I. Zalaszentmihályi Nemzetközi Bojlis Kupa 2014

Mindenek előtt szeretném kihangsúlyozni, hogy nem az Öreg-tóról van szó. A minap tapasztaltam, hogy a zalai tavakat még mindig nem tudják az emberek megkülönböztetni egymástól. Egyrészt ezt a cikket azért írom, mert bevallom őszintén, nálam is köd volt ebben a témában, nyilván ez jelentheti a tudatlanságomat is, és jelentheti azt is, hogy az ott, illetve az itt horgászó emberek kommunikációjukban sem tudtunk egyértelmű határvonalat húzni a két tó közé.

1

A tó honlapja: www.zszhe.hu linken érhető el, ahol találunk információt az árakról, és találunk galériát is, ahol megcsodálhatjuk a szebbnél szebb pontyokat és egyéb, a tóban élő halfajok szebb egyedeit is. A zalaszentmihályi tavat a Zalaszentmihályi Horgász Egyesület tulajdonolja, és kezeli. Az ötvenes hatvanas hetvenes években tőzeget és mész iszapot bányásztak a helyszínen. Az 1970-es évek végén a bányászatnak vége lett, ennek következményeképpen alakult ki a tó, és tündököl jelenlegi formájában. Adorján Jenő, az egyesület elnöke segítőkészen válaszolgatott a minap történt beszélgetésünk közben felmerülő kérdéseimre.

2

A bányászat befejeztével a tavat a Pacsai Haladás Szövetkezet kezelte, majd néhány év elteltével alakult meg a Zalaszentmihályi Horgász Egyesület. A tagok számát lekorlátozták 350 főre, de a vendéghorgászok száma évről – évre emelkedő tendenciát mutat, itt többezres számról beszélünk. 1990-ben a horgászegyesület a tó felét, majd 1995-ben a tó egészét megvásárolta, így 100%-os, 1/1 tulajdoni hányaddal rendelkezik. A 2000-es évek derekán az egyesület saját pénzből gátat épített, és azóta is gondosan munkálkodnak a tó épségének megőrzésén. Tervek között szerepel egy turista útvonal, mely körbeölelné a tavat, továbbá a saját stégei mellé, ami most 4 darab, szeretnének még néhányat építeni. A tó egészén 127 darab stég található, melyek egy részén faház is van, ezek magányszemélyek, tehát tagok birtokában vannak.

3

A legfontosabb, hogy a tó fantasztikus mérete és igen változatos medertérképe garantálja nekünk, hogy soha nem fogunk horgászat közben unatkozni, a helykeresés és egyáltalán a vízparti helyválasztás is igen nehéz lesz, ha ide tervezünk. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a tó minden szeglete ígéretes helynek tűnik, és mint megtudtam, az is. 90-es években már fogtak 15-16 kilós pontyokat a tavon.

4

5

A jelenlegi pontyrekord 27,2 kg. Harcsából pedig közel ötven kilogramm, de voltak – vannak híresztelések mázsás harcsákról is, amik több mint valószínű, hogy benne élnek a tóban, csak még senki sem tudta őket kifogni.

A 107 hektár sekélyebb (és kisebb) részét a vízitök és a különböző honos hínárok teszik izgalmassá, a mélyebb részeken (ami 3,5 métert jelent) némi iszappal találkozhatunk. A tó a Szévíz csatorna mentén található ám a csatorna nem táplálja, de mivel a csatorna “völgyében” fekszik, így némileg a csatorna vízhozamától függően alakul a zalaszentmihályi tó vízmélysége is.

6

Elolvastam egy nagyon érdekes tanulmányt, mely egészen az eocén korig visszamenőleg fejti ki a térség talajszerkezetét, összetételét, mely kifejezettem megemlíti, hogy a Zalaszentmihályi andezit formáció egy igazi különlegesség, ahol a Szőci mészkő Padragi márgával van összefogazódva. Ez csupán azért érdekes nekünk, mert a nagyon eltérő anyagú talajszerkezet eredménye az, hogy területenként a kőzetek vízáteresztő képessége más, és más. Ennek eredményeképpen a tó a felszínek alól is táplálódik források által.

7

Az írásom másik apropója, hogy 2014. év őszén bojlis horgászverseny kerül megrendezésre a tavon.

Egészen pontosan az I. Zalaszentmihályi Nemzetközi Bojlis Kupa 2014.09.29-től 2014.10.04-ig

8

Ez a verseny azért is érdekes, mert a tavon még hasonló megmérettetés nem volt. A pontyállomány átlag mérete kifejezetten magas, ami ugye kedvez egy “nagyponty” fogó eseménynek. A hely egészére tekintve nincsenek kifejezetten rossz, és jó helyek, mert a tó minden részén fogtak már kapitális példányokat. Nem ritkák a 15-20kg körüli pontyok sem.

9

10

A versenyről annyit szeretnék kiemelni, hogy bojlival, pellettel és főtt tigrismogyoróval lehet csalizni és etetni, összesen 30 kg a limit. A szektornyereményeket a NIKL, a SONIK, az INOX CARP, a THE ONE, a CARP’R’US, és a CARPINFO szponzorációjának jóvoltából nyerhetjük meg. A nagy értékű legnagyobb hal díját a NATUREBAITS ajánlotta fel. Továbbá pénznyereményben részesül az 1.-2.-3. helyezett csapat.

A verseny részletes kiírása:

www.zszhe.hu/hu/Hirek/reszletek/i_zalaszenmihalyi_nemzetkozi_bojlis_kupa_2741/

Bármilyen felmerülő kérdéssel kapcsolatban a szervezők az alábbi e-mail címen elérhetőek: bojliskupa@gmail.com

Írta: Zab Betti