A Sikeres Sporthorgász szeptemberi tartalmából

02_03_SSH1409_01.qxd

Gyakorlat teszi
Nyárbúcsúztató nagy pontyok

Vége van a nyárnak, hûvös szelek járnak… Azonban még koránt sincs vége a nagyhalas pecáknak. Sôt! Most kezdôdik az igazi nagyhalas szezon. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek a nyár végi, kora ôszi és téli hónapok sok szép kapitális ponty emlékét ôrzik. Több 20 kiló feletti és két 25 kilót meghaladó ponty megfogása is a hûvösebb évszakokhoz fûzôdik számomra. (Nagy Csaba)

Nyarbucsuztato

Gyakorlat teszi
Amikor a csukák elôkerülnek

Általában az összes ragadozónk fogható egész évben, mégis mindegyikre vonatkozik egy, a köztudatban lévô idôpont, amikor jól fogható. Általánosan a ragadozók szezonja az ôsz – és természetesen ez vonatkozik a csukára is. Persze mindennek megvan az oka – most ezt járjuk körbe, talán így felismerve a lehetôségeket. Ezt az idôszakot jobban ki tudjuk használni, és máskor is eredményesek lehetünk. (Lukácsi Béla)

Amikoracsukak

Gyakorlat teszi
Aki mer, az nyer!

A Szigetes-tavi horgásztáborban szembesültem a leghatározottabban ezzel az igazsággal. A horgászok minden korosztályt képviseltek, de a legnagyobb aktivitást a gyerekeknél tapasztaltuk. Hihetetlen tempóban ötlötték ki a legkülönbözôbb csalizási kombinációkat és végszerelékeket, sokszor követni is elég volt a kreációkat. Nagyon fontos, hogy nemcsak érdekes és különleges dolgokat találtak ki, de eredményeseket is. (Ladányi Tamás)

Akimeraznyer

Tiszai horgászatok
Ôszi harcsakavalkád I. rész

Túl vagyunk egy tikkasztóan forró, száraz nyáron. A mederben csak vánszorog kedves folyóm, a vize elképesztôen tiszta. Nem voltam elhalmozva ezen a nyáron, alig történtek kisebb események, szerény sikerek. Már-már el is könyveltem, hogy hosszú idôk óta ez az év lesz a leggyengébb, de nem adtam fel. Minden egyes túrámat csordultig bizalommal telve indítottam, mert hittem, tudtam, hogy elképesztôen erôs a Tisza harcsaállománya. Az nem lehet, hogy ennyire keveset ad magából kedves folyóm, azt sem hiszem, hogy mindig rossz idôszakában találkozunk, egyszerûen csak nem húzódtak még a mederbe a bajszosok. Az is lehetséges, hogy a felmelegedett tározóról nem vándoroltak vissza a folyóra, bár ez furcsa, mert a nyáron többször 30 Celsius-fok feletti vízhôt lehetett mérni a réten. Kint nagyon kevés a komolyabb árok, és azok is hamar felmelegednek. Szinte érthetetlen, de egy szerényebb pezsdülés sem akadt, mely lendíthetett volna a kapókedvükön. Még a frontbetörések sem hoztak sikert, bár ezek is csak inkább hangosak voltak, és csak annyi csapadékot eredményeztek, hogy a port éppen elverték. De most itt van az ôsz, itt van újra! És ha ez hoz változást, akkor az csak pozitív lehet. (Oláh Csaba)

Osziharcsak

Mesterfogások
Kemény játékosok

Nyakunkon az ôsz, a nagy pontyok és a folyóvízi horgászat szezonja. A Duna vízállása is optimálisnak ígérkezik, így nincs mese, elô kell venni az erôs feedereket, melyek alkalmasak a rohanó vízben élô szilaj halak megfogásához. Az erre alkalmas bot kiválasztását a megfelelô tömegû kosár határozza meg, hiszen az elsô lépés az, hogy kellô távolságra tudjuk bejuttatni a végszerelékünket. Sipos Gábor barátomat kértem meg, hogy mutassa be azokat a botokat, amelyeket ô is szívesen használ vadvízen. (Döme Gábor)

Kemenyjatekosok

Versenyen innen és túl
A történet folytatódik

A WalterLand Feeder Team kiválóságai – Novák János és Sivák Mátyás – már évek óta egy nagyszerû botcsaláddal, a Manta EVO feederekkel horgásznak pontyra is, és érnek el velük szép sikereket. Ezek a botok azonban folyamatosan jól teljesítenek nemcsak a versenyeken, hanem a hétköznapi horgászatokon is, miközben rendkívül megbízhatóak. Nem túlzás kijelenteni, hogy minden alkalommal élmény és öröm velük horgászni és versenyezni. Néhány év után mégis elérkezett az idô, amikor a WalterLand, valamint WalterTeam áruházak kínálatában megjelentek helyettük a Manta új csúcsbotjai, az EVO-X feederek. Szerencsére a harsányi botavatóra elkísértem feederes barátaimat, így abban a kivételezett helyzetben lehetett részem, hogy ott voltam, amikor Sivák Matyi közel 10-es pontyokat fogott nagyon finom és elegáns horgászattal, Novák Jani pedig élete pontyát zsákmányolta, amely nem kevesebbet, mint 20,32 kilogrammot mutatott a mérlegen. (Szarka László)

Atortenet

Gyakorlat teszi
Gumihalas megoldások

Hajnalodik. A víztetôn szanaszét pipafüstszerû pamacsok – mintha valami mesebeli lény a kedvére eregetné – komótosan kavarognak az ég felé. A kicsapódó pára mindent nedvessé tesz körülöttem. A botom permetszerûen tele az apró gyöngyökkel. A 6 centiméteres Grubby Shad a fenék felett táncol,  amikor a két apró ütésre reflexbôl bevágok. A rövid UL pálca ledobja magáról a cseppeket, miközben karikába hajlik. A bô kettes gumihalas süllô minden fejrázását szépen tompítja. (Horváth Gy. Gábor)

Gumihalas

Pergess, magyar!
Fonott és mono

Voltaképp ezt a témát is hamar le lehetne zárni néhány mondattal. Mármint azt, hogy milyen zsinórral pergessünk. Máig megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy ki melyiket és hol részesíti elônyben, de legtöbbször így dôlnek el a viták: aki a könnyebb, manapság divatos UL peca híve, az használjon vékonyabb monofilt, aki pedig nagy halakra vágyik, pláne nagyobb mélységben, ráadásul folyón, annak elônyösebb lehet a fonott. Legtöbben ezekkel a gondolatokkal pontot is tennének az egészre. (Jakó László)

Fonott