Móri szezonkezdés

Idei első többnapos horgászatom helyszínéül olyan horgásztóra esett a választásom, aminek lakói közt szép számmal élnek nagytestű pontyok és amurok, mindemellett gazdag élővilággal rendelkezik, ami számomra nagyon fontos egy horgásztúra során.  A tavalyi év folyamán sikerült kétszer is néhány csodálatos napot eltöltenem a Móri Ezerjó horgásztavon (nem kis sikerrel), így volt pár elképzelésem a túra végkimenetelét illetően.

A tó neve nagyon sokunknak ismerősen csenghet, hiszen születtek itt már gyönyörű fogások és kerültek megrendezésre neves horgászversenyek is, amik szinte egytől-egyig kiemelkedő fogással zárultak. Rövid, 48 órás pecára készültem, és ehhez igazodva válogattam össze felszerelésem. Mindenből szinte csak a legfontosabbat pakoltam be az autóba, mivel a tavon a horgászhely megközelítése nem lehetséges autóval, csak nagyméretű kézikocsikkal.  Bepakolást követően izgatottan indultam neki a közel másfél órás útnak. Délután érkeztem meg a tóra, ahol csodálatos napsütéses idő fogadott a már jól megszokott enyhe szél társaságában. Azt tudni kell, hogy a tavon általában mindig élénk a légmozgás és az Északi szél általában jó fogási esélyekkel kecsegtethet.  Legkedveltebb helyeknek mondhatóak a Móri ág állásai és a tó elején található faházak a sziget körül, ennek ellenére én a Tímár ág vége felé tartottam. Választásom a tógazda segítségével a 16-os helyre esett, ami a Tímár ág legvégén található.

1

A horgászhely felé tartva már az első hal fárasztáson ábrándoztam, de mikor megérkeztem, elállt a szavam. Az ág végén egy csodálatos öböl található pár kisebb benyúló résszel és part menti akadókkal.  Nem volt kérdés, elsőre beleszerettem a helybe és azonnal nekiláttam a kipakolásnak. Általában elsőnek a botokat állítom össze és dobom be, de most a sátorállítással kellett kezdenem, mivel a nap igencsak lemenőben volt. Hamar sikerült összeállítani a sátrat és mindent bepakolni, elhelyezni. Pakolás alatt mély csobbanásokra lettem figyelmes, ami a pontyok itt tartózkodását jelezte. Még naplemente előtt bevetésre kerültek a végszerelékek a kiszemelt helyekre, majd ezt követően etetésként 2-2 maréknyi oldódó bojlit dobócsöveztem a horgok köré.

2

Az első halra nem kellett sokat várnom, sötétedést követően húzós kapás hangja törte meg a csendet. Bevágás után szinte azonnal éreztem, hogy egy jobb hallal van dolgom, mivel erőteljesen tartotta magát és lassan oldalazott a part másik vége felé.  Közel 10 perces fárasztás után sikerült megpillantani csodás farokúszóját, miközben egy nagyot csapott vele, és újra megindult a számára biztonságot nyújtó bedőlt ágak irányába.  Még időben sikerült megállítani és visszafordítani, ami után egy sikeres szákolás következett. Gyönyörű 13.5kg-os nyurgatestű pikkelyes feküdt a bölcsőben, akit az éjszaka folyamán még több társa is követett.

3

4

Az izgalomdús éjszakát egy hideg reggel követte sűrű köddel, ami beterítette az egész tavat. Reggeli etetésként ismét pár maréknyi oldódó 18mm és 22mm-es bojlit csöveztem az etetett területekre.

A túrára  kedvenc csalimat hoztam magammal, aminek új egyéni rekordomat is köszönhetem, egy 25.37kg-os tükörponty személyében. (Tavaly ősszel sikerült partra segítenem) Ez a csali nem más, mint a The Red One fantázianévvel ellátott csali. Biztos voltam benne, hogy a túrára tökéletes választás ez a csali, mivel 100%-ig természetes alapanyagokból készül és gyümölcsös-halas jellege ellenállhatatlan a halak számára. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az etetés közben érkező gyönyörű tükrös húzós kapása.

