Csak kíméletesen

Nagyon sok témával foglalkoztunk már, de talán az egyik és legfontosabb dologról még nem nagyon, vagy csak kevésszer esett szó. Ez nem más mint a halvédelem, és halkímélő eszközök használata. Sokaknak ezt nem kell bemutatni, de tapasztalataim szerint nagyon sokan nem fektetnek rá elegendő hangsúlyt, vagy nem kellően foglalkoznak a halkímélés témával. Szeretném bemutatni azokat a halkímélő eszközöket, melyek segítségével és helyes használatával, elkerülhetjük a pontyok sérüléseit, a szákolásnál, mérlegelésnél, illetve a fényképezésnél.
Az első ami minden pontyhorgásznál alap dolognak kell hogy legyen, az nem más mint egy nagy méretű merítő szák. Sajnos nagyon sokan még mindig a nagy lyukú hálókat használják, és ezzel tudják a legnagyobb sérüléseket okozni. Az ilyen szákok használatánál törhetnek le a mellúszók, a bognártüske, illetve a farok részeibe is könnyen bele vághat, főleg a kiemelésnél.

1

Csak kíméletesen

Merítő szák. Milyen a jó merítő szák? Extra mély, sűrű szövésű, nagyon puha háló, mely olyan anyagból készült, ami nem sérti meg a pontyokat, A háló puhaságának nagy szerepe van, hogy ne okozzon sérülést a halszámára. A sűrű szövésnek köszönhetően a hal uszonyaiban nem keletkezik bevágás, használatával épségben tudjuk a halakat megmeríteni. A merítést követően nagyon ügyeljünk rá, hogy ne ugráljon halunk a merítőben, mert ez tovább fokozhatja a sérülés lehetőségét! Ha van rá lehetőség, akkor csak egy mérlegelő segítségével emeljük ki a kifogott halunkat a vízből.

merito

A kíméletes merítés érdekében

Következő fontos halvédelmi eszköz a mérlegelő zsák. A mérlegelőzsák tartalmaz egy merev erős vezetőrudat, mely tartást ad a zsáknak, és ezáltal mérésénél és mozgatásnál  a hal nem tud megtörni. Erős hevederei a biztos emelést garantálják.Manapság már a legtöbb mérőzsák pontyzsákként is használható, köszönhetően a merevítésen lévő szivacsos anyagnak. A jó minőségű mérőzsákoknál is a legfontosabb, hogy sűrű hálós legyen az ajzat.

merlegelo

A biztonságos mérlegelés elengedhetetlen kelléke

4

Hibátlan összkép

A pontyzsák. Az esetleg éjjel megfogott halainkat pontyzsákban tároljuk. De milyenben? És hogyan? Pontyzsákból rengeteg féle fajta és  méretű van jelenleg a piacon. De mik is azok a kritériumok amiknek meg kell felelnie egy jó pontyzsáknak? Az első a mérete: minimum 120 cm X 80 cm az, amiben  még a legnagyobb pontyok is kényelmesen elférnek. Az anyaga: mindenképpen finom szövésű hálóból legyen, és lehetőleg minél sűrűbb szövésű legyen. Mi az amire használatakor figyelni kell? Csak előre benedvesített pontyzsákba tegyük a halat, ellenkező esetben jelentősen megsérthetjük halunk bőrét illetve nyálkahártyáját! Amire még figyelni kell, lehetőleg minimum 1 méteres vízben helyezzük el a pontyzsákunkban lévő halat, de nyári melegben ha lehet akkor még mélyebb vízben. Illetve ha köves, vagy kavicsos a part, akkor ne a parthoz kössük, hanem használjunk leszúrót a kikötéshez.

pontyzsak

Az ilyen pontyzsákba karcmentes marad a halunk

A legfontosabb eleme a halvédelemnek, a pontymatrac, vagy a manapság egyre nagyobb teret hódító pontybölcső. Ami pozitívum, egyre többen használnak pontymatracokat a vízpartokon, de milyet? Még a bojlis versenyeken is csodálkozva néztem a drága felszereléssel érkező csapatokat, milyen olcsó és semmire való 1 centi vastag pontymatracokkal érkeznek. Na ez az, amin sokaknak változtatni kellene…

Bölcső (carp cradle): a pontybölcső jelenleg a legtökéletesebb halvédelmi eszköz. A bölcső gondoskodik arról, hogy a hal a parton ne sérüljön meg. Erős, masszív fémvázra függesztett “pontymatrac” mely nem  érintkezik a talajjal. A bölcsőfontos tulajdonsága, hogy a boltíves “bölcső” kialakításnak köszönhetően a hal nem tudja elrúgni magát, mivel ez a boltív elveszi a mozgási energiáját. Még az ugrándozós halak is csak átfordulnak benne, és nem ütik meg magukat. Ez a boltíves kialakítás gondoskodik az egyenletes súlyelosztásról, és így kevésbé nyomódnak meg a nagyhalak belsőszervei. A fémváznál extra párnázottságot kapott, hogy minden esetben a halat óvja. Ráépített takarókkal a virgonc halakat le tudjuk takarni, és így hamarabb megnyugszanak.Teleszkópos lábaival minden terepviszonyon stabilan használható. Amire mindenképpen figyeljünk, legyen szó akár pontymatracról vagy bölcsőről, mielőtt a halat rátesszük mindenképpen vizezzük be. Illetve nyáron kánikulában hűtsük le. És lehetőleg ne maradjon a kifogott halunk 5 percél többet a víz felett, fotózása és mérlegelése közben pedig folyamatosan locsoljuk. Pontyaink védelme érdekében ne használjunk karkötőt, órát, vagy gyűrűt a mérlegelés és a fényképezés idejére, mert ezek mind sérüléseket okozhatnak barátainknak. És ha halunkat mindenképpen magunkhoz szeretnénk ölelni, azt kizárólag vizes ruhában tegyük!

pontybolcso

A pontybölcsőt egyre többen használjuk

Száj- és sebfertőtlenítő. Ez az az termék ami senkinek a táskájából nem hiányozhat! A különleges összetételű sebfertőtlenítő azonnal megállítja a vérzést, hámosít és gyorsítja a gyógyulást! Nem csak horogütötte sebekhez ajánlott, mivel elősegíti a szövetek regenerálódását, ez által biztosítja, hogy a pontyok egészségesek maradjanak. Bízom benne, hogy írásommal tudtam segíteni azoknak a pontyhorgászoknak, akiknek a legfontosabbak a pikkelyes barátaink, és még évek múlva is olyan kapitális pontyokat szeretnének fogni amik nincsenek összeverve, és nem szakadt vagy törött uszonyokkal szelik a vizeinket.

a horog ütötte és egyéb sebek kezeléséra

A horog ütötte és egyéb sebek kezelésére

5

Karcmentes példány

6

Sérülésmentes töves

Mivel egy hibátlan karc és sérülésmentes hal a fotóalbumunkban is szebben mutat, és ahhoz hogy ilyen halak legyenek, erről csak mi tehetünk!

Írta: Csörgő Tamás