Egy tökéletes nap Délegyházán

Pusztai Gábor vagyok, 39 éves, Délegyházán élek 2008 óta. Szenvedélyes pergetőként kizárólag pergetek, azon belül is az utóbbi 4 évben casting módszerrel. Délegyházi lakosként igyekszem minél több időt eltölteni ezen a csodálatos vízen, idén társadalmi halőri szolgálatot is ellátok az I.-II.-III. tavakon, mivel kiemelten fontosnak tartom a halállomány védelmét. A meseszép környezet minden alkalommal lenyűgöz, ahányszor a vízre jutok. Amikor napnyugta előtt kisimul a víz… hmmmm.

A módszer elsajátításában sokat segített Varga Vilmos és a www.multisuli.hu. Vilmost az egyik legjobb hazai – és számomra hiteles – pergető horgásznak tartom, sokat tett azért, hogy a halakkal való kíméletes bánásmódot és a pergetést népszerűsítse. Írásait mindig szívesen olvasom. Azóta többen is Vilmos nyomába eredtek, kérdés, hogy bele is tudnak-e lépni vagy csak botorkálnak? Több mint 10 éve kergetem a halakat, ezen belül is kedvenc halfajom a pisztrángsügér. Egyik legszebb fogásomat, egy 2,2 kg-os feketesügért 2013.06.21-én sikerült kifognom Délegyházán. Beszámolóm ezt a számomra emlékezetes napomat meséli el.

Aznap egy barátommal közösen indultunk csónakkal kergetni a ragadozókat. Bejártuk az általunk jónak vélt helyeket és bíztunk a csalinkban és felszerelésünkben. Mindketten multizunk, folyamatosan zúgtak az orsóink, egymás után dobtuk a nádszéleket.

–    Odanézz: itt egy kis öböl, ez jó lehet!

Jó is lett, Andris nem sokkal a vízre szállásunkat követően már meg is akasztotta az első sügért. Szép darab, 32-35 cm lehet faroktőig. Gyors horogszabadítás, fotó, aztán mehetett is vissza. Fontos, hogy Délegyházán – nagyon helyesen – teljes elviteli tilalommal védik a pisztrángsügért, bár a C&R horgászat számunkra ettől függetlenül is egyértelmű.

Pergető felszerelésem az alábbi:

– Bot:  Shimano Speedmaster AX Jigging Jerk Casting Heavy 15-40;
– Orsó:  Shimano Antares DC7 casting orsó;
– Zsinór: VARIVAS HIGH GRADE PE / 26.1LB
– Műcsali: Molix Sculpo DR Ghost Shad.

Délelőtt mindkettőnknek sikerült halat fogni, előbb Andris barátom akasztott egy 30 cm feletti sügért, majd én következtem, amikor is egy szép csuka került a merítőbe. Érdekes, hogy a víz csukaállománya is évről évre növekszik, ugyan nem minden dobásnál számíthatunk csukára, de ha jön, akkor nem a bugyli méret. Akasztottam itt már 6 kg körüli csukát is, de ez egy másik történet.

Dél körül kicsit alábbhagyott a halak kapókedve, meleg, kora nyári nap volt, napsütésben, amikor látjuk a sügéreket a partszéleken napozni, igen nehéz kapást kicsikarni. Ha én látom a halat, ő is lát engem. Többféle csalival is próbálkoztunk. Nekem a kis crankbaitek a kedvenceim, ezek jellemzően ducibb, kb. 4-7 cm közötti csalik. Többféle kivitelük létezik, nekem legjobban az 1-2 m közötti mélységben húzható crankbaitek váltak be.

Íme a nálam abszolút favoritok:

1.    Deps Korrigan SR-MR
2.    Megabass Cyclone SR
3.    Deps Bellknocker
4.    Yo-Zuri Hardcore WOBBRU-1
5.    Rapala Team Esko
6.    Deps Pulsecod
7.    Molix Sculpo DR Ghost Shad

A sort még természetesen tudnám folytatni…

Nekem személy szerint a felszíni csalik (gumibéka, popper, walk the dog stb.) nem annyira hatékonyak a nagyobb sügéreknél, mint a fentiek, inkább kisebb egyedek szeretik. Kivétel talán a Deps Pulsecod, mely kiemelkedő a popperek között is. Ezt annak köszönheti, hogy a belsejében lévő rugós súlyozás folyamatos rezgést produkál. A bevontatástól függően, erősebb, gyengébb. Ha megállítjuk, 5-10 másodpercig is rezeg. Jó dolog. Ez a rugó van a Deps Bellknockerben és az 2013. évi újdonságban, a Brachiostickben is. Dél körül azért sikerült nekem is akasztanom egy kisebb sügért, szép, egyen 30-as forma volt.

Tapasztalatunkban bízva, a legjobb időszakot, az alkonyatot vártuk mindketten, mivel tudjuk: a sügérek a fényváltáskor jóval erősebb aktivitást mutatnak, nem annyira bizalmatlanok és jóval harciasabban támadják a felkínált csalit. Ez valószínű a látásukkal lehet összefüggésben, talán fényváltáskor nem annyira tudják megkülönböztetni a táplálékhalat a műcsalitól. Nem tudom, remélem, erről majd tudok a forgatás alatt Vilmossal értekezni…

A számomra eddigi legnagyobb sügérrel való találkozás következett. Beálltunk a csónakkal egy viszonylag védett öbölnél lévő nádfal elé, lesúlyoztunk és folyamatosan dobtuk a nádfalat. Időközben feltettem a Molix Sculpo DR wobit, melynek színe a kékestől a fehérig változó. Gyöngyház szerű a fényezés, mely víz alatt csodákra képes.

Valószínű, hogy ez tetszett meg a sügérnek, mivel ahogy a nádfaltól megindítottam a csalit, kb. féltávnál éreztem egy határozott ütést. Azonnal bevágtam, és ekkor elindult a csata. Éreztem, hogy ez jó hal lesz, ekkor még a csuka is benne volt a pakliban, de szerencsém volt. A sügér veszettül elkezdte lehúzni a zsinórt, a nyílt vizet célozta meg, melynek természetesen örültem, hagytam, hogy levigyen egy 25-30 méter zsinórt, közben folyamatosan tartottam a kontaktot. Több brutál kirohanást produkált, majd visszatérve a csónak felé vette az irányt, egy pillanatra még a csónak alá is próbált bemenni, ami mindig egy kritikus pont.

Körülbelül 15 percig tartott a fárasztás, nem szerettem volna erővel kikurblizni, ezért kiélveztem minden pillanatát. Andris barátom szákolta meg a gyönyörű példányt, így következett a horogszabadítás és fotózás. Ez a nap sokáig emlékezetes marad számomra. Örömömre szolgált, hogy a www.haldorado.hu oldal a 2013. év legszebb fogásai – nemes halak kategóriában ezt a fogásomat jelölték.