III. Imperial Baits Kupa – Beszámoló

Idén harmadik alkalommal megrendezett Imperial Baits Kupa, eleinte baráti találkozónak indult, de a sikeres, pontyban gazdag fogások, arra késztették a résztvevőket, hogy az élményt és a merenyei-tó halgazdagságát másokkal is megosszák. Az előző évek tapasztalataiból és a tó ponty állományából kifolyólag 10 kg-os súlyhatár felett értékelték a versenyen a fogásokat, ami még nagyobb kihívást jelent a nevezőknek.
A 2010-es verseny újítása, hogy a hat napos verseny felénél a résztvevők térfelet cseréltek, így a verseny két etapból áll. A tó partját négy szektorra osztották és az első etap végén az átellenes szektorból sorsolják ki a második etap helyeit. Ez a megoldás az esélyek kiegyenlítésére hivatott, bár még így is sokat számított a szerencse, az időjárás és természetesen a csali.
Az első nap a szervezők megvendégelték a versenyzőket egy finom ebéddel, majd a sorsolás után elfoglalták helyüket, feltérképezték a tó medrét, lerakták etető bójáikat, beélesítették botjaikat, felállították sátrukat és lélekben felkészültek arra, hogy nem alszanak sokat az elkövetkező napokban.   A nap első 10 kiló feletti pontyát az Energo Team-ből Kolocz László fogta 12, 39 kg súllyal.

1

Energo Team

De ezzel még nem volt vége a nap sikereinek, ugyanis amellett, hogy folyamatosan „riasztották” a mérlegelőket az újabb és újabb értékelhető pontyokhoz, megszületett a verseny első 20 kg feletti fogása is a CT Slovakia csapatból, Stefan Duc  által 22 kg-al.

2

CT Slovakia a 22 kg-os ponttyal

A hétfői nap esősen, borongósan kezdődött, de ez kedvezett a versenyzőknek, ugyanis sorra fogták ki a nagyobbnál-nagyobb halakat. A reggeli mérlegelés után a Gigant Baits Team volt az élen majdnem 71 kg-nyi kifogott ponttyal. Estére az állás megváltozott, ugyanis a CT Slovakia állt az élre. A nap folyamán végig zuhogott az eső, ami rányomta a bélyegét a versenyzők kedvére, mivel a táborok lassan átalakultak sárdagasztó placcá. A tó körüli út személyautóval, de még a modern, drága terepjáróval sem volt járható. Ezzel a kihívással egyedül a dobozos Uaz volt képes megbirkózni.

3

Az Uaz, ami árkon, bokron átmegy…

5

Az „út”

4

Dagonya

A kedd reggel meglepetéssel szolgált, mivel az este folyamán a Bontovai horgásztó Dombóvár csapata átvette a vezetést. Ez annál is inkább csodálatra méltó, mivel 24 órával előtte még csak a tizenkettedik helyen álltak, egy értékelhető ponttyal, kedd reggelre pedig „felszákolták magukat” az első helyre 171,79 kilóval.

6

Bontovai Horgásztó Dombovár Team

A keddi nap folyamán a versenyzőknek még mindig küzdeniük kellett az elemekkel: esővel, széllel, hideggel. Sokan elgondolkoztak azon, hogy feladják, mivel embert próbáló volt a nap 24 órájában helyt állni. Azonban ez a frontos időjárás segítette a kapásokat, ugyanis semelyik másik nap nem volt annyi értékelhető pontyfogás, mint akkor.
Szerda virradóra komoly fejtörést okozott a szervezőknek a versenyzők költöztetése, de végül sikerrel vették az akadályokat és a helycserés „támadást”. Ezen a napon hidegtálas ebéd várta a megfáradt, de töretlen akaratú versenyzőket, akik láthatóan díjazták a finomságokat, az elmúlt napok konzerv életmódja után. Akik az első etapban jól teljesítettek érthető aggodalommal álltak az új helyhez, akiknek viszont az első etap helye nem hozott szerencsét, szép reményeket fűztek a második etaposhoz.

