Chod Rig, avagy háromdimenziós végszerelék

Vessünk egy pillantást először a végszerelék történetére. Ha a Chod rigről beszélünk, akkor mindig két névvel szokták azt kapcsolatba hozni. Az első személy Terry Hearn, aki először használta a hinged stiff-rig végszereléket, amelynek egy részéből lett a chod rig. Később jó barátom, Frank Warwick tette ezt a szereléket a mai formában ismertté. Frank az egyik leginnovatívabb a szakmában, és ő használta a chodot először közvetlenül a leadcore zsinóron. Terry chodja Frank leadcore zsinórjára szerelve mélyen megrázta a pontyhorgászat világát.

A legtöbb végszerelék csak a meder közvetlen közelében használható, de a chod szereléket nem csak iszapos fenéken (a chod iszapot, üledéket, hordalékot jelent), de nem is csak fenéken lehet eredményesen alkalmazni, hanem a hínár tetején, vagy a hínárban is háromdimenziós formában. Az intenzíven horgászott vizek pontyai rájöttek, hogy a fenéken fekvő táplálék veszélyes lehet számukra. Személy szerint én is többször láttam, ahogy a pontyok elkerülik a fenéken fekvő csalimat. Amint elkezdtem a hínárban horgászni, 40-50 centiméternyire a fenéktől, azonnal megérkeztek a kapások.

1

Ez logikus, hiszen a horgászok etetésének egy része a hínárban reked, és a pontyok rájöttek, hogy a fenék fölött fél-egy méterre, a hínárban található bojlik semmilyen veszélyt nem jelentenek rájuk. Éppen ezért a chod rig a hínáron vagy a hínárban alkalmazva akkor is eredményes lehet, amikor a fenéken használt végszerelék teljesen sikertelen marad. Ha azt mondanám, hogy ez a legjobb végszerelék, akkor túloznék, de ha a horgász úgy használja a chodot, ahogyan azt az adott szituációban használni kell, akkor egy tökéletes szerelékkel horgászik. Ezt nem lehet elmondani a többi végszerelékről. Apró módosításokkal a chod rig minden szituációban megfelelő választás lehet.

Mi teszi különlegessé?

Az, hogy a leadcore súlya folyamatos nyomást gyakorol a horog hegyére, sokkal nehezebbé teszi a ponty számára a horogtól való megszabadulást abban a pillanatban, amikor az felvette a pop-up csalit. Ez azt eredményezi, hogy a ponty pánikba esik, és távozni akar a helyszínről. Amint azonban a hal pánikszerűen menekülni kezd, a horog alaposan behatol a szájába. Ezt a folyamatos erőhatást a horog hegyén csak olyan végszerelék tudja még produkálni, amely elasztikus tulajdonságokkal rendelkezik, mint például a bungee rig, a Nash Triggalink rig, vagy egy erősen túlsúlyozott pop-up rig.

2

Minden olyan végszerelék esetén, amely az ólom segítségével akasztja a horgot a hal szájába, a horog hegyén lévő erőhatás vagy 100%, vagy pedig 0% a szituáció függvényében. Teljes a horog hegyén az erőhatás, amikor a ponty megfeszíti az előkét, és az ólmot elemeli a fenékről. Azonban mikor a ponty újra a fenékhez közelít, és az ólom a mederfenékre ér, az erőhatás megszűnik, a szerelék meglazul. Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben a horog hegyére gyakorolt erőhatás megszűnik, a ponty megszabadul a horogtól a szájában lévő izmoknak köszönhetően. Azok a pontyok, amelyek már voltak megakasztva, könnyedén kezelik ezt a 100%-0% erőhatás szituációt, de nehezebb a dolguk, ha a horog hegyére folyamatos nyomás hat. Magyarul ez a folyamatos erőhatás a siker kulcsa. Ez azt is jelenti, hogy sikeresebbek leszünk laza zsinórral horgászva, hiszen a megfeszített főzsinór a leadcore súlyát ellensúlyozná.

Elveszíteni fárasztás közben?

Sokszor lehet hallani, mikor a chod rigről van szó, hogy a horgász elvesztette a halat a fárasztás közben. Nos, van néhány trükk, amivel ez megelőzhető.

