Kifogták a jó időt, de nem a nagy pontyokat

A szemerkélő eső ellenére szinte valamennyi előre nevezett csapat megjelent a Balatonszárszó melletti Nádfedeles horgásztó partján, ahol a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. rendezte meg hagyományos Média horgászversenyét, immáron 10. alkalommal. Ezen a baráti viadalon olyan szerkesztőségek háromfős csapatait várták, amelyek rendszeres híradásaikkal évről évre segítik a társaság munkáját.

Aki egy hangulatos halastó partján keres kikapcsolódást, ráadásul igazán nagy halakat akar fogni annak jó választás lehet a balatonszárszói Nádfedeles horgásztó. Ez a horgászvíz a Balatont kísérő 70-es úttól délre terül el: Balatonszárszó és Balatonőszöd között várja a nyári ludak, nagy kócsagok és persze kapitális halak társaságát kereső horgászokat. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt. miért nem a Balatonon rendezi meg ezt a verseny? A választ egyszerű. A szervezők azt szeretnék, ha a versenyzők jól éreznék magukat és persze halat is tudjanak fogni. Mivel a balatoni halfogás esélyeit – talán minden honi horgászvíznél jobban – befolyásolják az időjárási körülmények, ezért a szervezők a jó hangulat és a biztos halfogás érdekében egy a saját kezelésükben lévő horgászvizet választottak ennek a nemes viadalnak a lebonyolításához. Jól döntöttek ez úttal is, hiszen az erős szél egész biztosan lehetetlenné tette volna a verseny lebonyolítását a magyar tengeren.

Mosolygósan és bizakodva érkeztek meg a résztvevő csapatok, akik a regisztrációt követően kihúzták a horgászhelyük számát, majd Szári Zsolt vezérigazgató köszöntője után elfoglalták helyüket a tóparton. Dudaszóra vette kezdetét a kétfordulós, összesen négy órás verseny. A viadalt megelőző napokban a pontyok és kárászok szerelmi életétől volt hangos a nádas. A tóban élő törpeharcsák legnagyobb örömére, akik az ikrákból lakmároztak a part közelében. Így aztán akik nem nagy távolságban, hanem közel horgásztak, leginkább a törpére számíthattak. Sajnos kevés víz van Magyarországon amelyik ne fertőződött volna meg ezekkel a tájidegen halakkal amik persze itt sem kívánatosak, így a verseny után egy sem került vissza a tóba a kifogott törpékből.

A média egész területéről indítottak triókat a szerkesztőségek. Volt országos- és megyei lap is, de rádiók és helyi televíziók is toboroztak a munkatársaik között egy-egy csapatot. A „szakmabeliek” közül a PVTV, Horgászjegy.hu és a Sikeres Sporthorgász csapata is nevezett, utóbbiak címvédőként érkeztek.

kep2

Bokor Károly is meglátogatta a kollégákat, de ő ezúttal nem horgászott

A PVTV-t Margulius Romulus, Terecskei Tibor és Kovács Róbert összeállítású hármas képviselte. A srácok a pálya közepén a 19. számú helyen horgásztak. Bár előzetesen a pontyok megfogására hangolták felszerelésüket a helyzetnek megfelelően a törpékre kellett átállniuk, de azért nem mondtak le a nagyobb testű halakról sem.

kep3

Csapatunk feszülten figyel

Ütemesen fogták a halakat a fiúk és olykor be ugrott egy-egy keszeg is, sőt Rominak egy szép kárászt is sikerült szákolni. A többi versenyzőtől egyre másra érkeztek a hírek, hogy egy-egy ponty is horogra került a pálya másik részein. Ezt a két forduló közötti szünetben meg is erősítették többen bár nem olyan sok ponty érkezett mint azt sokan várták, így két óra alatt még semmi nem dőlt el.

kep4

Ez a kedves versenyző éhesebb volt, mint pikkelyes barátaink

A szünetben nagyszerű tízóraival kedveskedtek a szervezők. Mennyei füstölt angolnafalatkákat, valamint roppanós virslit kínáltak, de volt pálinka és borkóstoló is.

kep5

Trokán Péter is nevezett a versenyre

A kis pihenő végén átadásra került a Libatoll-díj. Ezzel a társaság által alapított díjjal ismerik el annak a zsurnalisztának a tevékenységét, aki már hosszú ideje hiteles tudósításaival segíti a közvélemény tájékoztatását. Idén Fónai Imre a Somogyi Hírlap újságírója kapta az elismerést.

kep6

Fónai Imre és Szári Zsolt

A második köre a PVTV csapata a biztos halfogásra ment rá, bár nem elegáns, de kétségtelenül eredményes és sportos volt a taktika: Megfogni minden halat a part mellől! Sok-sok munkával szépen gyűltek a halak a szákban, de a pontyok továbbra is hiányoztak. A jókedvre viszont nem volt panasz. Szerencsére az időjárás is megkegyelmezett a mezőnyön és a verseny végére a nap is kisütött.

kep7

Viszonylag ritka pillanat: kárász a merítőben

A verseny lefújása után elindultak a mérlegelők, majd a csapatok a vendéglátók jóvoltából balatoni halászlével vagy marhalábszár pörkölttel csillapíthatták éhségüket. Ezután következett az eredményhirdetés, ami a felajánlók jóvoltából igen hosszúra sikeredett. Sok szép értékes díj került átadásra. A dobogó harmadik fokára 7600 grammal a Horgászjegy.hu csapata állhatott fel, a második helyen a BBHSZ Lesence HE végzett 9240 grammos összfogással, míg az első ismételten a tavalyi címvédő a Sikeres Sporthorgász együttese lett 10360 grammos eredménnyel. A PVTV csapata a hatodik helyen végzett.

kep8

Horgászjegy.hu csapata lett a harmadik

kep9

BBHSZ Lesence HE lett az ezüstérmes

kep10

A Sikeres Sporthorgász csapata idén is első lett

Írta és fényképezte: Jéger Szabolcs