Partszéli pocakosok – Pontytanyákon I.

A sekély vízben intenzíven táplálkozó pontyok étvágya egyik pillanatról a másikra megszűnt, szinte élettelenné vált a meghorgászott terület. Az addig látható, halakra utaló jelek eltűntek, a víz lehűlt, a szél felerősödött. Mit tehet ilyenkor egy pontyhorgász?

Árulkodó jelek

Úgy gondolom, sokan kerültünk már abba a helyzetbe, amikor a felmelegedett vízterületről a pontyok elvonultak, a kapások száma pedig érezhetően csökkent, majd abbamaradt. Az addig látható árulkodó jelek nem adtak több információt pocakos barátaink jelenlétéről. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy folyamatosan megtiszteltek a pontyok kapásaikkal, de ahogyan horgásznyelven mondani szokás, az időjárás változás után, mintha “elvágták volna”. A jól működő meghorgászott helyről a pontyok arrébb álltak, a kérdés már csak az volt, mely területre húzódtak a pikkelyesek. A felerősödő szélben rendkívül nehéz jeleket (túrások, burványlások) keresni, de a megérzésünkre bármikor hagyatkozhatunk. A part menti bokor vízbe lógó ágai nyugodt, szélvédett helynek tűntek, így mindenképpen kíváncsi voltam, hogy mit rejt ez a nyugodt víz alatti világ.

1

Szűk, de ígéretes horgászállás

2

Vajon mit rejthet a bokor árnyéka?

3

Tökéletes, nyugodt hely a pontyoknak

A skorpió farka

Egy nagyon érdekes szereléket szerettem volna kipróbálni, melynek egyszerű, de ötletes működési elve révén, az óvatosabb példányokat is arra ösztönözhetjük, hogy a csalinkra fókuszálva, ne tudjanak ellenállni. A “Skorpió” előke tulajdonképpeni lényege, hogy egy üres horgot helyezünk el a pop-up bojlival csalizott előkénk mellett, ami által a csali felszívása helyett, a horog kerül a ponty szájába. A szereléket kizárólag lebegtetésnél célszerű használni, mert bármilyen szögből közelíti meg a ponty a csalit, a horog, hasonlóan a skorpió farkához, szinte azonnal mozgásba lendül. Az üres horoggal szerelt, párhuzamosan lebegő előke felcsúszik a pop-up előkén, majd megütközve azonnal beakad a ponty szájába. Ennek okán nem szükséges nagyméretű súlyt használni, sőt így nem is ejtünk óriási sebet sem a pontyok száján. Hatékony, kíméletes végszereléknek tűnt, de a puding próbája az evés, így kíváncsian vártam, hogy  működik a gyakorlatban. A vízbe helyezve, a vízáramlatoknak, hullámzásnak köszönhetően apró mozdulatokat végzett a horog a bojli mellett. Csalinak a Tiger Baits Fluoro pop-up bojliját használtam, mely különleges rák-kivonattal készül, ráadásul feltűnő jelenség. Egy apró pelletekkel megtöltött PVA csomagot akasztva a horogra (hogy a pontyok a fenéken is találjanak táplálékot), kézzel dobtam a szereléket a lábam elé, a parttól alig 1-2 méterre. A szereléket 4-5 cm-re lebegtettem, mert úgy éreztem, ezzel nagyobb esélyem lehet néhány pontyot horogra csábítani.

sor1

Kisméretű, 8-as BIL288-as horog…

sor2

….lágy Herculine Blend fonott előkével

sor3

Fűzzük fonott zsinórunkat a horog fülébe…

sor4

..majd egyszerű clinch csomóval rögzítsük

sor5

Kössük 3-4 cm-esre az előkénket

sor6

Az előke fülébe bújtassunk egy gumis forgót

sor7

Előkénket húzzuk rá egy hasonló méretű…

sor8

…egyik végén hagyományos, másikon gumis forgóval ellátott előkénkre

sor9

A gumis forgót rögzítsük egy ólomtartó kapocsba

sor10

…majd akasszunk rá egy 30 g-os forgós ólmot

sor11

Fűzzünk fel egy Tiger Baits Super Crab lebegő bojlit

sor12

A kisméretű forgó tökéletesen ütközteti a pop-up bojlit

sor13

A horog mellett elhelyezve, de hajszálelőke nélkül!

