Kapcsok, forgók, praktikák

Számtalan forma, sok-sok ötletes kialakítás jellemzi napjainkban eme parányi kiegészítőket. Létjogosultságukhoz nem férhet kétség, az idők során igazolták hasznosságukat. A kapcsok és forgók sokaságából minden horgász használ valamennyit, vagy azért, mert kényelmesen összeállítható vele a szerelék, illetve nélküle a készség, a módszer eredményessége számottevően romlana.

Cikkünkben sorra vesszük a leggyakrabban használt típusokat, de kitérünk azokra a modellekre is, amelyek csak ritkán, kivételes esetekben, speciális technika alkalmazásánál kerül a kezünk ügyébe. A bemutatásban a horgászboltok polcain nagy számban megtalálható Black Fighter és Kamasaki kapcsok, forgók lesznek a segítségünkre.

Hatalmas választékot biztosítanak a Kamasaki és a Black Fighter kapcsok, méret és formaválasztékuk valóban lenyűgöző

Black Fighter forgókapocs és Kamasaki Barrel Swivel

Anyag és formavilágát, no meg persze felhasználási körét tekintve e fajtát nevezhetjük hagyományos forkókapcsoknak. Fő funkciójuk a zsinór csavarodásának a megakadályozása. Szerelékeink legváltozatosabb összeállítását teszik lehetővé, gyors változtatási lehetőséggel kombinálva. Fenekező és úszós horgászathoz alkalmazott szerelékek kényelmes összeállítása gyerekjáték a használatukkal. Ezek a biztonsági kapcsok a horogelőke, a súlyok, vagy az úszók gyors cseréjét hivatottak szolgálni. A bevonatos acél ellenáll a korróziónak a legextrémebb körülmények között is.

Kiváló minőségű gyorskapcsokat gyárt minkét gyártó

A hengeres forgók

Ezek a kapocs nélküli modellek elsősorban a horogelőke és a főzsinór összekapcsolását szolgálják. Ezek az erősített modellek az erős, nagy igénybevételre tervezett szerelékek elkészítéséhez ajánlható.

Kamasaki és Black Fighter Rolling Swivel-ek az előkék főzsinórral történő összekötéséhez

A dupla forgóval ellátott típus extra hatékonysággal bír

Biztonsági forgókapcsok

A két márka termékei közül a Kamasaki Rolling Swivel, az Insurance és a Nice Snap kapcsokkal ellátott Black Fighterforgók tartoznak e kategóriába. Közös tulajdonságuk, hogy a legkeményebb fárasztás során sem nyílnak ki, köszönhető a biztonsági karabinernek. Főként nagyhalas úszós és fenekező készségek összeállításához alkalmazzuk előszeretettel. A legerősebb acélból, felületkezeléssel gyártott darabok, melyek fekete színben kerülnek forgalomba. Jellemző rájuk, hogy nemcsak a karabiner, de a forgórészük is erősített.

Biztonsági forgókapcsok nagy terhelésre

E típusoknál bátran használhatjuk az erősebb fonott zsinórokat is

A kisebb méretű hordós forgók

Ezek a kisebb fajsúllyal rendelkező forgók is acélból készültek, de a lényeges szempont itt a kikönnyítés volt. Általában olyan területen alkalmazzuk, ahol nem várható nagy terhelés és igénybevétel, ezáltal a felszerelésünk is lefinomított. A legérzékenyebb spiccbotos, matchbotos szerelékhez tökéletesen passzolnak. Felületük olyannyira sima és egyenletes, hogy a legvékonyabb, akár 0,06-os zsinórokban sem tesznek kárt.

Ahol minden század gramm számít: az érzékeny csalivezetésre jótékony hatással vannak

A hármas forgók

Elsősorban olyam végszerelékek összeállításához használjuk, ahol valamilyen szempontból cél a horogelőke eltartása a főzsinórtól. Ilyen például az úszós csukahorgászat fix súlyozással. Mivel erős készségről van szó, a vastag zsinórhasználat miatt a legerősebb acélból készülnek.

Extra erős, merev T alakú forgó

Pontyozó gyorskapcsok

A Black Fighter Quick Change és Hanging Snap nevet viselő gyorskapcsai a modern pontyhorgászok kedvenc eszközei. A lényeges szempont a csomók sérülésektől való védelme és a gyors előkecsere biztosítása. Ezek a remek kapcsok egy rövid 5-6-7 cm-es szilikoncsövecskével egészülnek ki, melyet egyszerűen rá kell húzni a kapocsra miután a horogelőkét beakasztottuk.

Erős, tartós és maximálisan hatékony kiegészítők

A pergető gyorskapcsok

A leggyakrabban forgó nélkül gyártott, erős, könnyű kapcsok, amelyek egyszerű kezelhetőségük révén nagy mértékben megkönnyítik a műcsalik cseréjét. Sokan sokfélében bíznak, így alak és formaviláguk változó. A legkedveltebb gyorskapcsok egyikei a Black Fighter Insurance és Double Insurance és Nice típusok, valamint a Hook kapcsok.

Meglepő lehet sokak számára a hajlítások, a fülek állásai és szögei, de valójában ezek nem a véletlen művei …

…kialakításuknak, az íveknek köszönhetően még nyitott állapotban is nehezen levehetők a wobblerek.

Összességében erős, rideg acéldrótból készülnek, hajlásuk, deformálódási hajlamuk csekély. Ezért is tartják őket a legmegbízhatóbb kapcsoknak.

Not a knot kapocs fonott zsinórokhoz, a csomó nélküli csalirögzítés királyai…

Kiváló minőséget képvisel, de nem túl elterjedt eszköz a csapágyas forgó, a csoporton belül is a Black Fighter Ball Bearing Swivel With Split Ring. Jellemzője, hogy óriási teherbíró képességgel rendelkezik, a zsinór csavarodását a legnagyobb hatékonysággal küszöböli ki.

Forrás: Halmos Mihály