II. Max Nollert Kupa,Pölöske – Kedd este

Előre lehetett tudni, hogy a déli húszas pontyot nehéz lesz  felülmúlni.  A csapatoktól érkező kósza hírek is ezt igazolták. A délutáni órákat az indulásig Ray Dale Smith-szel töltöttem, aki bemutatta, hogy nem csak egy céget vezet, amely kiváló minőségű végszerelékeket készít, de ő maga is megköti őket ha kell.
00

A nap sztárjai

A 20,10 kilogrammos tőponty lemérése után Ray-el, egy kényelmes helyet kerestünk, ahol bemutatta kedvenc végszerelékeit és azokból a termékekből párat, melyek a közeljövőben kerülnek bemutatásra. Ezek természetesen még nem publikálhatóak, de ígérete alapján nemsokára  a magyar horgászok is kipróbálhatják azokat az apróságokat, amelyek a  Carp’R’Us-t naggyá tették.
A beszélgetés mellett gyakorlati bemutatóra is sort kerítettünk, és Ray elkészített azokból a szerelékekből párat, amiket a legjobban preferál horgászatai során.

01

Ray Dale Smith bemutatója, hogyan használja saját termékeit

Ezek flourocarbon és fonott zsinór kombinációjából állnak, valamint Mouthsnaggert-t használ a horog szárán. Csali is került a hajszálelőkére.

02

A fluorocarbon mellé húzza a fonott zsinórt

04

Majd csomómentes kötéssel hozzá szorítja a horogszárhoz

03

Végül a horogszárra ráhúzza a szúnyoglárvát imitáló Mouthsnaggert

05

Végszerelékei ilyen egyszerűen elkészíthetőek

Ez egy 24 mm-es Imperial Baits bojli, valamint felé két szem mini POP-UP bojliból. Az érdekessége ennek a kisebb golyónak, hogy a vízbeérkezés után rögtön aromafelhő veszi körül a csalit, így  könnyedén észreveszik az arra úszó halak.

08

A ray által használt különleges Pop-Up bojlik

09

Körülbelül 5 másodpercet voltak vízben

És hogy az elkészített végszerelék és csali valóban hatásos, arra bizonyíték a kb. 10 perccel bedobás után fogott 8 kiló körüli tőponty. Ray igazi angol úriember módjára viselkedett a matracra került ponttyal és ahogy azt illik, fotózás után szabadjára is engedte.

06

Ray első magyarországi pontya, de valószínűleg nem az utolsó

07

Igazi pontyhorgász módjára kíméletesen visszaengedte pontyát

Az öröm peca ezzel véget is ért. A mérlegelő stábok elindultak feltérképezni a versenyzők nappali teljesítményét. A reggellel ellentétben most leginkább csak azoknál a csapatoknál volt mérlegelhető ponty, akik már eddig is rendelkeztek ilyen hallal.

Az eddigi listavezetőhöz nem mérlegelni, hanem fotózni mentünk, mert habár nem volt nagy  a 3 kiló körüli pontyuk, de az legalább koi volt. És egy ilyen versenyen ez mindenképp érdekesnek mondható.

10

Egy ilyen hal és a jelenlegi első fényében lehet is sütkérezni

11

Ilyen szép hallal még Ray is ritkán találkozik

De ha már ott voltunk, kicsit azért szétnéztünk az ördögök háza táján, hiszen kíváncsiak voltunk milyen csaliknak-csali kombinációknak köszönhetik jelenlegi első helyüket. Mint kiderült az eddig használt 24–es bojlikat lecserélték Half & Half kombinációra az összes boton. Ez egy kibalanszírozott csali, ami alul egy gyári Imperial Baits bojliból áll, míg felette egy Pop-Up golyó könnyíti ki az egész szereléket. Ezt az egészet pedig vastag por dipbe mártották.

12

Egy ilyen versenyen elkél a nagy merítő és pontyzsák. Mi több: Kötelező!

