Behúzási távolság

Tisztelt versenyzők!

 A Balaton jelenlegi alacsony vízállása miatt, az IBCC versenybizottságának döntése alapján, a VI. IBCC-n a megengedett legnagyobb behúzási távolság az északi-parton 450 méterre, a déli-parton 550 méterre módosul.

Ugyanakkor felhívjuk a versenyzők figyelmét, hogy maradéktalanul tartsák be a Balaton Hajózási Szabályait, és minden esetben vegyék figyelembe a viharjelző rendszer jelzéseit!

A viharjelző rendszer fokozatai:

ALAPFOK

Ha a jelzőrendszer alapon van, akkor a legerősebb széllökések a következő órákban várhatóan nem haladják meg az erős, 40-45 km/h sebességet. Alapfok esetén nem lép működésbe a viharjelző lámpa.

ELSŐFOKÚ VIHARJELZÉS

Elsőfokú viharjelzés esetén a szél várhatóan erősebb lesz, mint 45 km/h, azonban nem haladja meg a 60 km/h sebességet, a viharjelző berendezés percenként 45-öt villan. Ebben az esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Tehát ehhez mérten Tilos, a déli parton az 550 méteres behúzási távot meghorgászni!

MÁSODFOKÚ VIHARJELZÉS

Másodfokú viharjelzés esetén már viharos – 65 km/h-t meghaladó – szél várható, a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ebben az esetben a vihar rövid időn belüli megérkezését jelzik.  Tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével). A szabályszegő felelőtlenül kockáztatja az életét. Ilyen esetben a versenyszabályzatban leírt büntetési szankciók lépnek életbe!