Az első etap végének eredményei:
I.    Bontovai horgásztó Dombovár Team – 273,35 kg
II.    CT Slovakia – 218, 46 kg
III.    Gigant Baits Team – 189,46 kg

7

Mindenki kíváncsian nézi az eredményeket

8

Sorsolás

9

Hidegtálas lakoma

Szerda, csütörtök az erős szél megmaradt, de többet sütött a nap, ez azonban csökkentette a halak kapási kedvét, aminek a versenyzők már kevésbé örültek.  A Mikbaits csapata a verseny folyamán mindvégig kimagasló eredményt nyújtott, tette ezt motor nélküli csónakkal és igazán egyszerű peca technikával. Csütörtök estére már biztos volt, hogy  Ales Rafannal és Michal Kucerával számolni kell, mint dobogósok.
A pénteki nap mindenki izgatottan figyelte a híreket a csapatok fogásairól. Sokaknak a szektor győzelem lebegett a szemük előtt, de volt aki „beérte” volna a napon legtöbbet fogó címével. A legszorosabb verseny a Mikbaits és a Bontovai horgásztó Dombovár Team között alakult ki, ugyanis a két csapat közötti különbség péntek estére lecsökkent egy-két halnyira.

10

A Mikbaits csapatából Michal Kucera egy szép potykával

Szombat reggel 8-kor a verseny véget ért. Nagy meglepetésre a Mikbaits cseh csapatának sikerült felülmúlni a Bontovai horgásztó csapatának teljesítményét 304,82 kg-al, így ők nyerték meg a III. Imperial Baits Kupát.  A Bontovai horgásztó csapata nem sokkal lemaradva 299,98 kg-nyi pontyot akasztott horogra, harmadik helyen pedig a CT Slovakia végzett 244,88 kg-al. A verseny alatt összesen 2607.37 kg pontyot fogtak ki a versenyzők, darabszámra 215 db-ot, átlagosan 12,13 kg-os pontyokat és a legnagyobb közülük az első nap a CT Slovakia által megfogott 22 kg-os ponty volt.

11

They are the champions!

12

Klasszikus pezsgő fröcskölős ünneplés

Mind a versenyzők, mind a szervezők nagyon elégedettek voltak az eredményekkel. A tógazda Regős György elmondta, hogy Merenye hű maradt önmagához, hozta a hatalmas pontyokat és sikerélményeket. A III. Imperial Baits Kupa igazi kihívás volt a versenyzőknek, mind a súlyhatár, mind az időjárás szempontjából, de mindenki jól vette az akadályokat, még akkor is, ha két csapatnak nem sikerült értékelhető halat fogniuk. Le a kalappal előttük is és a szervezők előtt is, akik kitartottak a zord időjárás ellenére és végigcsinálták becsülettel, szép eredményekkel. A PV TV stábjának nevében elmondhatom, hogy nagyon jól éreztük magunkat mi is! Köszönet Viktornak az egyik versenybírónak, akitől megtanulhattam szlovákul, hogy „Má meri bu?” (fonetikusan írva) vagyis „Van hal?”, Brunyinak (Csörgő Tomi kutyájának), hogy mindig vicces vágókép alany volt, a büfés lányoknak, akik minden nap készséggel adtak nekem tollat, amit rendre el is veszítettem nap, mint nap illetve külön köszönet Csörgő Tamásnak a verseny főszervezőjének, aki nagyban segítette a PV TV munkáját és  hozzájárult ahhoz, hogy el tudjak igazodni a bojlizás rejtelmeiben!

13

A verseny győztesei és szervezői

14

Csörgő Tamás főszervező, az Imperial Baits magyarországi forgalmazója hű kutyájával, Brunyival

Szöveg: Kovásznai Szász Réka
Kép: Kovásznai Szász Réka, Csörgő Tamás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.