13

Nem kötelező, de egy nomád túrán hasznos lehet egy ilyen kis mobil zuhanyzó

14

Ezek azok a  csalik/csali kombinációk, melyeket leginkább használnak a  Carpdevils-es fiúk

15

Most kizárólag dipelve

16

Akár többfajta aromába és porba

Az elindulás után viszont nem sokkal visszarendeltek minket Balis Józsiék, ugyanis amíg a Pancser Team-nél mérlegeltünk, sikerült egy mérlegelhető pontyot akasztaniuk.

17

Balis Józsi pontya 10.8 kilogrammos volt, ezzel vélhetően megerősítették vezető pozíciójukat

A csak „Kis Dubai”-nak hívott helyen megmértük Gönczölék újabb két pontyát. Korábban már írtunk róla, hogy  tavaly is ezen a helyen ültek, de már most; a keddi napon egy hallal többet fogtak, mint egy évvel korábban. Ezzel a két hallal várhatóan jobb helyről várhatják összetettben majd a mérlegelést.

18

Az újabb Tiger Baits-es  7,25 kilogrammos ponty

19

Készül a következő tábla

20

Amelyre 7,46 kilogrammot kellet „felvésni”

A verseny alatt már sok érdekes megoldással találkoztunk, mind a csalikat mind a szerelékeket illetően, de  a legextrémebb megoldást a  szlovák Carpcenteres fiúknál láttuk. Max Noller használta először ezt a fajta megoldást akadók közötti horgászatoknál. Jelen esetben ez azt jelentette, hogy egy botot a stégtől 20 méterre, egy bokor tövéhez, csaknem a vízfelszínre letéve állítottak fel. Így tudták elkerülni az előttük elterülő két bokorsort.

21

Egy ilyen versenyen ehhez hasonló érdekes megoldásokkal lehet találkozni. Jó dolgokat nem szégyen mástól átvenni

A következő halas társaság a Robinsoni magányosságban pecázó Max Carp-osok voltak. A 21-es hely sajátosságait eddig leginkább a kisebb  testű pontyok díjazták, de sikerült egy újabb 7 kilogramm felettit is zsákmányolni. A tükrös szúnyoglárvás-fűszeres bojlira kapott, s hogy nem maradt a csökök között, azt leginkább a már korábban bemutatott szereléküknek köszönhetik.

22

Zoliék speciális, saját fejlesztésű szereléküknek köszönhetik ezt a szép 8 kiló 80 dekás pontyot

Azonban ez a mérlegelés sem telt el debütáló csapat nélkül és az Imperial Baits Carp’R’Us Team egy csaknem 8 kilogrammos tükrössel mutatta meg, hogy nem véletlenül vannak itt ők is, egy ilyen embert próbáló versenyen, mint a  Pölöskei II. Max Nollert Kupa. Szili Gabi azt is megmutatta nekünk , hogy melyek azok az ízek és csalik, amelyre a legtöbb kapás volt.

23

Szili Gabiék első értékelhető hala 20 dekával maradt 8 kiló alatt

24

Az általuk leginkább kedvelt csalik és aromák

Ezután a  ponty után még bizakodóbbak a jövőre nézve, hiszen a meteorológia kánikulát jósol ismét, és a hosszanti rész előtt egy árok húzódik. A Srácok elgondolása szerint ez pedig kedvezni fog a halaknak, és visszahúzódnak majd erre a területre.

Az eddigi napok tapasztalatai alapján nehéz lenen megjósolni, vajon mi lesz jó a halaknak. Amennyiben bejön az időjósok előrejelzése akkor azok a helyek amelyek kifejezetten éjszaka mennek, sok halat fognak adni az esti lehűlt időben. A matekolást viszont a mai legnagyobb melegben fogott 20 pluszos hal, már csípőből feleslegessé teszi.

A verseny jelenlegi állása:

lista

Összsúly: 354.79 Kg
Darab: 35 db
Átlagsúly: 10.14 Kg
Legnagyobb hal: 20.1 Kg

Mi külső szemlélők csak profitálunk a szoros versengésből. Gyönyörű halakt látunk, és olyan megoldásokat, rafinériákat amelyeket akár egy hétköznapi horgász is sikerrel tud alkalmazni.

25

Holnap…

Már csak ezért is érdemes minket nézni és olvasni!
A következő találkozásig  görbüljön a bot és füstöljön a  fék!

Szöveg és Kép: Vetró Péter

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.