ponty a csalit. Ugyanakkor ha a kapásjelzőhöz közel tesszük a súlyt, egészen finomra is beállíthatjuk a rendszert. A merev szár egyetlen hátránya, hogy a swinger csak és kizárólag függőlegesen mozog.

9

Csúsztatható súly

10

A gyöngyök segítenek a helyén tartani

A láncos vagy madzagos swingerek – miként nevünk is mutatja – egyszerű lánccal vagy zsinórral csatlakoznak a kapásjelző állványához. Ez nagyobb flexibilitást ad. A swinger vízszintesen és függőlegesen is elmozdulhat. Vehemens kapásnál szinte száguld a kapásjelzőig, majd szinte rátapad. Nagyon izgalmas látvány! Ejtős kapásnál a földre hull és a fű közt megbújva, pislákolva jelzi, vendég van a horgon. Ezekből kifolyólag könnyebb következtetéseket levonni a kapást illetően, mert egyszerűen jobban látszik, hogy mi történik a zsinórral az éjszaka közepén. Szélben kevésbé praktikus, hintaként viselkedik és látszatkapásokat okoz. Ha az időjárás engedi, érdemes ilyen swingert használni.

11
Szélálló állásban

12
Érzékeny állásban

Ezektől eltekintve mindenkinek azt javaslom, olyan swingert válasszon, ami a legjobban tetszik. A legfontosabb szempont a láthatóság mellett a megbízhatóság. Nem érdemes bosszankodással tölteni a vízparton a drága időt, ha halat is lehet fogni, nem igaz?

Forrás: Talabér Gergely