Egyszerű és hatékony

Nem egy ismerősöm köti úgy a műlegyeket, hogy az szinte már művészet és sokat tanulhat az ember olyan horgászoktól, akiknek katonás rendben sorakoznak a szebbnél szebb műlegyek a dobozkában. Arról viszont ne feledkezzünk meg, hogy 80 százalékban a prezentáció a legfontosabb és a maradék 20-at tudhatjuk be a légy kinézetének. Az eredményes horgászat érdekében én a legyek szépsége helyett a hatékonyságukra koncentrálok. Sokan nem hiszik, de a túl részletesen megkötött legyek az óvatosabb halakat valósággal riasztják.

A legfontosabb, hogy színeiben és arányaiban hasonlítson az utánozni kívánt rovarra, kishalra. Egészen más a helyzet a délszláv mészkővizeken ahol egy színárnyalatnyi eltérés is komoly gyanakvást vált ki a halból. Ott valóban profi legyekre lehet szükségünk. Hazai pályán sajnos a pisztráng horgászatára kevés a lehetőség, de számos alternatív megoldást találhat a műlegyező horgász, hogy szenvedélyének hódolhasson. Hazai pályán a domolykó, csuka és a balin remekül „legyezhető” halacskák. Ha ezekre a ragadozókra fenjük a fogunkat nem lesz nagy dilemma a műlégy kötő satu mögött. kezdjük a legegyszerűbbekkel, a polibogarakkal. Megkötésük gyerekjáték és általában 5 percig tartanak, vagy még addig sem.

2

Ha pilbogárral horgászunk domolykóra a legfontosabb, hogy a csali minél nagyobbat csattanjon a felszínen és próbáljuk meg a lehető leghosszabban úsztatni.

7

Pontyos tavakon ahol nem horgásznak bojlival és a pontyot a régi módszerekkel, csontival, kukoricával csábítják horogra, ott a műlegyezés is sikert arathat. Nyári hőségben mikor a ponty a felszín közelében fürdőzik, könnyű prédává válhat a legyezők számára. Kész röhej, de egy szivacsból vagy polifoamból könnyedén elkészíthetjük akár a kenyér vagy a kukorica utánzatát is.

1

3

A nimfák is kitűnő csalik a ponty számára, mivel természetes táplálékai a kagylók, rákok, lárvák. A szúnyoglárva nagy kedvencük, aminek utánzatát pisztrángos vizeken is elővesszük néha dobozunkból.

4

Az utóbbi időkben nekem is rokonszenvessé vált a legyes csukázás. Magyarországon, rengeteg helyen előfordul ez az ősragadozó. Csukára nagy csillogó streamerekkel vagy popperekkel tudunk legyezni. A streamer bukfencező mozgása és csillogása gyakran ráveszi az éhes csukát a támadásra. A csukás műlegyek kötése szintén egyszerű és szórakoztató. Eddigi tapasztalataim alapján a fehér, piros, ezüst trió a leghatásosabb, talán azért mert a csuka fő táplálékhali a veresszárnyú keszeg és a bodorka. Íme, néhány fogós darab:

6

Tehát a lényeg, hogy nem mindig szükséges a szobrászkodás. Ha sok halat szeretnék zsákmányolni, törekedjünk az egyszerű, de hatékony legyek elkészítésére.

Fényképezte: Erdélyi Koppány, Gulybán István