II. Max Nollert Kupa,Pölöske – Csütörtök reggel

Egy nagy levegő és uccu neki, meg kell hajtani a végét. Sok csapat fogadta meg eddig le nem írt tanácsomat, és a ma reggeli mérlegelésnél annyi halat fogtak a párosok, mint eddig egyszer sem. Ismét van olyan csapat, akik most már fogtak értékelhető halat, a sok kisebb 4-5-6 kilogrammos mellett, és újfent lehet számítani némi átrendeződésre a helyezéseket illetően.
Az ország más területein tomboló vihar és jégeső ellenére itt továbbra is a kellemes, fülledt negyven fok és perzselő nap édesíti meg a versenyzők életét. Na meg persze a miénket is.  Az este említett „szentjánosbogár járás” nem csak az ellenfelek megtévesztésére, és lelki megtörésére szolgált. Volt annak bőven alapja. Ezáltal mi sem unatkoztunk a rajthelyeknél.

Még napfelkelte előtt megejtettük az első mérlegelést mert a verseny hátralévő részében nehézkes lett volna napszúrásos állapotba tevékenykedni. Az Angels Carp Team példát vett arról a bizonyos mocsári szúnyogról. Felszívták magukat és a tegnap kora délutáni szép pontyuk után sikerült még egy 14,08-as tőpontyot is fogni Norbinak.  Ahogy elmondták, sok esélyt nem adtak a halnak. Kapás után egyből csónakba szálltak és a hal felé érve szinte azonnal- mikor már közvetlen kontaktusuk volt vele-, „feltépték” és az első pipáltatásnál már tolták is alá a merítőt. De egy ilyen terepen máshogy ezt nem is lehet.

01

Az AngelsCarp folytatta tegnapi elkezdett sorozatát

Ezen kívül volt még egy éjszakai páciens. A Boilie Team V.Ulany egy 7 feletti tükörpontyhoz hívott át minket. Vadkerti Adriannak este nem volt túl könnyű dolga a damil, fákról való letekerésével. De azért látszott, hogy nem először van a kezében pontyos pálca, és sikerrel vették ezt az akadályt.

02

A szlovák csapat első 7 kilogramm feletti tükörpontya

A jelenleg első helyezett Carpdevils csapata nem akar semmit a véletlenre bízni. Előnyüket az éjszaka fogott két ponttyal próbálják növelni a King Baits csapatával szemben. A korábbi csali váltással most már stabilan fogják az értékelhető halakat. Az Elite Strawbery bojli nagyon fogós az előttük lévő területen. Csalijuk a Szili Gabiékhoz képest – akik szintén mérlegeltek értékelhető halat- a hozzáadott eper aromában különbözik. Persze a pályát nem lehet leírni , de a zászló eddig nagyon úgy néz ki, hogy az Imperial-os srácoknak áll.

03
Még szép, hogy örülnek a srácok

04
Ezekkel a halakkal megerősítették vezető pozíciójukat

És ha már megemlítettük az Imperial Baits – Carp’R’Us csapatát, újat már nem tudunk írni a fenti sorok után. Sima kagylós bojlival sikerült kivarázsolni újabb halukat a víz alatti dzsungelből. Végszereléknek bevonatos zsinór és fluorocarbon kombinációját alkalmazzák. Ebből a vízben láthatatlan zsinórból sokszor akár 65 lb-at is felkötnek a versenyzők. A halvesztés általában nem is emiatt történik.

05

Szili Gabiék is egyre biztosabban fogják a halat a hosszanti szigetről

06

Tőpontyuk 11,19 kg

16

Az általuk favorizált csalik

Reggel  ismét nőtt  azoknak a csapatoknak a száma, akik növelik az összetett lista eredménylistáját. Az egyik szélső helyről a Piknik Team, jóval az átlagsúly fölötti hallal szállt be, a helyezésekért folyó vetélkedésbe.
17

Velük 26-ra emelkedett a halat fogó csapatok száma. 12,55 kg

A második helyen álló Tari Pistiék T1-es keverékükből gyúrt bojlit használják továbbra is. Szelektálni sajnos nem sikerül vele a pontyokat, de a nagy számok törvénye alapján a sok apró közé beugrik a 7 kiló felettiekből is néhány. Dolgoznak is becsülettel, mert a verseny elérkezett ahhoz a szakaszához amikor már nem lehet félvállról venni 1 kilogramm hátrányt sem.

07

Pistiék is fognak rendesen. Az apraja között akad azért ilyen szép 11,16-kg-os példány is.

Az All In Team is egyre feljebb kapaszkodik. Maradék „Balatoni” bojlijuknak köszönhetően ők is egyenletesen fogják a hasonló súlyú halakat. Ez egyébként is sokkal kifizetődőbb taktikának bizonyul, mint várni a 20 feletti pontyokat. Reggel Tomi és Pali két hallal is megdolgoztatta a mérleget, és persze minket.

