International Balaton Carp Cup

14 ország 50 csapata vett részt a Balaton történetének eddigi legnagyobb pontyfogó versenyén az I. Nemzetközi Balatoni Bojlis Kupán. A tóval kapcsolatban információjuk alig volt a résztvevőknek, – honnan is lenne – még nekünk magyaroknak is csak kevés van. A 60.000 hektáros tó, az átlagosan 3-4 méter mélységével olyan kincseket rejthet a horgászok előtt, mely potenciállal kevés európai tó büszkélkedhet.

A megnyitó ceremónia (és helyhúzás) a verseny központjának otthont adó Zánkai Erzsébet Üdülőközpont színháztermében zajlott. Az éjszakát barátkozással és pihenéssel töltötték a nevezők, készülve a kora reggeli utazásra és a délelőtti rajtra. A tó északi partján Gyenesdiástól egészen Balatonakarattyáig, 90 km partszakaszon kijelölt horgászhelyek autóval mind megközelíthetőek, helyszínenként zuhanyzóval, kulturált illemhellyel felszereltek.

A Balatonon komoly hangsúlyt fektetnek a biztonságos vízi közlekedésre. A tó egészén – három medencére tagolt – viharjelző rendszer működik, mely fényjelzéssel hívja fel a figyelmet a veszélyre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 61 km/h szélsebesség felett tilos a csónakkal való közlekedés. A rajtot követő órák várakozással teltek. Másodfokú viharjelzés okán még nem tudtak a csapatok csónakot használni és kénytelenek voltak dobással bejuttatni szerelékeiket.

Az IBCC legelső mérlegelt hala hétfőn, az első nap délutánján egy 16,20 kg súlyú tükörponty volt, mely fogásra okkal volt büszke a csapat.

A hét első felében normalizálódott az időjárás, a csónakok használata – etetésre és a szerelék behúzására – látványosan eredményezte az összfogás növekedését is. Egyre több csapat kért extra mérlegelést éjszakánként, és szépen sorban kerültek matracra az igazi balatoni pontyok, melyek végtelen sok örömet okoztak kifogóiknak.
A hét közepén az összfogás átlagsúlya 10 kg volt, tehát a mérlegelt pontyok átlagsúlya kétszerese volt az alsó súlyhatárnak. Ebből következik, hogy legnagyobbak – a Balatonon (is) – dobótávon kívül élnek.

Az 56. órában a legnagyobb hal ez a 18,00 kg súlyú tőponty volt. A mérlegelt halak száma napról – napra duplázódott. A 72. órában léptük át az egy tonnát,- a 103. órában pedig a 2300 kg összfogást.

Ezt a pontyot 36 órával a verseny vége előtt sikerült kifogni. 18,30 kg súlyával vezette a legnagyobb hal kategóriát. Folyamatos változások történtek a dobogón, és a legjobb 10 csapat közötti különbségek is elenyészőek voltak a verseny ideje alatt. A legnagyobb fordulat az utolsó reggelen, két órával az IBCC vége előtt történt, amikor is a Balatoni Halgazdálkodás Team horgára akadt ponty 23,60 kg súlyával érdemelte és nyerte meg a legnagyobb hal kifogásáért járó trófeát és pénzdíjat.

A verseny első helyezettje a B52 Fishig Team II. számú csapata 427,60 kg-, a dobogó második fokára a Fuky-Csoki Team állhatott fel 340,70 kg-, harmadik helyezett a B52 Fishing Team I. számú csapata lett 283,50 kg összfogással. A mezőny összfogása 3131,80 kg volt, ami 346 halból tevődött össze, 9,05 kg-os átlaggal. A 7 szektorra tagolt versenypálya minden részén sikerült pontyot szákolni, és az 50 induló csapat közül csupán 11 csapat maradt értékelhető fogás nélkül, egy ekkora horgászvízen ez jó eredmény.

A magyar tengerben élő halak kitűnő egészségi állapotnak örvendenek. Az I. International Balaton Carp Cup öt napja alatt a legkülönbözőbb genetikájú és páratlan szépségű egyedeket fogtak a versenyzők, melyek közül horgot még egy sem látott. Európa egyik legnagyobb édesvízű taván bármi megtörténhet, ez az a víz, amely páratlan fogási lehetőségeket tartogat az oda látogató horgászok számára, és sohasem lehet tudni, hogy a horogra akadt hal, nem az új világrekord ponty lesz-e.

17 kg őserő

Ritka különlegesség

15-ös tőponty a „magyar tengerből”

Mozgalmas éjszaka volt

Igazi tükörponty a Balatonból, 15 kg.

A kifejezett „behúzós – bojlis” horgászat 2015-től engedélyezett a tavon, így a legnagyobb példányokról csupán az elmúlt napok alatt megtapasztaltak alapján tudnánk következtetéseket levonni. Az esemény iránt tanúsított nagyfokú érdeklődésnek köszönhetően a versenyen fogott halak hírei bejárták az egész kontinenst.

Bízunk benne, hogy a Balaton népszerű célpontja lesz a horgászoknak, és felejthetetlen fogásokkal fogja megajándékozni Őket az elkövetkező időkben. A II. IBCC 2016. 04. 25. – 2016. 04. 30. között kerül megrendezésre, melyre a regisztráció hamarosan elkezdődik a verseny weboldalán, mely az alábbi címen érhető el: http://ibcc.hu/
Az esemény közösségi oldala ezen a címen található:

https://www.facebook.com/ibccbalaton

Találkozzunk a Balatonon!
Zab Betti