Kell egy jó pergetőzsinór!

Az igényekből, elvárásokból nem szívesen faragunk, joggal várjuk el még egy olcsóbb kategóriás zsinórtól is, hogy a kopásállóság, lágyság mellé kiemelkedő szakítószilárdság társuljon. Egyesek megszokásból, vagy tapasztalatainak birtokában választanak zsinórt, netán nosztalgiából ragaszkodnak a bevált márkához. A halak szokásainak fokozatos változása, érzékelésük finomodása, a horgászmódszerek és eszközök modernizációja miatt teljességgel indokoltak a fent megfogalmazott alapkövetelmények.

Több év telt már el a Power Braid fonott zsinórok piacra kerülése óta, s hogy valóban jó konstrukcióról van szó, az a saját tapasztalat, és a horgászok visszajelzése alapján nyugtázható.

Az ősz, a rég várt pergető szezon elérkezett, itt az ideje hát, hogy újra levizsgáztassuk a már szezonokon át bizonyító Braid-eket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kétféle Power Braid, minden körülményre

Az év ezen időszakában ragadozó halainkra eredményesen horgászhatunk a különféle horgászmódszerek valamelyikével, pergethetünk rájuk műcsalikkal, de élő, vagy élettelen kishallal, halszelettel fenekezve, vagy úszózva is jó eséllyel lehetünk sikeresek megfogásukban, a Braid-ek univerzalitása biztosítja a technika szabad megválasztását.

A monofil, vagy fonott zsinór használatának kérdésköre örökös vita tárgya. A módszer modern eszközigénye révén, valamint a kivitelezés során fellépő erőhatások, a fokozott igénybevétel miatt jobban illik a pergetéshez a fonott zsinór. Tulajdonsága a monofillal szemben, a megközelítőleg nulla százalékos nyúlás. Ez persze azt jelenti, hogy nagy terhelést kell állnia egy orsó felkapó karjának, tengelyének és rotorjának egy-egy akasztás során, jobb hal fárasztásakor, pedig a zsinórrakó rendszernek, a fogaskerekeknek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fekete színű, 0,10-es ET Power Braid Teflon feszül egy Ryobi Atctica CF dobján

A zéró nyúlás egyébiránt sokkalta hasznosabb tulajdonsága a fonott zsinóroknak, mintsem lenne káros és hátráltató tényező. A műcsali vezetése ugyanis velük jobban kontrollálható, az egy centiméternyi behúzás, az a messzi kint lévő csali mozgásán is ugyan annyit jelent. Bevágásnál biztosabb akadást, akasztást érhetünk el vele. Másik előnye, hogy míg a monofil zsinór hajlamos a nagymérvű gyűrűsödésre (memóriája miatt felveszi a dob alakját), ezáltal a hurokképződésre, „macskásodásra”. A nem kívánatos alakzatban leszaladó zsinórmenetek a keverőgyűrűkön csak nagy súrlódás árán jutnak keresztül, lényegesen csökkentve ezzel a dobástávot. A Power Braid-ek szinte akadálytalanul siklanak át a gyűrűkön, a meghorgászni kívánt helyek jobban, pontosabban megdobhatók ezáltal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Magas minőségéhez meglepően alacsony áron juthatunk akár a fekete, akár a sárga változathoz

A modern fonott zsinórok tulajdonságait az anyagba kevert Dyneema szálak aránya határozza meg elsősorban. Igen ám, de mit is rejt, jelent ez a régóta emlegetett Dyneema szó? A Dyneema nem más, mint a világhírű holland vállalat, a DSM által bejegyzett márkanév. A szintetikus szálak közül a legjobban felhasználható anyagnak a polyetilén bizonyult, ezzel kísérletezett maradandót alkotni a holland cég mellett a másik nagy rivális, a Honeywell cégcsoport is, aki Spectra márkanéven hozott létre polyetilén szál terméket. A polimereket bonyolult kémiai eljárással alakítják szállá, a kész termék, pedig rendkívül erős, kopásálló és UV álló, mindemellett nagyon puha, lágy karakterrel bír. Nem árt ha tudjuk azt is, hogy e két vállalatóriás az ipar számos területén jelen van, termékeikkel, alapanyagaikkal a textilipartól kezdve, az autóiparon át, egészen az űrkutatatás területéig látja el a gyárakat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sokan nem is gondolnák, hogy a fonott zsinór színe mennyire nagy jelentőséggel bír. Pergetésnél kiváltképpen rossz fényviszonyok között tökéletesen tudjuk észlelni és így kontrollálni a műcsalinkat

Az igazán jó minőségű fonott zsinórok a fejlett és modern gyártási folyamat eredményeként szabályos körkörös keresztmetszettel rendelkeznek, ezáltal szabályos zsinórképet láthatunk orsóink dobján. A sűrű szövés eredményeként a szakítószilárdság növelhető, a tömör felületre kerülő PTFE (teflonos) bevonat lepergeti a vizet. Ennek köszönhetően a téli fagyok beálltával a gyűrűk nem fagynak be, élvezhető marad a horgászat a leghidegebb napokon is.

A Power Braid-ek kimagasló tulajdonságait más területen, más horgásztechnikánál is megtapasztalhatjuk. Nemcsak kimondottan pergetésre, hanem egyéb horgászmódszerhez is javasolja a gyártó. Előnyei a pergető horgászat mellett az úszós és fenekező készségek összeállításánál is megtapasztalhatók. Kétféle színben készül, a fekete és sárga változatnak is kialakult már a rajongótábora. A fekete színűnek univerzális az alkalmazási területe, a sárgának pedig az éjszakai, vagy egyéb rossz látási viszonyok között véghezvitt pecáknál van létjogosultsága, ahol fontos a műcsali útjának nyomon követése, illetve az úszós horgászatnál a csalihal útjának figyelemmel kísérése. Bevonatuk (teflon) tartós és kopásálló, csak 2-3 szezon áthorgászása után vehető észre némi elváltozás.

A kopás, a fedőréteg elvesztése óhatatlanul bekövetkezik a legdrágább zsinórok esetében is, ugyanis a zsinórok élettartama végleges, ezt tudomásul kell venni. Azonban a zsinórt ezután sem kell eldobni, folyamatos és egyenletes felületi kopás megy ugyanis végbe rajtuk, fordított állapotban való feltekercselésük (a használt rész lesz a dob alján, a szinte érintetlen pedig felül) kitolhatja a cserét egy jó időre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Energo Team fonott zsinórok egymás mellett: balról jobbra haladva láthatjuk a fekete Power Braid Teflont, mellette annak sárga változatát, a sor végén pedig a zöld színű L&K-t

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…s mindez sötétebb, természethű környezetben

Szövése, anyagának tömörsége valamivel lazább, mint az L&K estében, csak hosszú idő múlva, a felületkezelés teljes eltűnése után lehet megtapasztalni a ritkább szálfektetéseket. Ennek következtében idővel némi nyúlás is végbemegy a szerkezeti állapotváltozásban, de ez a gyakorlatban nem érzékelhető hétköznapi körülmények között, így használati értékéből semmit nem veszít ezáltal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A három fonott zsinór másfél centiről makrózva

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Immáron a sokadik szezonját teljesítő ET Power Braid az új Jim Hill dobján

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vitathatatlanul a legjobban a fonott zsinóros csalivezetéshez a not-a-knot kapocs passzol

Forrás: Halmos Mihály