Néhány gondolat a szivárványosokról

Sokan nem szeretik a szivárványos pisztrángot, mert Európában nem őshonos halfaj. Az is igaz, hogy ha többségbe kerülnek, kiűzhetnek más fajokat egy adott területről. Például túltelepítésük esetén megritkul a pénzes pér jelenléte is. Ezzel a jelenséggel Szlovéniában találkoztam a Sava Bohinjka-n. Én azonban imádom ezt a ragadozót. Főleg azért, mert agresszívabb, erősebb, szívósabb, mint a sebes pisztráng. Még egy nagy pozitívuma, hogy egész nagy szivárványosokat is eredményesen foghatunk szárazléggyel. Az igazán nagy sebeseket nehezebb becsapni a felszíni rovarutánzatokkal, inkább a streamerek a fogósabbak. Persze nagyon sok esetben találkozik a horgász kivételes esetekkel. Én is száraz léggyel fogtam a legnagyobb sebes pisztrángomat.

13
A szivárványosokról érdemes tudni, hogy ellenállóbb a vízszennyezettséggel szemben, mint piros pöttyös rokona. Imádnak nagy gödrökben várakozni egy-egy szebb falatra, de megtaláljuk őket a sekély surranókban és a partszélben egyaránt. Közelebb tud hozzá férkőzni a horgász és jól foghatóak feltűnő legyekkel, mint például a glo bug, színes woolie bugger stb. Kis hazánkban nagyon ritka ez a faj. Az észak – magyarországi kis patakokban viszont néha rájuk bukkanhatunk. Közép – Európában mégis számos helyen megtaláljuk őket: Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Ausztria, és Szlovákia vizeibe rendszeresen telepítik.

18

19
Első gigantikus szivárványosaimat Boszniában fogtam az Unacon és a Klokot – folyón. Egy jól megtermett 40-45 cm-es példány kifárasztása némi rutint igényel, főleg, ha vékony a tipet és szárazléggyel horgászunk. A szivárványos miközben küzd a horgon, gyakran kiugrik a vízből a felszíntől akár egy méterre is. Az Unac – folyóra sokan rátették a bélyeget, hogy túltelepített „akvárium” horgászat. Az valóban igaz, hogy minden méterre jut egy hal a telep közelében, de ha valaki kapitális példányokkal szeretne találkozni, főleg ha kezdő, akkor csak ajánlani tudom. Még az is előfordult egyszer, hogy a víz fölött lengetett szárazlégyért ugrott egy pisztráng.

26

Az alfajainak sorolásába nem szeretnék bele menni, mert a lista meglehetősen hosszú. Röviden összefoglalva a szivárványos pisztráng egy remek legyes hal amiért érdemes elutaznunk szomszédos országainkba.

Írta és fényképezte: Erdélyi Koppány