Először is az ólom súlya nagyon fontos. A chod rig használatával az ólom funkciója csak az lesz, hogy segítsen a bedobásnál a végszerelék megfelelő helyre juttatásában, és helyben tartásában. A formája és súlya ezen felül kevésbé számít, mivel nincs szükség az ólom súlyára a hal megakasztásához. Emlékezzünk, hogy a leadcore súlya nyomást gyakorol a horog hegyére. Persze fontos az az erőhatás is, amelyet az ólom produkál azután, miután a hal elindul a szerelékkel, de amint a horgász felveszi a botot, és elkezdi a fárasztást, az ólom elveszti a jelentőségét.

Gyakori hiba, hogy túl nehéz ólmot használnak a horgászok. Ez egy nyíró – vágó hatást vált ki a horognál. A horgász húzza a szerléket felülről, és az ólom a hal szája alatt, ezért az minden irányba mozog, sőt néha folyamatosan a ponty száját üti. Persze csak akkor, ha nem alkalmazunk egy kis trükköt. Ez a jelenség ahhoz vezet, hogy hogy a merev és rövid chod előke gyakorlatilag egy vágószerszámmá változtatja a horgot. Tehát a horog kivágja magát a ponty szájából, a horgász pedig elveszíti a megakasztott halat.

Ideális esetben az ólmot tehát csak dobásra használjuk, és megpróbáljuk elhagyni a hal megakasztása után azért, hogy a horog ne vágja ki magát a hal szájából. A horgászok manapság mindenféle gyengített kötést alkalmaznak a probléma kivédésére. Egyesek az ólmot a leadcore zsinórhoz 2 kilogramm szakítószilárdságú monofillal kötik fel, azonban dobás előtt ezt meg kell erősíteni PVA zsinórral is. A PVA elnyeli a dobás erejét, és ha a szerelék egyszer már a vízben van, a PVA elolvad, és a vékony zsinór elszakadásával könnyen szabadulhatunk meg az ólomtól. Egy kis gyakorlással a horgász már nagyobb ólommal és távolabbra dobhat. A chod rig használatának ezen módja csak egy lehetőség, de ha egyszer a leadcore már nedves, akkor le kell cserélni, mert a nedvesség megolvasztja a PVA zsinórt a dobás előtt. Egy ideális világban lenne egy szerkezet, amely elhagyná az ólmot akasztás után, de még ma sem élünk ebben az ideális világban. Ez azt jelenti, hogy a lehető legjobbat kell kihozni az adott szituációból.

Én nem használok nehéz ólmokat a chod righez. A legnagyobb, amit felteszek, az 40-50 gramm. Inkább a 40 grammost ólmot kedvelem. Először is egy 40 grammos ólommal is lehet 60-70 métert dobni, és ez több mint elég távolság a pontyok megfogására. Másodszor pedig ezek a kisebb ólmok kevesebb nyomást gyakorolnak a horogra alulról, aminek következtében az sokkal kevesebb eséllyel vágja ki magát a ponty szájából. Mivel nem szeretném, hogy az ólom a hal száját ütögesse a fárasztás közben a chod rig nagyon rövid előkéje miatt, ezért én egy karikát teszek a leadcore zsinórra 10 centiméterrel az ólom fölé. Ennek következtében a ponty sokkal nyugodtabban viselkedik a fárasztás közben. Az ólom rögzítésére nem használok túl hosszú zsinórt, mert annál nagyobb erőhatást fejt ki az ólom a horog hegyére, minél hosszabb zsinóron van felkötve. Ez szintén növeli annak az esélyét, hogy a horog kivágja magát a hal szájából a fárasztás közben. Egy 40-50 grammos ólommal kiegyensúlyozott végszereléket kapunk.

Mi a helyzet a chod rig hosszával és ívével?

Attól függően, hogy a csalit hínárban vagy a fenéken kínálom fel, különböző hosszúságú előkét használok. A fenéken az előke 3 centis, de hínárban akár 7-8 centiméterest is használok.

Emlékezzünk arra, hogy a nyomást a horog hegyén akarom tartani addig, amíg csak lehet, és ez azt jelenti, hogy a chod rignek a lehető legrövidebbnek kell lennie.

A leadcore súlya által a horogra gyakorolt nyomás tökéletes átvitele érdekében a horog hegyének a lehető legegyenesebbnek kell lennie, és annak a leader felé kell állnia. Mellesleg egy hegyes horognál ez a szög egy kicsit változhat is. Legtöbbször megkötöm a chod végszerelékeket, és kifeszítve rakom el a Deep Box Chod egyik betétjében. Mivel a fluorokarbon zsinórnak magas a „memóriája”, ezért megőrzi a betét ívelt formáját.

