II. Max Nollert Kupa,Pölöske – Csütörtök este (Hirtelen halál)

Engedtessék meg nekem ez a kicsit színpadias főcím, de úgy vélem: az utolsó pár órára ez lesz jellemző. A versenyzőkre váró utolsó szakaszban még mindig nyílt, de ez már nem igazi meglepetés azoknak akik nyomon követték az eddigi eseményeket. De Pölöske még most is tartogatott meglepetéseket…Az hogy az eleje bitang sűrű már tudjuk. Ezzel kapcsolatban már csak annyi a dolgunk, hogy kényelmesen hátradőlünk karos székünkben és örömködünk a kifogott gyönyörű halakban.
Attól sem esett le senkinek az álla, hogy a nappali órák ismét viszonylagos haltalanságban teltek el. Összesen 10 darab mérhető ponty került a zsákba, és onnan a mérlegre. Továbbá az sem volt meglepő, hogy nappal a két éllovas megint nullázott. A mostani helyzetben a Carpdevils-es fiúk egy pici lépéselőnyben vannak. De nem kifejezetten a súlyelőny miatt. Hanem mert ahogy őket, úgy a King Baits Team-et is nehéz helyzet elé állítja a szél, ugyanis az most a hosszanti sziget elé tolja a halakat és ott fogják őket. Igaz, hogy ritkán nagyokat de láthatóan az ott lévő árkokban mozognak, és ott keresnek táplálékot.

Reggel már írtam, hogy a tegnapig hal nélkül álló Amiaud Carpo-Flash Baits Team este igen csak megemberelte magát és többek között a verseny második legnagyobb halát fogva egyből a középmezőnyben találták magukat. Találtak ők mást is. Hogy ez most egy jó csali kombináció, vagy egy jó árok a dzsungelben, esetleg a tavon keresztbe fújó szél kedvez nekik, nem tudni. Mindenesetre folytatták a halfogást, és újabb két ponttyal a mai teljesítményük összesen 50,59 kg.
01

Boros Gyuszi újabb hala 9,45 kg

02

Újabb gyönyörű 10 feletti tőponty. Egészen pontosan 12,60 kg

Ha valaki eddig kételkedett volna abban. Hogy Pölöskén az utolsó percig hajtani kell a halat.

Az első olyan dolgot amire felkaptam a  fejem, az Alli In-es zsiványok tanyáján hallottam. A fiúknak volt néhány szakítása és ezután  lecserélték erőgumis szereléküket. Kezdetben azért használták ezt, hogy a hal ne tudja leverni magát a horogról, hanem egy rugalmas pórázon fárassza ki magát, amíg oda nem érnek a fiúk. Ez a  rugalmasság most ugrott.  A megoldást a nagy meleg és a sekély víz szolgáltatta. Kapás után az egyik fiú a csónakban, míg másikuk a hajó mellett, Ádámkosztümben közelíti meg a halat, és kézzel szabadítják ki az akadók közül a damilt. Vagy amivel tudják…Annak ellenére, hogy állításuk szerint az így akasztott halak 90 százalékát ki tudják szabadítani, nem mertük megkockáztatni, hogy azt a technikát akár filmen, akár fényképen megörökítsük, még ha már létezik is hazánkban a 18-as karika.

03

Az Ádámkosztümös technika megalkotói és az így fogott 7,02-es tőpontyuk

A verseny vége felé mikor már mindenki egyre fáradtabb és dekoncentráltabbak, külön öröm, ha olyan csapatnál kell mérlegelni akik eddig még nem fogtak értékelhető halat. Az Aero Team az első helyek valamelyikébe valószínűleg nem fog beleszólni, de a becsület hal megvan és remélhetőleg a lefújásig követi még pár.

04
Zsédenyi Zoltán hala kereken 7 kilogrammal jelentkezett mérlegelt

A cseh fiúk is tették becsülettel a dolgukat. Egész nap megállás nélkül ki be járkálnak a csónakkal, mert vagy kis pontyot akasztanak, vagy ismerkednek pölöske víz alatti növényvilágával. A kora esti órákra,azért nekik is sikerült egy majd 9 kilósat kiimádkozni a csökök közül.
05

Egy újabb tükörponty. Érdekes, hogy ezen a versenyen viszonylag keveset láttunk belőlük

Az egyik legegyenletesebb teljesítményt Pancserék nyújtják a versenyen. A Tigerbaits-es csapat így nagy reményekkel vághat neki az éjszakának. Főleg azért, mert az árok, ahová most visszahúzódnak a halak, tőlük kényelmesen meghorgászható.

06

Gönczöl Jani 11,88-as tőpontya is kell a jó helyezéshez

Drahota Misi már zsebében érezheti a legnagyobb egyéb hal kifogójának járó díjat, és úgy döntött elkezd pontyot  is fogni. Már reggel is tanújelét adták ennek Mikivel, és most ő zsákmányolt egy szép tőpontyot. Folyamatosan változtatva a csalikat, úgy tűnik,hogy ők is megtalálták azt a dupla 30-as golyóból álló kombót ami jó lehet, illetve egy igen büdös pasztával bevont bojli is sok halat adott ma már nekik.

07

Drahota Misi 12,70-es erős,egészséges tőpontya pasztával bevont Elite bojlira jött

A tavalyi győztes csapat is lendületbe jött és két hallal vártak bennünket. Sajnos azonban mindkét tőponty alatta volta a limitnek. Ahogy tegnap úgy most is ottlétünkkor sült el az egyik bot így élesben tudtuk lekövetni a fárasztást, ami szerencsére szákolással zárult. Merítés előtt, hogy ne legyen olyan sima ez a menet sem a srácoknak, a horog kipattant a hal szájából, és egy kabaréjelenetbe illő kecses  mozdulat kellett ahhoz, hogy a merítő a ponty alá csússzon. De hát a cél szentesíti azt eszközt.
08
8,50-es szerencse fia ponty

Érdekes halból kijutott Dercsár Krisztiánéknak is. Az általuk fogott tükrös felső szája  pár cm-el rövidebb volt, mint az alsó. A nyúlszájú jószágnak ennek ellenére felülre akadt a horog, és biztosan tartotta a szákolásig.

09

7,40-es vízi nyúl

A délután utolsó mérlegelése a korábbi listavezető Halász Feriék szigetén történt. A kezdeti lelkesedés náluk is alábbhagyott és pár napja már nem sikerült értékelhető halat fogniuk hiába hagyták el a szemes etetést ők is a nagyhalak reményében. Ez a mostani fogás viszont egy kis reménnyel kecsegteti még a srácokat, hogy lehet itt még jó helyen végezni nekik is.
10

Egy újabb szigeti ponty. Most Halász Feriéktől

A verseny jelenlegi állása:

lista-csütörtök este

Összsúly: 858.28 Kg
Darab: 84 db
Átlagsúly: 10.22 Kg
Legnagyobb hal: 20.1 Kg

A tavalyi versenyhez képest már most több int 1 mázsa hallal többet fogtak a versenyzők és még előttünk áll a nyilvánvalóan eredményesebb éjszaka. Az átlagsúly is 10 kg felett van, ami egy ilyen kőkemény pályán szerintem kimagasló teljesítmény a versenyzők részéről.

Holnap vége a versenynek. Vége egy csodálatos, küzdelmes hétnek. De azért még itt az éjszaka, amivel kapcsolatban csak magamat tudom ismételni: még semmi sincs lejátszva. Elég egy hal és dönt a hirtelen halál.

Szöveg és kép: Vetró Péter

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.