Balatoni körkép

Másodfokú viharjelzés (percenként 90-szer felvillanó sárga színű fényjelzés) várt bennünket a Balatonon. Mindez nem zavarta a siófoki Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársait, akik ígéretükhöz híven indulásra készen vártak bennünket. Kicsit pattogós lesz odakinn- mondta Nagy Jenő alezredes úr, aki ezen a napon a rendőrségi sajtószóvivő szerepét is betöltötte.

Még, hogy pattogós! Alig értünk ki a siófoki móló takarásából máris nyakig vizesek lettünk, mire a válasz csak annyi volt. „Végül is lisztesek nem lehetünk”!

Jó kedélyű forgatásnak néztünk elébe pedig a téma komolynak ígérkezett. Balatoni haltolvajlások, rapsickodások és más „huncutságok”, melyek bizony évek óta megkeserítik a tisztességgel horgászó és a Balatont szerető emberek életét.

DSC_7192

Nagy Jenő alezredes Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság

A Balatont jól ismerő újságíróként, gyakorló horgászként én is azt mondom, hogy szerencsére van még mit megvédeni. Sőt egyre inkább van, aminek illusztrálására egyre több tisztességgel megfogott és visszaengedett balatoni tükör és nyurgaponty fotója ad igazolást. Sokan bojliznak a tavon, egyre többen olyanok is, akik tagjai a magyar bojlis horgászat reprezentánsainak. Mindez azért érdekes, mert általuk is formálódik a balatoni pontyos közvélemény-nem mindenáron elvinni a halat, hanem lefotózni és visszaengedni! Ennek fényében különösen dühítő a haltolvajlás, amelynek visszaszorítása minden tisztességes horgász feladata. Az alezredes úr irodájában külön tabló mutatja a fertőzött területeket,  ez többségében a délipart néhány frekventált fürdőhelye és az északi part Keszthelyhez közelebbi részei. Nem véletlen hogy a déli parton és a nyugati medencében van a legtöbb tolvajlás, itt gazdagabb a tó táplálékban, halból is jóval több van errefelé. Meg az is igaz, hogy errefelé egy kicsivel még több az egészséges nádas amelynek takarásában könnyebb megbújni…

DSC_7197

A Vízirendészeti Rendőrörs

DSC_7199

Indulás előtt

DSC_7202

Kolleganőnk Kovásznai Szász Réka nagyon élvezte a vízirendőrökkel való együttműködést.

A szolgálatot teljesítő vízirendőrök- belevaló srácok-, ahogy a kolleganőm fogalmazott-, ami nemcsak abban nyilvánult meg, hogy rezzenéstelen arccal álltak a hajón a legnagyobb hullámverésben, hanem a tó iránti szeretetükből, amely minden mondatukból sugárzott. Olyannak tűntek, akiknek a munkájuk a hobbijuk is, nem véletlen, hogy az évek során komoly tekintélyt vívott ki magának a vízirendészeti csapat.

DSC_7204

Indulás a Siófoki kikötőből

Nézegetem az elkobzott eszközökről készült fényképeket, számos hálót, „pottyantót” és persze a halakat. Köztük a tavaly óriási botrányt kavart harcsatolvajlás képeit aztán süllők és pontyok garmadájáról készült képeket. A képek láttán elgondolkodtató az a pár napja hallott rádióriport, amelyben arról számoltak be a balatoni halászat vezetői, hogy milyen eredményesen dolgoznak a halőrök és hány esetben sikerült már megfogni tolvajokat a Balatonon az elmúlt hetekben. Csak a pontosság kedvéért nem a Balatonon, hanem a befolyóknál voltak tettenérések (tavasszal, nyár elején, felúsznak ívni a halak a fonyódi árokba, az övcsatornába stb. és a rabsicok onnan gereblyézik ki őket. Van egy finomabb formája a rabsickodásnak, amikor szabályos horgászfelszereléssel úszóval és hármashorogra fűzött gilisztacsokorral gereblyéznek harcsára a „hozzáértők”! A harcsa őrzi a fészkét, odavág az előtte húzkodott gilisztacsokornak, amelybe egy tekintélyes hármashorog van elbújtatva!)

harcsa

Gereblyézett harcsák

rabsic

Keszegek a hálóban

rabsic2

Rabsic süllők

DSC_7210

Még a védett siófoki kikötőben

DSC_7211

Kezdődik a tánc!

DSC_7224

Tihany alatt.

DSC_7222

Munkában az operatőrünk Gergely Roland

DSC_7236

A Sirocco a balaton egyik legszebb cirkálója!

DSC_7240

Igazoltatás minden rendben!

Tizennégy főállású halőrrel dolgozik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt ez a létszám még mindig nagyon kevés!

Annál örömtelibb, hogy a vízirendőrség szakemberei az elmúlt évek során egyre jobb kapcsolatot építettek ki a balatoni horgászokkal, többek közt ennek is volt köszönhető a tavalyi keszthelyi tettenérés.

A jó riporternek szerencséje is van, a tihanyi kompkikötő mólóján mártogatott egy ügyes kezű horgász kősüllőre, süllőre, amikor hirtelen erőteljes rávágás hajtotta karikába a botját. A végeredmény egy négy és félkilós szépséges ezüstös balin melynek fárasztásán mi is rajta voltunk.