5

Fertőtlenítést és visszaengedést követően itt volt az ideje egy forró teának, ami nagyon jól esett a hajnali 3°C után. A nap sugarai ismét hamar beragyogták a kis öbölt, és a halak eszeveszett fürdésbe kezdtek. Szebbnél-szebb pontyok mutatták magukat, még egész közel a parthoz is. A délelőtt csendesen telt, amit kihasználva sikerült egy picit pihenni. Szinte nyári időjárás jellemezte a hétvégét, közel 35°C volt mérhető a tűző napon.  Délután ismét visszatért a halak étvágya és kapás kapást ért. A kifogott halak szinte mindegyikének hibátlan, szűz szájuk volt, azaz horgot még nem láttak!

6

7

8

9

A legtöbb hal a sekély részről érkezett egy platóról kb. 1 méteres mélységből. A napsütésnek köszönhetően a víz itt gyorsabban melegszik és a halak nagy része is ide húzódik. A nagy meleg ellenére a tó vízének hőmérséklete kicsivel haladta meg a 10°C-ot. A legtöbb kapás egy szem The Black One Pop-Up-ra érkezett, amit belehúztam a pasztás ólmon lévő fűszeres-gyümölcsös, Red One-hoz hasonló ízvilágú method mixbe.

10

Minden kapást követően pár szem bojlit jutattam a horog köré, ami oldódásának és intenzív csalogató hatásának köszönhetően hamarabb odacsábította a közelben lévő halakat.

11

Az eseménydús délutánnak köszönhetően hamar eljött az éjszaka, ami kicsit csendesebben telt, mint az előző. Összesen 4db halat sikerült fogni, amik átlagsúlya kb. 3-4kg volt.  Kora reggeli frissítéskor, miután kiléptem a sátorból, igen csak zord idő fogadott és meglepődtem, mikor megláttam a szerelékes asztalomat.

12

 A -3°C-nak köszönhetően ráfagyott a pára az asztalra és a merítőszákra is. Gyors frissítést követően visszasiettem a szobahőmérsékletű sátorba és visszabújtam a meleg hálózsákba. Nem sokkal később ismét előbukkant a nap és forróságé vette kezdetét. A délelőtt folyamán felélénkült az erős déli szél, ami nem sok jóval kecsegtetett. Ennek ellenére jól folytatódott az utolsó nap, hiszen a halak étvágyuknál maradtak, amit erős húzós kapással jeleztek felém.

13

14

15

16

A halak egytől egyig nagyon jó erőben voltak és minden erejükkel az utolsó másodpercig küzdöttek a szákolás ellen. A sátorbontást követően eljött a pakolás ideje, ami nálam egy kicsit mindig nehézkesen indul. Nehéz itt hagyni ezt a csodálatos környezetet, de sajnos véget ért a 48 órás túra. Foglalás után kicsit kételkedtem a helyben, féltem, hogy nem úgy sikerül a túra, ahogy azt szerettem volna, de amint megérkeztem, hamar bebizonyosodott, hogy jó döntés volt ez az állás. Izgalomdús két napon lehetek túl, új élményekkel gazdagodtam, köszönhetően a tónak és benne élő gyönyörű halállományának. Pár szóban összefoglalva az elmúlt két napot, gyönyörű, erőtől duzzadó pontyokat sikerült fogni, nem kis átlagsúllyal és darabszámmal. Mindenkinek hasonló élményekben gazdag horgászatot kívánok, akár a Móri tavon, vagy saját kedvenc vizükön.

Írta: Paál Norbert

Fényképezte: Paál László, Paál Norbert

Bővebb információ a The One termékekről: pv-tv.tv/shop