Horgász Világbajnokság 2014. Prelog – A kapitány a felkészüléssel és sorsolással is elégedett – 0. nap

36 ország részvételével zajlik Horvátországban a Perlak melletti erőművi csatornán a 61. Horgász Világbajnokság. Ma volt az utolsó hivatalos tréning nap, és megtörtént a sorsolás is.
A Dubraván hatalmas sodrás, erős, testes halak, meredek partfal és zord esős időjárás fogadta még a hét elején a magyar válogatottat. Szerencsére egyik körülmény se érte váratlanul őket, hiszen a vb-re kijutott küldöttség nem először horgászik itt. A néhány héttel ezelőtt 16 versenyző részvételével rendezett 4 fordulós válogatóversenyen dőlt el, hogy melyik lesz az a 6 horgász aki magára húzhatja a címeres mezt. Az már önmagában egy remek erőpróba volt, és egy kitűnő felkészülési lehetőség.

magyarszilard_faraszt_cikkebe

Magyar Szilárd küzd az elemekkel és egy szép márnával

A magyar küldöttség hétfő óta tréningezik itt és rengeteg tapasztalatot gyűjtött erről a rendkívül érdekes vízről. Nekem elállt a lélegzetem amikor megláttam, milyen sodrásban kell a versenyzőknek horgászni. Az erőművi csatorna leginkább egy rafting pályára hasonlít. A gyorsan mélyülő, meredek, kavicsos parton már a horgászhelyek megközelítése sem egyszerű feladat, a horgászládák és a felszerelés felállításáról nem is beszélve. A gyors folyású, zavaros vízben elsősorban márna, paduc, szilvaorrú és leánykoncér is fogható, de olykor egy egy fejes domolykó is horogra kerül.

erdei_szilvaorru

Erdei Attila egy csodás szilvaorrú keszeggel

Ebben a rohanó vízben kell jól kontrollálni az úszó és a csali mozgását és természetesen a halakat megfogni. A fárasztás tényleg nem egyszerű dolog, főleg ha egy termetes márna akad a horogra, ami szerencsére többször is előfordult a mieinkkel. A sodrás erejét kihasználó márnák közül egy 2-3 kg-os példány nagy ribilliót tud okozni. Nem egyszer lehetett látni ma is a bot teljes hosszában “kardozó” horgászokat.

szilardkardoz

Szilvási Szilárd tudását és felszerelését a márnák alaposan próbára tették 

A mai, utolsó tréningnapra szerencsére már nem sok kérdés maradt a taktikát illetően. A csapat alaposan feltérképezte a lehetőségeket. Rakós bottal, jellemzően nem 13 méterben, hanem a parthoz közelebb próbálnak horgászni. A lehetséges etetőanyag variációk közül mára már csak kettő “ment át a rostán”. Hogy holnap a verseny kezdetén végül melyikhez nyúlnak a versenyzők az majd csak a ma esti utolsó nagy megbeszélés után derül ki.

szilardmarna

Ezeket a márnákat kell megfogni, amihez igazán erős felszerelés kell
A tréning elején szinte azonnal megrohanták a márnák a jellemzően sajtos ízesítésű etetéseket, amit hatalmas mennyiségű ragasztott csontival tesznek még vonzóbbá a mieink. A csali is leginkább csonti, de az edzés végén a szúnyoglárva is horogra került, mert bizony a második két óra mindenkinek fejtörést okoz. Az a versenyző aki az elején sikerrel szákolja meg a nagytestű halakat, szinte biztos, hogy jó eredményre számíthat. Az utolsó edzésnapon Szilvási Szilárd fogta a legtöbb halat, a tavalyi EB győztes remek ütemben húzta a halakat. A tréning után Szénási Béla keretet hirdetett, döntése szerint Pozsonyi Csaba maradt ki a holnapi keretből.

A sorsolás után elégedetten nyilatkozott a kapitány.  Ambrus Tibor az A, Erdei Attila a B, Nagy Benedek C,  Magyar Szilárd a D, míg Szilvási Szilárd az E szektorba került. Ezeket a helyek mindegyikében sikerült a hét folyamán tapasztalatokat gyűjteni, az utolsó előtti feladat az lesz, hogy ezeket felelevenítsék, holnap reggel pedig már minden élesben megy…

A lenti videóban az utolsó tréningnap eseményeit foglaltuk össze.

Jéger Szabolcs