Kősüllő

Előfordulása

Stizostedion volgense : Tilalmi idővel védett. A kősüllő a nagyobb folyók lakója, tengerekben és a brakkvízben ritka. Az ország egyes vidékein; bandár, tarkasüllő, tótsüllő és vadsüllő néven különböztetik meg a fogassüllőtől, amelynek ikrásához igen hasonlít. Magyarországon a Balatonban és a nagyobb folyókban találhatók állományai. Még megtalálható a következő országokban is: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Moldova, Montenegró, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna.

A kősüllő 1896.-ban még ritkaságszámba ment és Vuskits György -nek sokat kellett várnia, míg a halászok néhány példányt hoztak számára, ma már azonban közönséges. Unger Emil irodalmi adatok alapján megállapítja, hogy a kősüllő nemcsak a Balatonban, hanem egész Közép-Európában terjeszkedik. Egyúttal megcáfolja azt a meggyökerezett föltevést is, hogy a kősüllőt a csehországi Wittingauból a múlt század 90-es éveiben behozott süllőikrákkal telepítették volna be a Balatonba. Wittingau vizeiben ugyanis kősüllő sem akkor, sem most nem él.

kosullo

Megjelenése

Az eltérés a fogassüllőtől, kisebb és zömökebb termeten, a vaskosabb fejen és a kisebb szájon kívül abban van, hogy a kopoltyúfedő hátulsó szegélye visszahajlik a szem felé, és hogy az oldalát díszítő 8 harántsáv élesen előtűnik. Pikkelyei is kisebbek. A hal testhossza 25 – 30 centiméter, legfeljebb 35 centiméter. 70 – 73 apró, fésűs pikkelye van az oldalvonala mentén. A fejtető, a fej oldalai és a kopoltyúfedők pikkelyezettek. Kopoltyúfedői kis tüskével rendelkeznek, az elő-kopoltyúfedő fogazott. Állkapcsán apró kefefogak nőttek, de ebfoga nincs.

Életmódja

A kősüllő a meleg, nyugodt, kemény aljzatú vizeket kedveli, amelyek nyáron kissé zavarossá válnak. Tápláléka kisebb halakból áll.

Szaporodása

Április – májusban ívik, amikor a vízhőmérséklete eléri a 12 – 15 Celsius-fokot. 3 – 4 évesen válik ivaréretté.

12 Comments

  1. Pingback: keto birthday cake

  2. Pingback: gay dating in miami

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.