Magyar Országos Feeder Bajnokság 2014

Kétség nem fér hozzá, a finomszerelékes szakágak között feltörekvőben van a feeder horgászat. Idén a szakág legrangosabb versenyét Szolnokon, az Alcsi szigeti versenypályán rendezték meg. Sokak számára Alcsi egyet jelent a törpeharcsákkal. Azonban ez mára megváltozott, bár a szúrós kis jószágokat kisebb nagyobb számban mindenhol meglehetett fogni, a versenyen az érhet el jó helyezést, aki meg tudta fogni a nagyobb keszegeket is.

palya

Ezen a pályán jelölték ki az előzetesen 48 nevezőnek a négy szektort, a 48 horgászhelyet. Akik valóban szántak rá időt azok már hétfő reggel megkezdték a felkészülést. Azonban a csütörtöki kötelező edzésnapra már mindenkinek meg kellett jelennie a pályán, így egységesen megetették a helyeket. Ez kell ahhoz, hogy az első versenynap egyenlő esélyekkel vághassanak neki a horgászok az országos bajnokságnak.

Már az edzésnapokon látszott, hogy minden horgásznak meg kell küzdeni a törpeharcsák hadával, ami amellett, hogy igen mohó jószág, még a tüskéivel is kellemetlen emlékeket hagy a rutintalan (sok esetben még a rutinos) horgásznak is. Szinte minden horgász számára a legfontosabb kérdés az volt, hogyan tudják a törpét kizárni az etetésről, hogyan tudják leszelektálni a dévérkeszeget.

Az első nap eredményei alapján látszott kik azok a horgászok, aki ráéreztek a keszegfogásra, a legjobbak közel tíz kilós zsákmánnyal álltak fel a versenyt záró dudaszónál. Voltak nagy esélyesek, akik első nap elúsztak, voltak olyanok, akiket senki nem várt az elsők közé. Sok meglepetést tartogatott az első nap, még többet a folytatás…

Másnap, azaz szombaton mindenki tette a dolgát, már a limitálás is zökkenőmentesen ment. Sokan itt tanulják a szabályokat, éles körülmények között. A halfogás talán lassabban indult, mint az első nap, a szélső szektorokban is az apróbb keszegek jelentek meg a nagyok helyett. De pályaszinten minden horgásznak nagy feladatot jelentett a jó helyezés elérése. A mérlegelés után jól látszott, voltak akik ráéreztek a lényegére, ugyanis négyen fordultak az utolsó fordulóra három ponttal. Ami azt jelentette, hogy elsők vagy másodikak voltak mindkét nap a szektorukban. Bizakodva várták a vasárnapot. Annyit lehetett előre tudni, hogy a négy nagy esélyes kettesével egymás ellen fog majd küzdeni a végső eredményért.

Vasárnap a C szektorban Siroki Dávid és Lantos Jani, míg az A szektorban Ladányi Béla és Kocsis Lacinak kellett jót horgásznia a jó helyezésért. Persze ez nem azt jelentette, hogy a B-ben Döme Gábor, vagy Erdei Attila feeder világbajnokunk, országos bajnokaink nem tudtak volna beleszólni a végső sorrendbe.

dobogo

Sajnos a statisztika beigazolódott, az első nap 200 kiló felett volt az összfogás, szombatra ez 150 kilóra esett. Várható volt, hogy vasárnap még kevesebb hallal lehet majd szektort nyerni. Voltak olyan szektorok ahol a legtöbb horgász csak a harmadik órában tudta megfogni az első testesebb keszegét. A párharcok is igen kiéleződtek. Sok infó járta át a pályát, keszeg darabszámok jöttek innen és onnan is. Azonban a végső szó mindig a mérlegé, az mutatja meg a pontos igazságot. Még egyszer utoljára végigmérték a 48 horgászt. A C szektorban az esélyesnek nem sikerült az első háromba jutnia, az A szektorban a széle mellett horgászó ifj. Sipos Gabi nyerte a szektort, mögötte Kocsis Laci, majd Ladányi Béla. Már csak a B szektor mérlegelése volt vissza, Döme Gábornak nem sikerült megnyernie a szektort. Így alakult ki a következő eredmény:

sipos

ladanyi

kocsis

A 2014-es Országos Feeder Bajnokságot Kocsis László nyerte, az ezüstérmes Ladányi Béla lett, a bronzérmet pedig ifj. Sipos Gábor nyerte. Érdekességképpen ők az utolsó fordulóban egy szektorban küzdöttek, de más sorrendben zárták a szektoruk.

Eredménytábla: megnyitás (.xlxs)

Bajnoki beszámoló: megnyitás

Írta: Madai Tímea
Fotó: Polyák Csaba (horgaszklub.eu)