Kell egy bolognai!

A mai napig tisztán emlékszem első bolognai botos élményem körülményeire. A „csodabot” nem az én kezeim között volt, apró legényként talán el sem bírtam volna még. Az általam akkoriban (is) sokat horgászott patak partján ügyködő horgászt néztem, ahogyan a hat méteres gyűrűs botjával mesteri módon vezette felszíni wobblerjét a túlpartot övező növénysávval párhuzamosan. Ezt a technikát bizony más eszközzel nem lehetett volna kivitelezni. Nem volt túl elegáns, de ez akkor senkit sem érdekelt, a „furcsa pergetés” eredményességét sok-sok megakasztott csuka bizonyította.

A fenti emlékképpel csupán annak a lényegére szerettem volna rávilágítani, hogy bizony vannak olyan helyzetek, melyeket csak egy hosszú gyűrűs bottal oldhatunk meg hatékonyan és egyszerűen.

Valóban univerzális eszköz, mély bányatavak, változó sodrású kisebb-nagyobb folyóvizek úszós módszerrel történő halfogására lett kifejlesztve.

Ízig-vérig olasz bolognai botok a Lineaeffétől

A bolognai bot – ahogyan a neve is utal rá – olasz mesterhorgászok kísérletezése, ötletes munkája során született meg. A hagyományoktól, a tiszteletet érdemlő tradíciótól most sem távolodunk el, mai cikkünkben a jó bolognai bot tulajdonságait az olasz Lineaeffe cég termékein mutatjuk be.

A hossz-tömeg optimális arányának szemléltetésére kiváló példa a Lineaeffe Tele Carbon 5005 típusú bolognai bot. 500 cm-es hosszához 258 gramm társul. Kialakítása révén kényelmes szállíthatóságot is nyújt, ugyanis összetolt állapotban 116 cm

A bolognai bot optimális használhatóságát illetően természetesen nem lehet bármekkora. Legideálisabb méretei típus szerint 4 és 9 méter között helyezkednek el. Hosszabb változatban nehezek és belógósak lennének, az adott kapásra csak lassan lehetne velük reagálni, egyszóval több bosszúságot okoznának. A legkedveltebb típusok 500 és 800 centiméter között vannak.

Anyagukban, gyártásukban a különféle karbonszálak lényeges szerepet töltenek be. Hogy minél könnyebb, kezesebb legyen egy bot bot, annál vékonyabb falvastagsággal rendelkezik, ezáltal sérülékenyebb is.

A cikkben szereplő mindhárom típus esetében (Tele Carbon, Dream Carbon és Freestyle Carbon) a sérülésveszély elkerülése érdekében fém végződéssel lettek ellátva a botok, melyek alján gumibetét csillapítja az esetleges ütéseket

A bottagok egymásban, teleszkóp rendszerben helyezkednek el, és kapcsolódnak egymáshoz. Minden tag végén könnyű, nagy teherbírású, garantáltan zsinórbarát SIC gyűrű található. A kisméretű vezető szemekből, a csúszógyűrűkből a spicctagon egy, vagy több is elhelyezhető.

Rendkívül könnyű, kopásálló gyűrűkkel van felszerelve minden Lineaeffe bolognai bot

A bolognai bot gyűrűzésénél is a legfontosabb szempont az, hogy a legkomolyabban igénybe vett részen (ez esetben a spicctag) elossza az azt erőhatást, azt a terhelést amely egy jobb hal fárasztása során keletkezik.

Igényes felhelyezés, minőségi SIC gyűrűk a Freestyle …

… a Tele Carbon 5005 …

…és a Dream Carbon bolognai botok esetében is. Szinte kivétel nélkül minden gyártó a felső kategóriába sorolandó bolognai botját ilyen gyűrűvédővel látja el

A jó bolognai botok karakterisztikája, belső gerince meglehetősen merev, határozott és gyors. Egy ilyen kellő tartással rendelkező bottal nem lehet probléma a pontos bedobás, az úszós szerelék jól vezethető, kiváló kontaktus tatható fenn az úszónkkal, csalinkkal.

Rövidebb méretéből adódóan a legkezesebbnek és a legkönnyebbnek bizonyult a 400 cm hosszú, IM 8-as karbonszövetből készült, mindössze 167 (!) grammot nyomó Freestyle Bolo

Olaszos figyelmesség: a maximális dobósúly érték minden boton fel van tüntetve

Akárcsak egy dögös Ferrari, a Dream Carbon bolo megjelenése, festése is hallgat a nevére. Ebben a kategóriában már nem kell szerénynek lenni

Akárcsak egy dögös Ferrari, a Dream Carbon bolo megjelenése, festése is hallgat a nevére. Ebben a kategóriában már nem kell szerénynek lenni

Külön említést érdemel a bolognai botok orsótartóinak elhelyezése, fajtája. A speciális „békazáras” orsótartót a botvégtől számított kb. 60-70 centiméterre helyezik fel, ugyanis bizonyítottan a botfogás következtében az alkarra támasztás, vagy a csípőre támasztás kényelmét az ezen a ponton történő elhelyezés szolgálja leginkább.

Egyszerűségük és csekély súlyuk ellenére a békazáras orsótartók minden esetben gyors és megbízható orsórögzítést tesznek lehetővé.

Kiváló minőséget képviselő orsótartó a Dream Carbon bolón

Könnyű, 2000-es, hibátlan fékrendszerrel ellátott Lineaeffe Red Strike orsó a Freestyle-on

A bolognai botos horgászat elsajátítása nem ördöngösség. Felejthetetlen élményt, tapasztalatot és sok-sok plusz energiát ad a bolognais úsztatással töltött idő minden perce. Érdemes megkóstolni a folyóvízi úszós horgászat édes ízét. S hogy minden kerek legyen, ne feledjétek: ehhez kell egy bolognai!

Írta: Halmos Mihály