A tihanyi móló szélei, a kompkikötő belső vize a kis móló kövezései remek süllős helyek. Általában apró küsszel mártogatnak az itt horgászók, de jól működik a lassan népszerüsödő drop shot módszer is. Az ötlet és a módszer Amerikából érkezett (végre valami normális is a sok ostobaság mellett!) nyilván az ottani nagyszerű fekete és más sügerező horgászatok kapcsán. A módszer (a továbbiakban DS) alapja a boxer horog, a hozzávaló plasztik csali és a csúsztatható végólom. Fontos tudni, hogy a DS elsősorban olyan vizeken eredményes ahol nem túl erősen áramlik a víz, lehetőség szerint sügerek vagy süllők legyenek a környéken és kell egy kellően érzékeny és gerinces bot amely szinte telefonként közvetíti mindazt ami a víz alatt történik. A technika egyszerű: a főzsinórra kötjük az előkét, a horogra ráhúzzuk a műcsalit, a kiválasztott spéci ólomsúlyt a szerelék végére csatlakoztatjuk. A horog és az ólom közti távolságot a meghorgászni kívánt terület sajátosságainak (iszapos, akadós, bedőlt fás stb.) megfelelően változtathatjuk. Ha kemény és akadálymentes a fenék és a süllő is az aljzat közelében lapul, akkor a horogra húzott műcsali és az ólom közelebb kerül egymáshoz. Ez a szerelék állandó figyelmet kíván, a zsinór egy pillanatra sem lazulhat be! Akadós vagy iszapos pálya esetén nagyobb távolságra húzzuk az ólmot így a vízközt bóklászó süllőket is becserkészhetjük! A módszer kipróbálandó a tihanyi kút mély vizében nekünk elsősorban az őszi süllőzések idején hozott meglepően szép fogásokat.

dropshot

Drot Shop módszerrel fogott kősüllő

DSC_7247

Fárasztás

DSC_7255

Jó hal lesz!

DSC_7262

Bizony az!

[hana-flv-player video=”http://www.pv-tv.tv/ATTILA/flv/balinfogas.flv” width=”560″ height=”400″ description=”” player=”4″ autoload=”true” autoplay=”false” loop=”false” autorewind=”true” /]

Ahhoz, hogy a Balatonon eredményesen és biztonságban horgászhassunk, ismerni kell a víziközlekedés szabályait. Amellyel feltételezhetően sokan tisztában vannak. Akik nem azok számára néhány hasznos tanács:

A Balatonon minden év 04.01-10.31-ig viharjelző szolgálat működik. Csónak csak a parttól számított 1500 m széles vízterületen közlekedhet. A Balatonon belsőégésű motorral hajtott csónakot üzemeltetni tilos!

Csónakot csak az vezethet, aki 14. életévét betöltötte, úszni tud, a vezetésben kellő gyakorlattal rendelkezik, ismeri a 39/2003. (VI.13) GKM rendelettel közzétett Hajózási Szabályzat rendelkezéseit és az igénybe vett vízterület sajátosságait. Ha több személy- tartózkodik a csónakban, indulás előtt legalább a 16. életévét betöltött vezetőt kell kijelölni. Gépi meghajtású csónak esetén a vezető legalább 17 éves kell, hogy legyen. Csónakkal a parttól vagy más kikötőhelyről elindulni, és menetirányt változtatni akkor szabad, ha az a víziközlekedés más résztvevőit nem zavarja és a vízben tartózkodó személyt nem veszélyeztet. Ha a csónak használatakor a megengedett legkisebb biztonsági távolság ( a Balatonon 30 cm) –ideiglenesen nem tartható meg, a csónakban tartózkodó személyek mentőmellényt kötelesek viselni. A csónakból indulás előtt-és szükség esetén menetben is- el kell távolítani a stabilitását és úszóképességet befolyásoló mennyiségű vizet.

Vészhelyzet közeledtekor vagy annak bekövetkezte esetén a mentőmellényt vegyék fel, és haladéktalanul induljanak el a legközelebbi part felé. Ha a partrajutás sikertelen, hivjanak segitséget és hajtsák végre a következőket:

A csónakot horgonyozzák le hosszú horgonykötéllel és összecsukott horgonnyal. Üljenek vagy feküdjenek le a csónak aljába úgy, hogy a vízijármű súlypontja minél alacsonyabban legyen. A befröccsenő vizet folyamatosan távolítsák el, de a hirtelen mozdulatokat kerüljék. Szükség esetén a felesleges tárgyakat dobják ki. A segítség megérkezéséig vagy a partra sodródásig őrizzék meg nyugalmukat. A vízijármű felborulása esetén ne hagyják el a borult vízijárművet-mivel felúszó képességgel kell, hogy rendelkezzen – abba kapaszkodva várják meg a segítséget. Erős szél esetén fejüket minél magasabbra emeljék ki a vízből a vízpára belégzésének elkerülése végett.

Vízirendészeti Rendőrőrs működik:

Siófokon tel: 06/84-310-706

Balatonföldváron tel: 06/84-340-107

Fonyódon tel: 06/85-560-996

Keszthelyen tel: 06/83-312-341

Balatonfüreden tel: 06/87-342-680

Balatonkenesén tel: 06/88-482-618

A kapitányságon az év minden napján 24 órában várják hívásaikat a 1817-es segélyhívó, vagy a 06/84-310-712-es számon!

Szöveg és kép: Zákonyi Botond

Kolleganőnk Kovásznai Szász Réka nagyon élvezte a vízirendőrökkel való együttműködést.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.