Modern pontyhorgászat: pellet és bojli a horgon

A legfogósabb pontycsalik, a különféle ízesítésű pelletek és bojlik fokozatosan átvették a vezető szerepet a különféle magvakkal, vagy élő csalikkal szemben. Sikerükhöz többféle megközelítésből, de biztos út vezetett, ugyanis hátrányuk nem volt, csak előnyösségükről, és eredményességükről győződhettek meg a békéshal specialisták. A pelletek és a bojlik nem romlottak meg, tárolásukra nem kellett különösebben odafigyelni, hosszú ideig eltarthatók voltak. Speciális összetevőik, ízük és tápértékük miatt a halak egyre fokozottabb érdeklődést mutattak irányukba, így nem csoda, hogy mára szinte minden típusú vízben eredményesen működnek. Sikerükhöz nagyban hozzájárul még azon tulajdonságuk, hogy a felkínálás lehetőségének csak a horgászok fantáziája szabhatott határt.


Bojli és pellet felkínálási variációk pontyra, amurra

A kísérletezés eredményére születtek meg az úgynevezett csalikarikák, csalistopperek. Ezek a szilikonból készült kiegészítők hivatottak biztosítani a helyes csali felkínálást, sőt az eredményes akasztásban is óriási szerepük van.

Tökéletesen áttetsző, víztiszta pelletkarika stabilan fogja a felkínált csalit

A minőségi Carp Expert pelleteket bizony értékelik a pontyok

A kemény csalik a vízben nagyon lassan oldódnak, esélytelen a leázásuk, így szükségtelen a horgászhelyet, az etetés környékét a folyamatos csobogásokkal zavarni.

Sok esetben az önmagában felkínált pelletszem is eredményes lehet

A pelletszemek csalikarikára való fűzéséhez is számtalan eszközt kifejlesztettek már. Ezek hiányában pillanatok alatt megoldhatjuk a csalizás műveletét egyetlen darabka zsinórral.

A zsinórt fűzzük be a csalikarika lyukán, majd a zsinórt bújtassuk át a pelleten

Csalikombinációkat speciális, hosszú szárral rendelkező pelletkarikával készíthetünk.

A Carp Expert csalikarikája eredetileg azért készült hosszabb szárral, hogy a kapások gyakorisága és az akadások minősége függvényében módosíthassuk a horog és a csali közötti távolságot

Az előbb ismertetett felfűzési technikával könnyen megoldható ez a kombináció is

A biztos kapás reményében: halak az etetésen előbb találnak rá a meglebegtetett csalira

Ha a nagy felhajtó erővel bíró csalit (jelen esetben Carp Expert ízesített puffi) helyezzük alulra, akkor a csalink a vízben szinte a mederfenékkel párhuzamosan fog állni. Jól látható a Carp Expert puffiból távozó íz és illatfelhő

Egyszerű, hatékony megoldás, ami mindig kéznél van

Extra ízhatás, extra méretben. Kétféle 12 mm-es pellet, egy Carp Expert Red Fish és egy Tutti Frutti egymás mellett

No persze a horog sem akármi: 8-as Excalibur Pellet Feeder

A Carp Expert kiváló minőségű csalikarikái mellett a Black Fighter pellet szettjei is tökéletesen működnek a legváltozatosabb méretű csalikkal. Nyúlásuk nagy, a vízben teljes mértékben átlátszóak, nem kelt feltűnést a gyanakvó halakban, ráadásul stabilan fogják, tartják a pelletet, bojlit, pufit egyaránt.

A szett tartalma nagyon sokáig használható, a legváltozatosabb esetekhez is találunk megfelelő fajtájú gumit

Egy nagynak számító, 16 mm-es Carp Expert Extra Carp pellet a Black Fighter pelletstopperen

S mindez a víz alatti felvételen

A Black Fighter pellet szettjén kívül a kisebb kiszerelésben kapható szimpla és dupla karika-verzió is megfelelő lehet a számunkra.

A dupla verzió szolgálja a gömbölyű csalik felkínálását

Nem jelent neki akadályt akár a 20 mm-es bojli befogadása sem

A nagy bojlit is rendkívül stabilan tartja

A legkiválóbb Carp Expert szilikon rögzítők kétféle változatban kaphatók

Carp Expert variációk: nagy pontyok csemegéje a 16 mm-es Extra Carp és a 12 mm-es Red Fish

Tudni kell, hogy a legjobb csali és a legjobb csalifelkínálás sem ér valójában semmit megfelelő horog nélkül. Ő a siker záloga annak, hogy akasztásunk üljön, és megfelelően tartson is a fárasztás végéig. Végezetül néhány horogtípus a biztos siker érdekében:

Excalibur Pellet Feeder: Speciális anyagszerkezete révén a nagy szilárdság mellé csekély súly párosul, így a csali lebegését nem akadályozza a nehéz horog

A rövid fonott előkén fellépő erőhatások nagy része a horogra hatnak, kihajlásuk veszélye, a zsákmány elveszítése fokozottan fennáll. A megnövelt acélszerkezet, a speciális horogforma mindennek lehetőségét a legminimálisabbra csökkenti

A horog öblén található törések felelősek a kiemelkedő tartásért a fárasztás során, a vékony és rövid szakáll rész a speciális horogheggyel karöltve gyors, akadálytalan behatolást tesz lehetővé.

Rendkívül erős, rugalmas horogtípus, a kémiai és a fizikai eljárásmódoknak köszönhetően extra tartósságot eredményez

Erőtől duzzadó horog. Az önakasztásra épülő technika eszközeiben nem férhet meg a kompromisszum halvány esélye sem

Az Excalibur Carp D-Killer kovácsolt testű, nagy keresztmetszettel rendelkező horog. Kiakadása, kihajlása teljességgel kizárt

Forrás: Halmos Mihály