Az észak – magyarországi horgásztavak az árvíz után

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozta a legnagyobb károkat 2010-es év eddigi legcsapadékosabb időszaka. Az árvíz miatt összesen még 11.460 épület volt veszélyben, 4502 embert kellett kitelepíteni otthonából. Sikerült kimenteni a vízből 1930 állatot, de 54.500 háziállat elpusztult. A belvizes terület az országban 170 600 hektárt foglalt el, ebből 83 ezer hektár a vetés és a szántóterület. A számokból láthatjuk, hogy a károk nem elhanyagolhatóak.

arviz2

A szakemberek a pusztítás okát a nem megfelelő építkezésekben is látják Miskolc környékén. Ugyanis több hipermarket a természetvédelmi előírások kikerülésével betonozott le olyan területeket, amelyek épp a vízelvezetésére, visszafogására szolgáltak volna. Azonban ez a hiba a Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség, a miskolci önkormányzat és a regionális vízügy felelősége is egyúttal. Az Auchan feltöltött területe jelentősen leszűkítette a Sajó árterét, így a Felsőzsolcára érkező ár megduplázódott.

arvíz

A híradások azonban keveset szólnak a halgazdálkodási károkról, pedig a viharos szél és az erős ár megrongálta a műtárgyakat, átszakította a gátakat, ami miatt a halak jelentős része elszökött a vízsodrával. Az általános mezőgazdasági kárenyhítési program sajnos nem mindenkire vonatkozik, csak azokra, akik termőföldet (szántóföldet, szőlő- és gyümölcsültetvényt) művelnek, így a halgazdaságok egyértelműen nem léphetnek igényekkel fel. Másrészt a halastavakban keletezett károkra nem lehet biztosítást sem kötni.

arviz3

Laskó Miklós az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület titkára szerint komoly problémát jelent a károk enyhítésénél, hogy a mezőkre áradt halakat kihorgásszák az ügyeskedők a sekély vízből. Másrészt ezeken a területeken a halak ívni kezdenek, azzal nem számolva, hogy a nászuk helyszíne hamarosan apadásnak indul. Így az ivadékok a víz párolgásával párhuzamosan lassan elpusztulnak. A halászati, horgászati törvény értelmében az ivadékmentés a halgazda kötelessége lenne.

A napokban már elkezdődhetett az ivadékmentő akció, hiszen a talaj kellőképpen felszáradt és megközelíthetővé váltak a mélyedések, ahol még jó eséllyel élhetnek ivadékok. Az engedélyek beszerzése után (Halászati engedély az illetékes területi Halászati Felügyelő aláírásával) speciális sűrű szövésű hálóval merik ki, majd azonnal levegőztetővel ellátott tartályokba helyezik az ivadékokat. A mentésben elsősorban halőrök vesznek részt, de sok felelősségteljes horgász is önként segédkezik ebben a nemes küldetésben.

hálóznak

A kint rekedt ivadékokat, olyan helyeken érdemes keresni, ahol már szemmel láthatóan nincs kapcsolat az élő vízzel, vagyis az ivadék önerőből nem tud visszajutni az élő folyóba. Ilyen helyek a réteken visszamaradt pocsolyák, tócsák, út mellett lévő vízelvezető árkok, kubikgödrök, nagyobb keréknyom.

ivadek_mentes_08

A keréknyomokban nyüzsögnek az ivadékok

Négy helyszínen folynak a mentések: Encs, Kazincbarcika, Ózd és Miskolc környékén. Már az eddigi megmentett ivadék szám is milliós nagyságrendű, ami enyhítheti az árvíz okozta nagy halas károkat. Természetesen a visszahelyezett ivadékok élete így sem garantált, mivel meg kell még birkózniuk a tavak ragadozó állományával, törpeharcsákkal, naphalakkal. „De jó horgászhal lesz nagy részükből így is!”- mondta Laskó Miklós bizakodva.

ivadékok hálóban

Ivadékok a hálóban

Külön öröm az ivadékmentő brigád számára, hogy a nemes halak mellett (ponty, balin, csuka, süllő) védett halfajok ivadékai is kerültek a hálóba, mint például a réti csíké vagy a szivárványos ökléé. A békák is közel azonos időben ívtak, ezért a megmentett ebihalak száma is növeli, de legalábbis fenntartja a védett békák egyedszámát.

kisreticsik

Réti csík

nanocsuka

Csuka

kisponty

Ponty

Halgazdának, horgásznak „kötelező” részt venni egy ilyen halmentésben, mert ha egyszer megtapasztalja ezt a munkát, örömmel csinálja majd és sajnálni fog minden egyes halat, amit nem sikerült megmentenie.” Hiszen ezek a halivadékok olyan aranyosak és szépek, ezért nagyon nagy öröm, hogy megmenthettük ennyi kishal életét.”- foglalta össze Laskó Miklós munkájuk értelmét.

visszaontes

Dicső pillanat!

A halmentő csapatok lelkesedése tehát töretlen! Folyamatosan keresik azokat a helyeket, ahol még élhetőek a körülmények a halivadékok számára, hiszen ki tudja hány rekordlistás ponty, fürge süllő vagy balin várja az esélyt a NAGYVÍZI életre. Azonban az idő egyre szűkösebb… Ha a kedves olvasó teheti és horgászegyesületénél szükséges, csatlakozzon az ivadékmentőkhöz! Megéri!

kisz

Őket már nem lehet megmenteni

Szöveg: Kovásznai Szász Réka

Kép: Nagy Gábor, Vadászi Tamás, Sándor Ferenc

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.