Ínycsiklandó magvak

A szemes anyagokkal való etetés minden békéshalunk horgászatában kulcsszerepet játszik. Egyszerű és olcsó megoldást kínál, ha uszonyos barátainkat szeretnénk a közelünkbe csalni. Kevesen tudják azonban, hogy a lehetőségek messzebbre mutatnak a hétköznapi takarmánykukorica vízbe lapátolásánál. Ha hajlandóak vagyunk időt szánni az magvak előkészítésére és egy kis fortélyt is bedobunk, olyan távlatok nyílhatnak előttünk, amelyekről eddig nem is álmodtunk. Hazánkban messze a ponty horgászata a legnépszerűbb, bár megfelelő magokkal például a bodorkák is szépen foghatók. Ezúttal elsősorban mégis a ponty csalogató etetésére való magvakkal fogunk foglalkozni, hiszen egy minden halfajra kiterjedő írás messze túllépné jelen írás határait. Lássuk, mit is kell beszereznünk és hogyan kell azt elkészíteni!

2

Szép terítéket lehet összehozni

Főtt vagy erjesztett mag? A kérdés nagyon jó! Tapasztalataim szerint mind a kettő működik, de a főtt magvak a pontyokat, az erjesztettek pedig az amurokat vonzzák jobban. Ugyanakkor horgásztam olyan tavon is, ahol az erjesztett kukoricát vették csak fel a potykák, a csemegével kárászt lehetett csak fogni, pedig szép amurok is lakják a vizet. Egyszóval választ az adott vízterületre vonatkozólag akkor lehet adni, ha mindkét fajtát kipróbálja az emberfia.

3

Szinte bármilyen szerelékkel jól működnek a szemes csalik

Nézzük mik azok a magvak, melyekre bizton számíthatunk! A lista hosszú, számtalan olyan termés van, melyek jól használhatóak a horgászatban. Egyesek közülük teljesen hétköznapiak (búza, kukorica, árpa, köles, borsó), míg mások rendkívül egzotikusnak hatnak (csillagfürt, fenyőmag), kis túlzással sokáig azt sem tudtam, hogy léteznek a Föld nevű bolygón. Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy leginkább a hétköznapiakkal szoktam horgászni, de néha egy kis különcség igazán belefér.

4

Állítólag egyetlen ponty sem pusztul el anélkül, hogy ne evett volna kukoricát

A kukorica a legszélesebb körben használ csali. Daráját kosárba töltjük, főzve vagy erjesztve pedig egyenesen a vízbe szórva alakíthatjuk ki etetésünket. Egyaránt jól fogható Ponty és amur is vele, de a szebb dévérek is felveszik olykor. Ritkán használt, de annál hatékonyabb megoldás, ha a főtt csemegekukoricát konyhai aprítóval pépesre vágjuk és így keverjük el az etetőanyaggal. A finom aroma sokkal mélyebben járja át a szemcséket. A búza szintén az elterjedt, könnyen beszerezhető és rendkívül sokoldalú halcsemegék közé tartozik. Ugyanaz igaz rá, mint a kukoricára, vagyis főzhetjük, áztathatjuk, erjeszthetjük, horogra tűzhetjük. Aprószemű magként a keverékhez adva biztosíthatjuk, hogy halaink sokáig szemezgessenek az etetésen.

5
Kendermag

A kender nélkülözhetetlen összetevő, ha pontyokat szeretnénk horogvégre keríteni. Magas fehérje és zsírtartalma miatt első osztályú csalogatóanyag. Leggyakrabban főzve adjuk a magkeverékhez. Nagy mennyiségen található benne a kenderolaj, ami amellett, hogy aromásítja keverékünket, teltségérzést is okoz a halaknál, ezért kendermagból sose használjunk sokat

6
Tigrismogyoró

A tigrismogyoró nagyméretű harapós névrokonával szemben (melyre különösebben nem is hasonlít) rohamosan terjedőben van horgászkörökben. Mérsékeltnek nem mondható ára miatt magkeverékbe csak mérsékelten szokott kerülni, csalinak azonban annál alkalmasabb! Magas a cukor és olajtartalma, ezért édes, de laktató összetevő! Már csak ezért sem érdemes sokat használni belőle. Személy szerint nagyon szeretem, mert nagyon jól tart a horgon, de hajszálelőkén is kiválóan felkínálható.

7
Juharmag

A juharmag szintén a magas fehérjetartalommal rendelkező, édes magvak közé tartozik. Érdemes erjeszteni is, sok vízterület meghálálja. Csaliként is fogós, fürtként felfűzhető, akár a kukorica. Uszonyos barátaink könnyen emésztik, ezért hidegebb vízben is jól használható, nem etetjük túl vele a pontyokat.

8
Csicseriborsó

A csicseriborsó magas szénhidrát és fehérjetartalmú csalogatóanyag. Általában főzve kínáljuk fel a magkeverékben. Az előkészítésre figyeljünk oda, mert könnyen szétfőzhető. Közepes mérete miatt csalizásra is alkalmas.

9
Földimogyoró

A földimogyoró emberi fogyasztásra felettébb alkalmas, de hogy halaknak is adjunk belőle? Szerintem vétek, ugyanakkor a pörkölt ízek kétség kívül sikert aratnak majd, ha mégis így teszünk! Rendkívül magas a fehérjetartalma, ezért pontyaink különösen nagy becsben részesítik. Fontos összetevője lehet keszegező etetőanyagoknak is.

10

Csillagfürt

A csillagfürt, mint növény elsősorban zöldtakarmányként szolgál. Magja a hüvelyesek közé tartozik, jelentős mennyiségű fehérje (34-36% körül) mellett olajat is tartalmaz. Elsősorban magmixekben találkozhatunk vele, csaliként ritkán használatos. Remélem sikerült adnom egy vázlatos áttekintést arról, milyen szemes csalogató anyagokat érdemes használnunk szélesebb, vagy épp szűkebb körben horgászataink során. A magvak etetőanyagba keverve, de önmagukban is megállják a helyüket, a variációs lehetőségek pedig végtelenek. Hogy fogósabbá tegyük, erjeszthetjük, főzhetjük, aromázhatjuk őket. Mindenkinek kellemes kísérletezést és szép fogásokat kívánok!

Forrás: Talabér Gergely