Mesterkurzus a Felső-Sajón

Hazánkban egyre többen érdeklődnek a műlegyezéssel kapcsolatban, azonban a dolog még mindig meglehetősen idegen a magyar embereknek. Mondhatni gyerekcipőben jár. Az önök fogták játék nyertese, egy kőszegi fiatalember, Zentai Zoltán tartott velünk utunkon. Zolinak még nem volt szerencséje egy hegyi pisztrángos vízen gyakorolnia a klasszikus műlegyezést. A Sajó felvidéki szakaszát elég régóta ismerem ahhoz, hogy beavassam a srácot.

17

5

A Sajóról érdemes tudni, hogy gyakran megárad a hegyekből lezúduló vizek miatt, főleg tavasszal, ezért volt némi rossz előérzetem a vízzel kapcsolatban, viszont ha jó a víz akár tucat számra foghatók benne a 25-30 cm-es pisztrángok, domolykók, pénzes pérek. Érkezésünkkor a Sajó kiválónak tűnt. A Betlév fölötti szakaszon, ahol már csapkodták a vizet a pisztrángok. Zolinak is tátva maradt a szája, ahogy megpillantotta a kristálytiszta vizet.  Szerencsénkre kérészek rajzottak aznap, tehát nem is volt kérdés, hogy a szárazlegyezéssel kezdjük. A pisztrángok nem voltak messze tőlünk, de Zolinak eleinte nehezen ment a pontos dobás ezért gondoltam odébb állok, hadd érezzen rá magától. Nagy volt az öröm mikor első Sajói pisztrángját zsákmányolta, méghozzá legyes bottal.

8

Sajnos még ennél nagyobb volt a lelombozódás mikor egy kiadós felhőszakadás vetett véget a pecának. Aznapi horgászatunknak már lőttek, mivel a kristálytiszta víz kakaóvá változott. Hogy hasznossá tegyük a napot, a légykötéssel ismertettem meg Zoltánt. Volt kis idő pihenni és elmagyarázni a legyezéssel kapcsolatos általános rovartant. A táplálék megismerése épp oly fontos, mint a célhalunk ismerete, ezért másnap délelőtt szemügyre vettük a kövek alatt rejtőzködő tegzes lárvákat és egyéb vízi rovarokat, amelyek a pisztráng fő táplálékai közé tartoznak.

46

48

Mivel a víz még mindig elég magas és opálos volt, a nimfázás maradt az egyetlen módszer. Sajnos az áradás mellé még a dobsinai víztározóból is kaptunk egy jó adag vizet. Én eléggé el voltam kenődve, de találtunk egy ígéretesebb helyet, ahol az ifjú kezdő csak sikerrel járt nimfával is. Én örülök, hogy ismét bevezethettem valakit az igazi legyezés rejtelmeibe, bár igaz, hogy ez csak töredéke annak a sok csodának, amit az évek során átéltem vízi barangolásaim során.