Ha még soha nem horgásztál chod riggel, akkor menj végig ezen a folyamaton, és köss egyet, majd fogj ki néhány nagy halat!

Fűzzük át a fluorocarbon zsinórt a horog fülén

Kössünk egy 12-14 menetes csomó nélküli kötést egészen a horog hegyével egy vonalba eső szárrészig. A kötést a horog fülének zárt oldalától kezdjük

Most a fluorocarbon zsinórt belülről kifelé vezessük át a horog fülén. Ez a hagyományos módszer fordítottja, mivel én olyan horgot használok, amelynek füle befelé hajlik, nem úgy mint a sokak által használt úgynevezett Chod horgoké, amelyek füle kifelé hajlik

Húzzuk meg erősen a kötést

Tegyünk egy ovális karikát a hajszálelőke fölé

Egy D-riget kapunk, mert meghajlítjuk a hajszálelőkét a horog fülének irányába, és átfűzzük a hajszálelőkét a fülön kívülről befelé

Égessünk egy gombócot a hajszálelőke végére, így nem lazul meg. Vigyázzunk arra, hogy a horgot és a forgót összekötő fluorocarbon zsinórt ne égessük meg

Döntsük el, hogy milyen hosszú előkére lesz szükség, és kössünk egy 2-3 menetes Blood csomót

Nedvesítsük meg a kötést, és húzzuk meg erősen

A zsinór végére égessünk egy kis gombócot, de vigyázzunk arra, hogy a horog és a forgó közötti zsinórt ne égessük meg

Tegyük az előkét a Deep Box Chod-ba, amelyben a zsinór felveszi az íves formát

Kössünk egy fonott zsinórt a pop-up köré

Kössük föl a pop-up csalit a D-rig karikájára

Égessünk gombócot a fonott zsinór végére

Most a leadcore első részével kezdünk. Csavarjuk meg a leadcoret körülbelül 20 centire a végétől. Így soha nem fogjuk kihúzni az egész betétet a leadcoreból

Körülbelül 10 centire a megcsavart résztől toljuk fel a leadcore borítását, és távolítsunk el 8-10 centiméternyit a leadcore betétből

Azon a ponton, ahol még van betét a leadcore belsejében, a borítás alá fűzzük be a leadcore fűzőtűt kb. 4 cm hosszúságban

Tegyünk egy Link Clips-et a leadcore végére

A leadcore végét akasszuk a fűzőtűbe, és csavarjuk meg a leadcret az ujjaink között, ami alatt a leadcoret finoman a clips felé nyomjuk. Látni fogjuk, hogy néhány másodperc múlva a leadcore szépen, könnyedén fog arra a részre csúszni, ahol a tű van. Ha erősen húzzuk a leadcore fűzőtűt, az el fog törni. Ez jó a gyártó cégeknek, de rossz a pénztárcánknak

Annak ellenére, hogy ha jól csináltuk (minimum 3-4 centiméter hosszan), az így elkészített leadcore csatlakozás nagyon erős lesz, de egy kis kötés ragasztóval megnyugtathatjuk magunkat

Vágjuk le a leadcoret kb. 15 centiméter hosszban

Tegyünk egy helicopter gumihüvelyt erre a 15 centis leadcorerra

Ismét vegyünk ki 10 centiméternyi leadcore betétet – lásd lépés 15-16-, és fűzzük a fűzőtűt keresztül a leadcore közepén 4 centiméter hosszan, majd tegyünk egy karikát a leadcore végére

Ismét csavarjuk a leadcoret az ujjaink között, és finoman toljuk a karika irányába. Azt láthatjuk majd, hogy a leadcore borítása arra a részre fog csúszni, amelynek belülre kell kerülnie. Ne húzzuk a tűvel, mert az eltörik

Most elkezdjük a második részét

Ismét távolítsunk el 10 centiméternyi betétet a leadcoreból, és ebben a sorrendben fűzzük fel a következő alkatrészeket a fűzőtű segítségével. Elsőnek a Rig Bead gyöngyöt, aztán a chod rig forgóját, majd még egy Rig Bead gyöngyöt

Csatlakoztassuk ezt a második részt az elsőhöz a karika segítségével

Ha szükséges, kötésragasztóval erősítsük meg

A leadcore második részének végére készítsünk egy hurkot

Ez egy rendes hurok legyen, hiszen itt csatlakozik majd a főzsinórhoz

A kisebb ólmok a tökéletesek a chod righez

Használatra készen

3

Egy gyönyörű chod riges ponty

Írta és fényképezte: Ronny De Groote