I. Balatoni Gardafogó Bajnokság

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. hagyományteremtő céllal meghirdeti az első balatoni, több fordulós, csónakos, páros gardafogó bajnokságot. A szeptemberben és októberben megrendezendő négy selejtező verseny 1-3. helyezett csapatai nyerik el az indulás jogát a Tihanyi Gardafesztivál alkalmával kiírt döntőre, ahol több százezer Ft értékű díjakért folyik majd a küzdelem.

A balatoni halászat megszűnésével teljes mértékben a horgászok kezébe került a Balaton halállománya, amely lépésre már hosszú ideje várt a balatoni horgásztársadalom. A halászzsákmány megszűnésével azonban veszélybe került a Balaton legnagyobb tradíciókkal bíró gasztro fesztiválja, a 2013-ban XII. alkalommal megrendezett Tihanyi Gardafesztivál. A most kiírt horgászverseny-sorozat célja többek között az is, hogy friss balatoni gardát biztosítson a rendezvény számára.

Balatoni-Gardafogo

A bajnokság menetrendje a következő (zárójelben az „esőnapok” dátuma):

Szeptember 27. (28.) Balatonakali, 1. selejtező
Október 4. (5.) Balatonakali, 2. selejtező
Október 25. (26.) Tihany, 3. selejtező
November 8. (9.) Tihany, 4. selejtező
November 15. (16.) Tihany, döntő

A helyszíneken korlátozott számban lesz lehetőség csónakot bérelni, de saját csónak is használható.

Díjazás:

A selejtezők 1-3. helyezettje, valamint a legnagyobb halat fogó versenyző éves balatoni területi horgászjegyet, kupákat, valamint a szponzorok által felajánlott díjakat nyeri.

A döntőbe a selejtezők 1-3. helyezettje jut be. A döntő díjazása több százezer Ft értékű horgászcikk-vásárlási utalvány, továbbá nagy értékű hosszú hétvégei horgászati lehetőség szállással, valamint a szponzorok egyéb felajánlásaiból áll össze. A bajnokság végső győztes párosa elnyeri a 2014. év Balatoni Gardafogó Bajnoka címet.

Nevezési díj:

2000 Ft/csapat, amely magában foglalja a reggelit és meleg ebédet is. Nevezni lehet a horgaszat@balatonihal.hu e-mail címen a csapattagok adatainak (név, lakcím, telefonszám, e-mail cím, állami jegy szám) megadásával szeptember 8-ig.

Egyidejűleg a nevezési díjat kérjük elutalni a BHNp. Zrt. számlájára: 10403923-50515657-52531004. A közlemény rovatba kérjük beírni a csapattagok neveit!

Versenyszabályok:

 1. A verseny csónakos csapatverseny, egy csapat két főből áll, a csapattagok ugyanazon csónakból horgásznak.
 2. A csapattagok fogásai összeadódnak.
 3. A verseny jellegéből adódóan egyéni indulásra lehetőség nincs.
 4. Az egyes versenyeken a mérlegelők és a szervezők egyben versenybírók is, így ők léphetnek fel az esetlegesen előforduló szabálytalanságok ellen.
 5. A verseny kezdetét és végét jól hallható dudaszó jelzi.
 6. Az indító dudaszó előtt, illetve a záró dudaszó után horgászó csapat első alkalommal pontlevonással büntethető, ismételt hasonló szabályszegésnél pedig a versenyből kizárásra kerül.
 7. A csónakok egymástól mért engedélyezett távolsága 30 méter. Beálláskor a csónakot már rögzített (súlyt lerakott) csapat a kedvezményezett, elsődlegesen ez a csapat kérheti egy másik csónaktól a biztonságos távolság betartását. Amennyiben nem jutnak konszenzusra, úgy kérhetik a versenybírók segítségét a döntésben, amit el kell fogadniuk.
 8. A fordulóban az első három helyezett csapat, valamint a legnagyobb halat fogó versenyző lesz díjazva.
 9. A verseny időtartama alatt a partra lépés nem tiltott, de ezt a szándékot az érintett csapatnak minden esetben előre jeleznie és indokolnia kell a versenybírók felé.
 10. A rajtszámok sorsolás útján kerülnek kiosztásra. Az induláshoz szükséges kötelező felszerelések (a versenyzők önállóan gondoskodnak meglétükről):
 11. A versenyen kizárólag elektromos csónakmotor használata engedélyezett.
 12. A horgászhelyeket a rajtszámoknak megfelelően emelkedő sorrendben, 10 mp-es időközönkénti indulással lehet elfoglalni.
 13. A verseny ideje alatt jól látható helyen kell elhelyezni a rendezőség által kiadott
  rajtszámot. Bármely reklámhordozó viselése, elhelyezése csak a rendezőség előzetes engedélyével megengedett. Ilyen jellegű kérést legkésőbb a nevezéskor kell közölni!
 14. A versenyen a halradar használata engedélyezett.
 15. Egy fő egyszerre egy darab, egy horoggal szerelt horgászbottal horgászhat. A módszer megválasztása (úszós, fenekezős) tetszőleges.
 16. Csalinak bármilyen természetes csali használható, élő csalihal vagy halszelet is.
 17. Egy fő maximum 3 kg etetőanyagot használhat.
 18. Csak a szabályosan (szájba, vagy a fejrészbe) akadt gardák számítanak bele az eredménybe. Ezeket a mérlegelésig kíméletesen, élve kell tartani. Bármely más hal egyedeit a horogszabadítást követően azonnal kíméletesen vissza kell engedni.
 19. Pont- (helyezés) egyenlőség esetén a legnagyobb (cm) halat fogott csapat a kedvezményezett.
 20. A csónakban a versenyzőkön kívül más személy nem tartózkodhat.
 21. A versenyzők a versenyen saját felelősségükre vesznek részt. A rendezőség a versenyen esetlegesen történő balesetekért és keletkezett károkért felelősséget nem vállal.
 22. A versenybe csak a verseny helyszínén és időtartama alatt fogott halak számítanak.
 23. A Rendezőség a változtatás jogát fenntartja!