sor14

Egy éles eszközzel csípjünk le egy kevés lebegtető szivacsot

sor15

Vágjuk akkora méretűre, hogy a horgot éppen elemelje a fenéktől

sor16

A szivacsdarabot helyezzük a horog öblébe

sor17

A kész előkénk így fog állni a víz alatt

sor18

Kapás esetén a horog elindul a ponty szájába, a csali viszont nem

sor19

Egy PVA csomaggal figyelemfelkeltővé tehetjük előkénket

sor20

A kész lebegő előke, mely mellett gyorsan oldódó pelletek helyezkednek el

szerelek

Nyugodt hely, nagy pontyok

A bokor benyúló ágai alatt a vízmélység már 0,8-1 m-es volt, ami ideális a pontyoknak egy kis sziesztára. Az ilyen nyugodt, háborítatlan területekre szívesen beállnak a pontyok, hiszen tudják, hogy itt biztonságban vannak, és nincs veszélyforrás. Bevallom őszintén, egy kicsit zavarban is éreztem magamat, hogy az itt lakó pontyokat háborgatni fogom, de egyelőre abban sem voltam teljesen megbizonyosodva, hogy teltház van-e a „Bokor-lakóparkban”. Az egyszerű leszúrón elhelyezett botom spicce szinte pontosan ott állt, ahol a pontyokat sejtettem, precízen oda mutatva, ahová a csalit ejtettem. A lelkem mélyén éreztem, hogy a kapásjelző előbb-utóbb megszólal, de mégis váratlanul ért a magas hang, alig 10 perc elteltével. A gyenge beemelést követően óriási erőt éreztem, és megindult a hihetetlen tánc. Fantasztikus küzdelmet folytattunk a partmenti, szűk helyen, szinte minden mozdulatát éreztem a pontynak. A szépséges tükörponty megszákolást követően a víz tükörsimává vált. A duci tükrös visszaengedését követően, néhány perc múltán ismét megtörte a csendet, a kapásjelzőm immár mélyre hangolt zenéje. Az elkövetkező 1 órában két gyönyörű, megnyúlt testű pikkelyest tereltem szákba. Ekkor gondolkodtam el először azon, hogy a bokor ágai alatt, vajon mi járhat a pontyok fejében? Meddig tűrik azt, hogy én rájuk horgászom, hogy egyik kedvenc búvóhelyük csendjét, nyugalmát megtöri egy pontyhorgász? Nem tudtam, mennyi ponty húzódott a bokor árnyékába, de talán fontosabb volt az a kérdés, hogy a kapások után, mennyi idő múltán térnek vissza, ha egyáltalán visszatérnek. A kritikusan kiegyensúlyozott, szivacsos horog ismét ott landolt az ágak mellett, majd több mint 3 óra csend következett. A másik botommal töretlenül horgásztam a nyíltvizet, de nem volt eredménye. Valószínűleg ez volt az az időszak, amikor a pontyok elhagyták a területet, de bíztam benne, hogy egy másik csapat is tiszteletét teszi a megüresedett helyen.

4

Neki is ízlett a pontyoknak szánt csemege

5

Minimális etetés a 80 cm-es vízben

02

Egy  a kisebbek közül

03

Minden ponty kíméletes bánásmódban részesült

7

Ő is a bokor közelében táplálkozott

8

Gyenge kapás, nagy ponty: mindez 2 méterre a parttól

01

Szépséges pocakos tükrös a partszélből

Addig “üsd a vizet”…

Időközben egy újabb vízbe lógó fa alatti részt kezdtem el bojlival etetni, amit a következő napon terveztem meghorgászni. Már ekkor eldöntöttem, ha még kapok egy lehetőséget egy újabb ponty kifogásra, ezen a helyen befejezem a horgászatot. Biztos vagyok benne, hogy a nyugodt, előzőleg nem horgászott búvóhelyeket egy időre elhagyják a pontyok, hiszen a fárasztás során számukra óriási zajt csapunk, ami nem megszokott a nyugodt, vízi életükben. Nem szabad folyamatosan „ütni a vizet”, az ilyen területeken tudni kell szünetet tartani, hogy ismét újabb esélyünk legyen. A kora esti órákig nem volt újabb jelentkező, de a lemenő nap sugaraiban ismét egy csoda következett. Az apró mozdulatok a kapásjelzőmön sejtették, hogy valami történni fog. A bot mellé szegeztem magamat, és az újabb mozdulatra beemeltem a botomat. Az óvatosan táplálkozó ponty azonnal a nyílt víz felé indult. Megfontoltan küzdő ellenfelemet hamarosan megszákoltam, és hálát adtam az égieknek, hogy a gyönyörű fényjátékban, egy aranysárgán csillogó pocakos tőpontyot ajándékoztak nekem. A vízbe helyeztem az erőtől duzzadó tőpontyot, aki a farkával intve, lágyan elköszönt, mintha csak azt mondta volna: „Köszönöm, hogy visszaengedtél…” A leköszönő nap ajándékát követően már nem tettem mást, csak vártam a következő nappalt, hogy az újabb helyen ismét a pontyok nyomába induljak…

9

A nap királynője, egy aranysárgán csillogó tőponty személyében

Írta és fényképezte: Csákány Attila

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.