Ponty a panzióban – rácponty recept

Ónodi Pisti barátom megneszelte, hogy Berettyóújfalu környékén forgatjuk a Légy-OTT! következő részét és a körösön edződő stábot meghívta a Móló Panzióba, ahol remek csapatépítő főzéssel fogadott. Természetesen halas étek került a kemencébe.

13

A szíves vendéglátásnak nem tudtunk és hát nem is akartunk ellenállni. A fáradt csapat sötétedésre érkezett a panzió kertjébe, egyenest a tűzrakó helyhez. Felállt a stáb és már forogtak is a kamerák. Már csak a főzésben vagyok jobb Koppány fiamnál és, hogy ez így is maradjon, arrább állítottam a tűztől és a gitáros zeneszolgáltatást bíztam rá, én pedig beálltam Pisti mellé, szeletelgetni, zöldséget pucolni, keverni, sózni, tűzet rakni…

16

Nem hazudtolta meg magát szakács barátunk; a Rácponty a la Móló alapanyagaiban ugyan nem tér el a hagyományos recepttől, de az elkészítése igazán rendhagyó és magyaros (Pisti már csak ilyen magyar(os) ember. Először is: az összes munkafázis szabadban és élő tűzön készül. A másik: csak hazai alapanyagból, zöldfűszerek és házi kézműves termékekkel főz, és nem utolsó sorban Koppánynak magyar rock zenét kellett szolgáltatnia, hogy az organikus gasztronómia evolúció teljes egészében és maradéktalanul áthassa a ételteremtményt.

18

Első lépésben füstölt (házi) szalonnát pirítottunk, annak a zsiradékában az óvatosan lisztbe hempergetett ponty patkókra pörzsréteget varázsoltunk. Így a szaftok és zamatok nem főnek el a tepsiben és a textúráját is megőrzi az amúgy laza szerkezetű hús. Ezután a finom szalonnazsíros szaftban megfőztük a lecsót. A nagy rusztikus szeletelésű paprikák roppanósak maradtak, a piros fűszerpaprika, kömény és fokhagyma elég a megfelelő ízek kibontásához.

Az előfőzött krumplit karikára vágtuk, kibéleltük vele a tepsi alját, bőven fedtük tejföllel, arra a roppanós paprikát raktuk a lecsó sűrű levével együtt és rákerült az első réteg ponty (pörzsölt patkók), majd egy újabb ugyan ilyen réteg következett és be a fatüzelésű kemencébe, aminek a füstje elengedhetetlen, még a kamerák számára is…

Amíg egybesült aminek egybe kellett kelnie, megkóstoltuk Pisti házi hungarikumait – ilyen finom és lágy törkölyt még életemben nem ittam.

23

Az impozáns tepsi a Móló Panzió boros pincéjébe érkezett, mi ott éhesen vártunk rá és még egy tisztességes fényképet sem készítettünk róla, olyan gyorsan behabzsoltuk. Kiváló magyar ételt alkotott Pisti a rácok potykájából. A hal finoman és mivel rendesen beirdalta, szeletelte őket, szálkamentesen került a fehér porcelán tányérokra. Igen jól mutatott a lecsós tejfölös burgonyaágyon. Az ügyes tálalásnak köszönhetően igazi rakott formát mutatott, illatosan gőzölgött míg mindet meg nem ettük.

27

28

Írta : Erdélyi Pupa Balázs
Képek: Zoom, Rolli