Egyszerűen feederbottal: a method szerelék

Napjainkra a method feeder széles körben elterjedté vált. Hatékonyságát fölösleges is volna kétségben vonni, a segítségével horogra csalt gyönyörű halak mutatják, hogy nem csak múló divathóbortról van szó. Hazájában, Angliában eredetileg minden etetőanyag bejuttatására alkalmas kosarat „method kosárnak”, a velük való feeder horgászatot „method feedernek” hívták, mára azonban a fogalom megváltozott. Speciális technikát és kosarat rejt a név. De hogyan működik, mi a titka, mi áll a fogóssága hátterében, és főként hogyan használható igazán eredményesen? Magam is sokáig kerestem a választ, hadd osszam meg most tapasztalataimat a tisztelt olvasókkal.

Method kosarak

Először vegyük szemügyre a szereléket! A method kosár alapvetően lapos, melyre felülről nyomjuk rá az etetőanyagot, és abba a csalit. A szerelék süllyedés közben a lapos (ólmozott) felével lefelé fordul, ezért biztosak lehetünk benne, hogy medret éréskor csalink felfelé áll majd. De miért is fontos ez? Mivel a hal a táplálék keresésekor fel-fel szippantja az etetőanyagunkat, ezért az abba rejtett csali is rögtön a szájába kerül. Tulajdonképpen nincs olyan nagy jelentősége, hogy mit tuűzünk a horogra vagy a hajszálelőkére, mint más horgászmódszerek esetében, ahol az uszonyosnak van lehetősége eldönteni, hogy tetszik-e neki a csali vagy nem.

Feeder és bojlis pecánál is bevethető

Pontyfogásra hangolva

Carp Expert method feeder szett

A method szereléket főként pontyok és termetesebb keszegek horgászatánál érdemes használni. Természetesen kisebb halakat is meg lehet fogni vele, de arra sokkal inkább alkalmasak a finom keszegező szerelékek. A method kosár közepes repülési tulajdonságokkal rendelkezik az aszimmetrikus súlyelosztás miatt. Nem lehet extrém távolságba eldobni, mindazonáltal 70 méterig viszonylag pontosan repül. Előnye ugyanakkor, hogy nem kell számítanunk az előke gubancolódására, mert a csali bele van nyomva az etetőanyagba. Ha pedig nem lengedez szabadon repülés közben, akkor összegabalyodni sem tud, nem igaz?

Hatékony etetőanyag és csali a kulcs a sikerhez

Bekeverés után érdemes áttörni az etetőanyagot a homogén állag eléréséhez

Ebben a formában sokkal jobban oldódik

Az etetőanyagnak szintén fontos szerepe van a sikerben. Érdemes minőségi csalogató anyagot választani, lehetőleg apró szemcsés, aromás változatot, nem kell sok belőle. Egy-egy horgászat folyamán fél kilogrammnál többet nem szükséges bekeverni, de annak mindenképp minőséginek kell lennie! A csali íze, fajtája ennek a technikának az esetében másodlagos. Fontosabb, hogy könnyen felszippantható legyen. Érdemes ezért pufival, kikönnyített mini bojlival és pellettel csalizni.

Ugyanaz a kosárméret három különböző súllyal (15 g – 20 g – 30 g)

Egyszerűen alkatrészekből…

…egyszerűen összeállítható

A szerelék felettébb egyszerű, tulajdonképpen szinte semmiben sem különbözik a hagyományos feeder szerelékektől. Főzsinórra kössünk dobóelőkét, mert a method kosarak nem a legkönnyebb fajtába tartoznak, általában 30-60 gramm az alapsúlyuk, mely az etetőanyaggal együtt könnyen elérheti a 80-100 grammot is. Tapasztalatom szerint a 0.30-0.35-ös monofil vagy 0.18-as fonott dobóelőke tökéletesen megfelel a célnak. A főzsinórra kerül a method kosár, majd a horogelőke a megfelelő csalival. A forgóba kössük, vagy hurkoljuk a rövid horogelőkét, mely ne haladja meg az 5-10 centimétert ponty és 15 centimétert keszeghorgászat esetén. Köthetjük fonott, de monofil zsinórból egyaránt. Monofil előke esetében hagyjuk egy kicsit hosszabbra, hogy természetesebb legyen a csali mozgása (pontypecához 10, keszegekhez 15 centiméter).

A formával könnyedén tölthető a kosár

Először szórjunk bele egy kevés etetőanyagot

Majd lefelé fordítva nyomjuk bele a kosarat

Így csak félig lesz megtöltve

Ismét szórjunk a formába egy kis etetőt, majd helyezzük bele a csalit is

A félig megtöltött kosarat ismét nyomjuk bele a formába

Kész is, repülhet a vízbe!

A method feederes peca rendkívüli lehetőségeket rejt magában. Segítségével olyankor is sikeresen foghatjuk a bajszosokat, mikor azok óvatosan, finoman táplálkoznak. Mindenkinek javaslom, próbálja ki. Nem fogja megbánni!

Írta és fényképezte: Talabér Gergely