Beindult a szezon? Igen, a pontyszezon!

Igen – 2014 március van – az idő velünk szép fokozatosan melegszik, a télnek lassan nyoma sincs, és a fórumokon megjelenő pontyos fotók minket is arra késztettek, hogy kimenjünk szerencsét próbálni a szezon első pontyaival. A botok, a szerelékek és a hidegvízi csalik már támadásra készek voltak, ezért Csabi barátommal elindultunk a Moby-Dick tóhoz, az idei első pontyozásunkra.

Rövid, 24 órás horgászatra készültünk, s mivel nem volt sok időnk, egy közeli, szép pontyállománnyal rendelkező helyet választottunk Szatmártól alig 9 kilométerre. Az évnek ebben a periódusában a víz még hideg, a pontyok nem túl aktívak, ezért ha biztosra akarunk menni, vagy majdnem biztosra, akkor egy sűrű halállományú tó legyen a cél, ahol a táplálékért való küzdelem nagy, vagyis a halak ebben az időszakban is aktívak. Ilyen esetekben a kisebb horog és a finomabb szerelék kötelező. A kisméretű, kiegyensúlyozott horgok, esetleg a kisméretű pop-up-ok komoly segítséget jelenthetnek a szezon első kapásainál.

szerelek0

A siker titka: 8-as horog, kombinált horogelőkén (15 librás, 4 centis PB Armabraid + 25 librás Nash Triggalink)

trigga1

Szárazon 21 cm…

trigga2

…nedvesen 15 cm

A rugalmas szerelék igen hatékony, ugyanis biztosít minket arról, hogy a ponty nem szabadul majd egykönnyen a horogtól. Ez előnyt jelent a kapásnál és a fárasztásnál is egyaránt! A Nash Triggalink segítségével ezt a rugalmas szereléket egyetlen, különleges zsinórból készíthetjük el. A Triggalink szárazon egy fonott zsinórhoz hasonlít, de amint a vízzel érintkezik, rugalmassá válik, ami anyit jelent, hogy körülbelül 30%-ot zsugorodik, majd amikor megfeszítjük, ugyanennyit “nyúlik”. Első alkalommal használtam ezt a fajta zsinórt, és mondhatom, hogy nagyon elégedett vagyok az eredményekkel. Szintén nagy előny, hogy a  Triggalink “újrahasznosítható”. Azaz a horog lecserélése esetén, a horogelőkének csak az első, hagyományos fonottból készült részét kell kicserélnünk.

szerelek1

 A rugalmas szerelék kiváló a tavaszi időszakra is

red

A pirosat…

black

 …vagy a feketét? Ez az örökös dilemma.-.. : )

Kezdésnek a Red One-nal és a Black One-nal is csaliztam, ami számomra mindig bevált taktika. Az első kapások után, amkikor láthatóan valamelyik jobban tetszik a halaknak, a másik botommal is csalit váltok.  kiválasztom a nyertes modellt. Most a Red One, azaz a piros 18 mm-es oldódó bojli, felezett pop-upokkal volt a nyerő! Összességében a végeredmény 8-3 lett a Red One javára, bár az is igaz, hogy a legnagyobb, 10 kiló feletti pontyainkat a Black One-nak köszönhetjük, természetesen nem véletlenül!

pva1

 A bajszosok kedvenc keveréke: 18 mm-es oldódó Red One bojli+felezett pop-up PVA hálóval kiegészítve, hidegvízi összetevőkkel megspékelve

Az évnek ebben az évszakában (főként a rövidebb horgászatok során) vagy nagyon kevés etetőanyagot használok, vagy egyáltalán nem etetek. Most mindegyik végszerelékhez 10 -12 szem bojlit juttattam be, és készítettem mellé egy fogós keveréket a PVA hálóba: Red One oldódó bojli+tigrismogyoró+ édes puffasztott búza került bele, amit előtte Krushával ledaráltam! A PVA -val történő koncentrált etetés használata kötelező ilyenkor, hiszen így biztosan növelhetjük a horogcsalink vonzerejét is

Egyébként nem árt odafigyelni a PVA termékek minőségére, ugyanis hidegebb vizekben nem mindegyik dolgozik úgy, mint ahogyan azt mi szeretnénk. (Azaz próbáljuk ki őket a parton mielőtt élesben használnánk!)

krusha0

Munkában a Krusha…

krusha1

…legyen szó keményebb tigrismogyoróról…

krusha2

…vagy puhább…

krusha3

 …puffasztott búzáról..

Feltehetjük a kérdést, hogy miért szükséges a puffasztott búza a keverékhez? Én már régóta használom azt az olcsó, de hasznos terméket, aminek óriási előnye, hogy felgyorsítja a PVA-ban található keverék kioldódását. (a zsákocska hamarabb elrobban) A vízoszlop teljes magasságában működik és segíti az aromák terjedését annak függvényében, hogy a kisebb részecskék mennyire vannak dippel vagy attraktánsokkal átitatva.

pva

PVA robbanás a hideg vízben, PVA a PB Product-tól!

pod1

Végre a vízben a szerelékek : ) Várjuk az első kapásokat!

Miután sikerült a szerelékeket és a csalikat az évszaknak megfelelően összeállítani (ami ilyenkor az egyik legfontosabb dolog), megkerestük meg a tó legsekélyebb pontját, ami itt a túlpart szélén 1-1,5 méteres vízmélység volt. Az iszapban horgásztunk, megközelítőleg 1,2 méteres vízben. Ezt a vízréteget sokkal hamarabb felmelegítik a napsugarak, ezért a pontyok is szívesen járnak errefelé. Természetesen ha az idő lehűlőben van, vagy éppen szeles, akkor mindenképpen fordítsuk a rodpod-ot a mélyebb vizek irányába!

pod2

“Alig vártam, hogy elhozzanak horgászni” – ismételte a mindig újnak tűnő rodpod

Pénteken az irodai munka végeztével, délután azonnal a tó felé vettük utunkat. Az első kapásra sötétedés után került sor, majd nem sokkal később, már a merítőben pihegett a gyönyörű pikkelyes.

ponty1

 Az első pikkelyes a Moby Dick-ről…

ponty2

 …amit rövid időn belül követett egy másik

ponty3

A szombati napunk is aktívan telt: két gyönyörű ponty alig pár percen belül…

ponty4

 …és megjelent az idei év első tükörpontya is

ponty6

 Csabi a 2014-es év első, de biztosan nem utolsó pontyával

ponty7

 Romániai ponty, tavaszi színekben!

ponty8

Egy duci tőponty Red One-nal…

ponty9

…és egy csodás befejezés

Mindenkinek hasonló sikereket kívánok a 2014-es évben! Görbüljön!

Írta és fényképezte: Micula Péter

Bővebb információ a The One termékekről: pv-tv.tv/shop