Az árvíz hatásai a Lillafüredi Pisztrángtelepre

Az elmúlt hónapban az időjárásban rekordok dőltek meg és újak állítódtak fel: Bakonyban található Kab-hegyen mintegy 162 km/h-s széllökést mértek a műszerek, Dél-Dunántúlon 48 óra leforgása alatt lehullott az átlagos éves mennyiség 1/4-e, országszerte átlagosan 100 mm (=liter per négyzetméter) csapadék hullott, ami megfelel 5 Balatonnyi vízmennyiségnek. A legnagyobb problémát Borsodban okozta a hirtelen jött nagymennyiségű eső: kiáradt a Sajó folyó, a Szinva, a Tolcsva és a Bódva patak, ezzel szinte összefüggő vízfelületet képezve Miskolc környékén.

Az árvíz azonban nemcsak a síkságokon, hanem a hegyvidéken is pusztító erejű volt. A Bükkben felduzzadt Garadna-patak többek között elmosta a lillafüredi pisztrángtelepet is. A 2006-os hasonló volumenű áradás elragadta a telep anyaállományának jelentős részét, ebből okulva idén sikerült hatékonyan ezt megakadályozni, de így is végbement a Szinva patak és a Hámori tó indirekt telepítése.

1

2

Az áradás

Ott jártunkkor már alig felfedezhető jeleit találtuk az áradásnak, csupán a talaj ingoványossága és a hordalék kupacok emlékeztettek rá. Hegyvidéken „előny”, hogy egy hullámban érkezik az ár, ami viszonylag rövid idő alatt elcsitul, ezért a terület regenerálódása gyorsabban elkezdődhet.

IMGP0229

Átszakadt gát

Hoitsy György a telep vezetője szerint amellett, hogy a csapadék valóban rekord mennyiségű volt, sokat rontott a helyzeten, hogy senki nem tartja rendben a Garadna patak medrét. Könnyen gátat képeznek a falevelek, ágak, amik így természetes duzzasztóként működnek.  Régebben az erdőkerülő feladata volt, figyelni és még csírájában megakadályozni az ilyen gócpontokat, mára ez megoldatlannak bizonyul. Ezenfelül a hosszú ideje tartó esőzések miatt a karsztrendszer telítődött, így a csapadék nem tudott már hová elszivárogni.

Szerencsére idén nem járt katasztrofális következményekkel ez a folyamat és az ország egyetlen sebes pisztráng génbankja nem sérült nagymértékben. Mégis elszomorító, hogy a károkat egyedül kell vállalnia a telepnek, bármilyen állami támogatás nélkül. Máig vita tárgya, hogy az általános mezőgazdasági kárenyhítési programba a haltermelési ágazat is bekerüljön-e.

Az áradás következményeit az erdei gazdaságok is megsínylették, ugyanis a talaj jelentősen felázott, megcsúszott, így sok fa kidőlt illetve kivágásra ítéltetett a Bükkben. Másrészt a Hámori-tó nemcsak pisztrángokkal lett gazdagabb, de nagy mennyiségű iszappal, hordalékkal, ami károsan hat a víztározó minőségére, ugyanis előbb-utóbb feltöltődhet. Ezek a problémák tehát megoldásra várnak hosszútávon.

Megismerve a telep értékes pisztráng fajait, rendeltetésének jelentőségét és környezeti adottságait számomra egyértelmű, hogy védelmére igenis nagy szükség lenne. Kezdjük is mindjárt a Magyarországon őshonos sebes pisztránggal, melynek telepítését a lillafüredi pisztráng telep végzi országszerte.

IMGP0195

Sebes, Unger pisztráng

IMGP0197

Tavi pisztráng

De szép számmal folyik a szivárványos pisztráng három törzsének (arany, acélosfejű, Kamloops) illetve a pataki szajbling tenyésztése is.

IMGP0199

Arany pisztráng

IMGP0201

Szivárványos pisztráng

IMGP0202

Pataki szajbling

A telep kuriózuma a szajbling és a sebes pisztráng kereszteződése, a tigris pisztráng, ami egy faj hibrid, vagyis nem szaporodik.  A pisztráng különösen értékes hal, tekintve, hogy olyan, mint egy torpedó. Teste majd 100 %-a izom, így húsa szinte maximálisan fogyasztható.

A telep medencéit a kristálytiszta bővizű Margit-forrás táplálja, amitől a medencékben tökéletesen láthatóak a pisztrángok és húsuk is finomabb.

IMGP0214

IMGP0218

IMGP0221

Medencék

A forrás nevét a telep első vezetőjétől, Vásárhelyi Istvántól kapta, aki felesége tiszteletére keresztelte azt Margitnak. Vásárhelyi István kiemelkedő természettudós volt, számos publikációja jelent meg a halakról, kétéltűekről, valamint ő volt Fekete István Lutrájának „öreg haltudós Uzsárdi Péter” alakjának megihletője.

