Bogaras műcsalik?

A Lil Bug megjelenése óta közel egy év telt el. Az aprócska műcsali megalkotásával a Salmo az UL kategóriás felszíni wobblereinek amúgy sem csekély választékát gyarapította. Egyedülállóságához kétség sem férhet, a Salmo e csalijához alkalmazta először az egyedileg kifejlesztett Infinity Cast System rendszert. A találmány a gyártó adatai szerint 25%-kal növeli a csali maximális dobástávolságát.

A kis Lil Bug, mint a domolykók, jászok első osztályú műcsalija

A fejlesztés okszerűségét több szempont indokolta. Kis vizek tipikus domolykós szakaszai jellegükből adódóan nagyon pontos horgászatot kívánnak meg. A parton észrevétlenül kell osonni, a kiszemelt helyre pedig távolról kell rádobni, így van csak esélyünk az óvatos halakat becsapni. A Lil Bug beépített távdobó rendszere pontosan ennek a követelménynek felel meg. Súlyából adódóan (a 2 cm-es 2,8 gramm, míg a 3 cm-es 4,3) egy ilyen kis méretű csali hajlamos lenne a levegőbeni kóválygásra, mely természetesen a dobástáv csökkenésével járna. Az Infinity Cast System lehetővé teszi a pontos, tökéletesen célirányos, hosszú dobások kivitelezését.

A műanyag testre festett élethű rovar-mintázat maximalizálta a csali eredményességét

A Lil Bug az úszó rovarok imitálásával hívja fel magára a figyelmet. Vízbe éréskor a felszínen marad, lassú és gyorsabb tempójú bevontatásra egyaránt a víztetőn dolgozik. Maximum 1-2 cm mélyre tud csak hatolni, V alakot húzva már messziről jól látható a közeledése, tehát a csali haladása minden körülmény közepette jól észlelhető.

Elsősorban a bogármintás hasi rész dominál a csali észlelésében, ezért mind az öt színváltozat esetében különböző árnyalatokat találunk. Fekete, természetes alap egy DBE (Dunk Beatle) hasán…

…míg rubinvörös színezet egy BBG-n (Bloody Bug)

Az öt különféle színvariációnak (BBG – Blody Bug, DBE – Dunk Beatle, GBG – Breen Bug, LB – Ladybird, MBG – May Bag) bizony van létjogosultsága. A rafinált, könnyen tanuló domolykók, jászok és balinok gyakran csak követik, vagy mellévágnak a prédának, így bizony adódhatnak szituációk, kapásban szegény napok, amikor gyakrabban kell cserélnünk wobblert a sikeres megtévesztésük érdekében.

A teljesen merőlegesen beépített, speciális alakú terelőlapka gondoskodik arról, hogy a vízfelszínt szántsa a kis wobbler

A műcsali festése, felületkezelése nagyon magas minőséget képvisel, ahogyan összeszerelésének teljes folyamata is. Mint minden Salmo csalira, így a Lil Bugra is messzemenőkig igaz, hogy a szemet gyönyörködtető külalak mellé egy minden igényt kielégítő, erős belső szerkezet társul. Elmondhatjuk, hogy a kapitális halak partra terelése nem a wobbleren, hanem a felszerelésünk többi elemén múlik!

A legteljesebb, legigényesebb kidolgozás!

Az alsó szem, a kulcskarika és a tűhegyes hármashorog teljes összhangban várja a bevetést!

A kettes és a hármas méretű Lil Bugok különböző méretű horgokkal vannak szerelve. A 8-as és 10-es méretű csúcsminőségű, lézerélezett drillingek gondoskodnak a biztos akadásról. Erősek, tartósak, rajtuk nem fog múlni a siker.

A 3D-s holografikus szem élethű megjelenést kölcsönöz a testnek, de érzésem szerint inkább a horgásznak szól, mint a halaknak

A Lil Bug leghatékonyabb felkínálásához csak és kizárólag a monofil zsinór jöhet szóba, 0,16-0,20 mm tartományokban. Felkötéséhez véghurkot képező csomót válasszunk, mely a csalit szabad mozgásában nem befolyásolja. Aki nem szeretne lemondani a gyors csalicserélés biztosította szabadságról, annak a legapróbb, legkönnyebb pergető gyorskapcsok ajánlhatóak.

A módszer jellegéhez tökéletesen illenek a könnyű, 100-160 gramm tömeget képviselő 2,10-2,70 grammos light és medium akcióval rendelkező pergetőbotok. Természetesen a kör szűkítését, az adott típus kiválasztását a horgászvíz jellege, annak sikeres meghorgászásának kritériumai és a fogható halak fajtája, mérete szabják meg.

Olyan finom pálcával, mint az ET Perch Blade csak fokozni lehet az élvezeteket

Forrás: Halmos Mihály