08

14,90 kg

09

12,75 kg. Ezzel a két hallal már ők is éremesélyesek

Amiaud Carpo-Flash Baits Team egy olyan helyre került, ahol elég nehéz dolguk van mert  a meghorgászható területek száma elég kevés. A fiúk ezt a jól átgondolt csali váltással próbálták megoldani.

10

Náluk a májas

11
És édes/fűszeres kombináció volt sikeres

Ez sikerült is , mert amikor odaértünk Harangi Tibi épp fárasztott. Ám az hogy nem szállt csónakba, már nyílván valóvá tette, hogy kisebb termetű ponty van a horgon. Kicsinek valóban kicsi volt, viszont sikerült a verseny második sárga mintás koi-pontyát kifogni.

12

Végre fárasztást látunk

13
Habár nem kapitális, de ritka és gyönyörű az ilyen hal

Az apróság mellett volt azért lezsákolva is hal. Boros Gyuszi dupla májas bojlival fogta, egy bokrok mögötti területről 7,47-es tőpontyát. A mai nap legnagyobb, és a verseny eddigi második legnagyobb pontya szintén Gyuszi csaliját kívánta meg. A nézőseregből sokan azt mondták, hogy ha tükrös helyett testesebb töves lenne, bőven túl lenne a 20 kilón. Gyuszi arcán azonban nem látszott, hogy sajnálná a dolgot. De egy 19,07-es ponttyal ki ne lenne elégedett?
14

7,47 kg

15
Mai listavezetőnk ez az óriási  19,07-es tükörponty

Novák Csabinak is evés közben jött meg az étvágya, mint sok más horgásznak itt a pölöskei tavon. A kezdeti csend után ma reggel ismét egy kereken 8 kilogrammos pontyot tudtunk a nevük mellé bevésni.

19

A Pecaboltosok nem csak árulni de horgászni is tudnak

Mai második újoncunk a Max Carp „gyári csapata”, akik maggal gazdagon megszórt etetésükre eddig szinte csak a kistestű, értékelhetetlen pontyokból sikerült csipegetni. Sanyi csaknem 10 kilogrammos hala igazi óriásnak számít a korábbiakhoz képest. Ez a teljesítmény tőle azért is megsüvegelendő, mert két nappal ezelőtt kórházba kellett vinni, hogy az ujjába csontig hatoló horgot, ki tudják szedni.

19

Felvágott ujjal, a halak ellen

Drahota Misiéknek egy tegnapi 10 kiló körüli amur után – ami itt nem számít bele a versenybe-, ma sikerült egy süllyedő kutyatáppal megszórt területről több halat is fogniuk. Ezek közül Miki egyik pontya, jó másfél kilogrammal volt a limit felett,és érdekes módon ugyanarra a tigris mogyorós ízesítésű bojlira kapott, mint tegnap a vízi torpedó.
20

Miki 8,51-es tőpontya már beleszámít a versenybe

Arról is szóltunk már, hogy egy ilyen versenyen mindig tanulhat az ember olyan praktikákat amiket tud hasznosítani privát pecák során is. A mai újdonságot számomra a NG Carp-Carp’R’Us csapat nyújtotta. Ólom helyett ők égetett agyagot használnak, ami egyrészt elhagyás után nem mérgezi a vizet, másrészt természetessége okán kevésbé feltűnő a nagytestű halak számára. Emellett az agyag pórusos szerkezete lehetővé teszi, hogy akár aromával töltsük fel, így még hamarabb a  horgunk közelébe tudjuk csalni a pontyokat. Ezt ugyanúgy  biztonsági klipszbe kell csatlakoztatni, mint egy sima ólmot. A klipsz-be pedig jöhet az előke és lehet halat fogni. Egy ilyen szerelékkel sikerült a mai halukat is szákba terelni.

21

Az „izompacsirta” Team és újabb 9,14 kg-os tőpontyuk

A 24-esen Gönczölék ismét két hallal jelezték, hogy a végelszámolásnál a dobogós helyekért folyó harcban velük is számolni kell.

22

Pancserék is kapaszkodnak a létrán felfelé. Első haluk 7,71…

23

… míg második pontyuk 7,24 kg-ot nyomott

A verseny jelenlegi állása:

lista2

Összsúly: 763.04 Kg
Darab: 74 db
Átlagsúly: 10.31 Kg
Legnagyobb hal: 20.1 Kg

Mostantól kezdve a versenyzők felé információ stopp van. Így talán a versenydrukk még nagyobb odafigyelésre készteti a versenyzőket. Ők legközelebb összetett eredményt, már csak a záró ünnepségen fognak hallani. Természetesen az esti eredmények itt nálunk továbbra is publikusak, úgyhogy továbbra is „katt” ránk!

Addig is görbüljön a bot és füstöljön a  fék!

Szöveg és kép: Vetró Péter

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.