IMGP0203

Margit-forrás

A Garadna-patak a pisztrángtelep kezelése alá tartozik, így a horgászati engedélyt is a telepen lehet váltani. Hol horgászhatunk még pisztrángra? Az észak-magyarországi patakokba rendszeresen telepítenek, bár ezek többsége 2-3 méter széles kis vízhozamú. A zempléni patakok közül a Tolcsva-, Cserenkő-, Nagy-, Kemence-, Bózsva-patak, valamint a Kőkapui-tó, az aggteleki részen a Jósva-, Ménes-patak, Bódva folyó, és a Ménes-völgyi tó, a bükki patakokban az előbb említett Garadnán kívül a Szinva-, Bán-patak, Hámori tó, a Dunántúlon a Pinka-, Gyöngyös-, Répce-patakok, és a Zala-folyó felső szakaszán van lehetőség pisztráng horgászatra.

A horgászat mellett érdemes meglátogatni a telepet az erdei halsütödéje végett is, mely május elsejétől szeptember 30-ig működik. Különlegessége abban rejlik, hogy frissen a telepen fogott halat tálalják fel, nyolcféle fűszerben, kétféle lisztben megforgatva. Ezenkívül a füstölt pisztráng az igazi ínyencek igényeit is kielégíti, ugyanis egy tizenkét fűszerből készült páclében egy éjszakát pácolják, majd bükkfa hasábon és fűrészporon aranysárgára füstölik. Igazi élmény elfogyasztani ezt az ételkülönlegességet ebben a gyönyörű környezetben, friss levegőn. Ráadásul a telep jelentős bevételi forrása a sütöde, tehát az ott eltöltött ebéddel a telep talpra állását is támogatja a vendég.

3

Erdei halsütöde

IMGP0213

Lakoma

Egy kis kedvcsináló a főzőcskézéshez, azoknak, akik saját zsákmányukat szeretnék elkészíteni. Pisztráng parázsban:

A megtisztított 250-300 grammos halakat besózom, tört fokhagymával, kevés borssal  kívül-belül megszórom, majd hasába kolbászkarikákat helyezek. Közben alufóliát készítek elő, úgy hogy vékonyan margarinnal megkenem, majd szalonna csíkokat helyezek rá. Erre teszem az elkészített halakat, és annak hátára is teszek a szalonnából. A fejéhez, farkához lehet egy kicsit vastagabb szalonnát tenni, mert itt vékonyabb a hús, és nehogy megégjen. A halakat betekerem a fóliába, végét felhajtom, majd még egy réteg fólia következik, de most már lefele hajtom a fóliát. Nem kell megnyomkodni, jó, ha egy kis levegő marad közte.

A parazsat széthúzom, úgy hogy alul egy-két centiméter vastagon maradjon, a pisztrángokat erre teszem, és gereblyével visszahúzom a parazsat egyenletes vastagságban a halak tetejére. Ekkor ránézünk az óránkra, és pontosan 15 perc múlva kivesszük.

A fűbe megforgatva a szaftja még átjárja, közben a fólia is lehűl, amit mint egy rózsát szétnyitunk, és így teszünk a tányérra. Friss zöldpaprikával, paradicsommal, uborkával, parázson pirított kenyérrel kínáljuk. Félszáraz bor, főleg Tokaji ó-furmint, vagy furmint, esetleg rozé illik hozzá.

A pisztrángtelep környezete és környéke is csábító túrázás és látnivalók szempontjából is. A teljesség igénye nélkül érdekes kirándulási célpont a Palotaszálló, a Függőkert, a Lillafüredi Erdei Vasút, a Lillafüredi vízesés, az Anna-mésztufabarlang és a Herman Ottó emlékház. A pisztrángtelepet érinti az úgy nevezett Kohász Kék turista út, mely a fokozottan védett Csondró-völgyön jut fel Szentlélekre, majd Ómassán át a Garadna-völgyben ereszkedik Felsőhámorra, innen pedig a Hegyes-tető megmászása után éri el miskolci végpontját a Vasgyárnál.

IMGP0241

Hámori-tó

IMGP0245

Lillafüredi vízesés

kisvonat

Lillafüredi Erdei Vasút

Ennek a tájegységnek a hegyek ölelése végett van egy speciális mikroklímája, mely hatására tizenhárom egyedülálló vízi élőlénynek ad otthont. A halak köréből a Kárpát-medencei petényi márnának a patakok ritka lakójának, ami természetesen védett és az egyetlen magyar emberről elnevezett halfaj is egyben (Petényi Salamon János természettudósról).

petényi márna

Petényi márna

Az idei árvíz a halgazdaságokat sem kímélte, káraikon a horgásztársadalom a leginkább a horgásztörvények betartásával tud enyhíteni, vagyis ha nem pecázunk „ingyen”, olyan helyen, ami nem fair sem a hallal sem a halgazdával szemben. Hosszútávon ugyanis ez a kifizetődőbb mindannyiunknak, mert például a lillafüredi pisztrángtelep nélkül a Hámori-tóba vagy a Szinva-patakba egyáltalán nem kerülhetne pisztráng, sem az árral, sem telepítéssel. A horgászat mellett pedig igyekezzünk óvni a környezetet, ami a helyet biztosítja a kikapcsolódásunkhoz!

IMGP0231

Írta és fotók: Kovásznai Szász Réka

15 Comments

  1. Pingback: what to eat keto diet

  2. Pingback: okcupid gay dating tips

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.