A Sikeres Sporthorgász októberi tartalmából

jatek

Horgásztúrák idegen tájakon
Hocho Hocho, alias dunai galóca

Kevés hal ösztönöz horgászokat olyan megszállottságra, mint a dunai galóca, és kevesen válnak olyan megszállottá, mint a szlovén horgászvezetô, Jure Ramovz. Jure az egész életét e megfoghatatlan és ravasz halnak az üldözésére tette fel. Igaz, még mindig van mit tanulnia, de nála talán senki nem tud többet a dunai galócáról. Most eljött a lehetôség, hogy mi is elônyt kovácsoljunk ebbôl a hatalmas tapasztalatból. (Rasmus Ovesen)

Hucho

Gyakorlat teszi
A saját kenyér íze

Korábban már tettem említést arról, hogy barkácsolgatni kezdtem. Ezzel kapcsolatban két kérdés is megfogalmazódott bennem. 1. Amikor az ôskorban valaki megalkotta az elsô szerszámot, aminek nyele van, s dolgozni lehetett vele, azt a többiek miért nem verték agyon a saját eszközével? 2. Ha már nem volt annyi eszük, hogy minden olyan tárgyat, ami munkára való – és az azokat kifejlesztô egyéneket –, elássák, akkor miért nem horgászeszköz készítésére használták kizárólag? Egek, mennyivel más lenne most a világ… (Jakó László)

Sajatkenyer

Feederakadémia
Csónakos feederezés a Vág folyón

Nem titok, hogy nagyon sok kedves meghívást kapok hazánk és a nagyvilág ismert vagy éppen kevésbé ismert vízterületeire. Egy év azonban számomra is „csak” 365 napból áll, így bármennyire is szeretném, a legtöbb meghívásnak nem tudok eleget tenni. A „gyengéim” azonban a vadvizek, fôként a folyók. Imádok kiszámíthatatlan, nehezen meghorgászható helyeken pecázni. Most is egy ilyen kaland részleteibe avatom be az érdeklôdôket. (Döme Gábor)

Csonakosfeederezes

Tiszai horgászatok
Ôszi harcsakavalkád II. rész

Hamisítatlan az októberi indián nyár! A hûvös, párás reggelt tempós felmelegedés követi, mely hamar felszámolja a hajó deszkáira csapódott vízcseppeket. Szikrázó napsütés, lebegô ökörnyál és a fejünk felett rikácsoló, néha szônyegbombázást rendezô vadludak jellemzik a folyót. A víz továbbra is kristálytiszta, lassú, lomha. Az ártér lassan kezd zöldbôl sárgásbarnára váltani, mintha egy láthatatlan mûvész az ecsetével nem tudná eldönteni, inkább sárga vagy vöröses, netalán maradjon a zöld tónus erôsebb, de ettôl a bizonytalanságtól válik a horizont gyönyörû egésszé, meseszép keretet adva a folyónak. Csodálatos érzés ebbe a közegbe belelopni saját kis életünk néhány emlékezetes pillanatát, és hagyni érzékeinket, hogy élvezzék a természet látványos változásait. Simogat a langymeleg, kiélvezem a késôi nyár utolsó pillanatait, és a mellé társuló kép felülmúlhatatlan. Nagyon szeretem az év ezen idôszakát. (Oláh Csaba)

Harcsakavalkad

A versenyhorgászat varázsa
Lantos Jani ötös pontyai

Az augusztus végén lebonyolított feederbajnokság is oka, hogy megint az utolsó pillanatban sikerült tetô alá hozni aktuális horgászatunkat Lantos Jánossal, a Nevis-Lantos Mix  Feeder Team versenyzôjével. Mégsem bánom túlságosan, hogy így alakult, mert a szolnoki Alcsin megrendezett bajnokság kiemelkedôen jól sikerült a négy versenyzôvel érdekelt nevises csapatnak, hiszen közülük hárman is az elsô ötben végeztek. A legeredményesebb ezúttal Ladányi Béla lett, aki a három fordulóban a mezôny legtöbb halát fogva ezüstérmet szerzett, a jól hajrázó Vass Péter feljött a negyedik helyre, Lantos Jani pedig, aki két forduló után még négyes holtversenyben, de vezette a mezônyt, végül az ötödik helyen végzett; és nem kell szégyenkeznie Szabó Tamásnak sem, aki most a 16. helyen zárta a bajnokságot. A további részletekbe most nem megyünk bele, ám az mindenképp idekívánkozik, hogy az országos feederbajnokságon ugyan nem nevezik meg a legeredményesebb csapatot, hiszen egyéni versenyrôl van szó, 2014-ben a Nevis-Lantos Mix Team versenyzôi ebben a nem hivatalos versenyben messze a legjobbak voltak. Ez teszi optimistává Lantos Janit, aki az úszós szakágban korábban szerzett két bajnoki címe után most nagyon közel állt ahhoz, hogy Erdei Attila után, másodikként szerezzen két szakágban is egyéni bajnoki címet. (Szarka László)

LantosJani

Hazai vizeken
A Balaton északi partján

Az északi part nyugati medencéje évtizedek óta nagy pontyokat tart. Van rá ésszerû magyarázat: több befolyó gazdagítja a tavat, átellenben a Zala hoz tápanyagban gazdag vizet, Ederics és Szigliget környékén nagyjából stabil a nádas. Van menedéke, tápláléka a pontynak, fôleg kagylóból vannak tekintélyes, kisebb-nagyobb vándorló mezôk, melyekrôl kedvükre legelészhetnek a medence nagytestû
pontyai. (Zákonyi Botond)

Balatoneszak

Gyakorlat teszi
Süllôre plasztik csalikkal

A domb mögé bújó nap utolsó sugaraival vörösre festi a tó lágyan ringó tükrét. Lassan minden elcsendesedik körülöttem, és a sötétség leple mindent betakar. A csónakomban ülve figyelem a jeleket, amiket rövid, de feszes horgászbotom teljes hosszával közvetít felém. A közelben a felszínt több helyen is a szanaszét spriccelô apróhalrajok surranása borzolja. Itt vannak. A kékfarkúak legaktívabb idôszaka közelít. Ahogy vizet ér a zöldes Speed Gun csalim, már fel is veszem vele a kontaktust. A kétgrammos fejjel lassan hagyom süllyedni a fenék közeléig, majd kis csuklómozdulattal belepöccintve indítom meg az orsó komótos tekerésével. A gumihal apró korongja ütemes mozgásba kezd. Alig jön két-három métert, az akadó mellett koppanósat kaffant rá a süllô. A plasztik csalis süllôzés legszebb, minden pergetô horgász szívét megdobbantó percei ezek. (Horváth Gy. Gábor)

Gyakorlat teszi
A szeszélyes Balaton

Régóta terveztük Haskó Tamás barátommal, hogy „meghódítjuk” hazánk legnagyobb állóvizét, megnézzük, mit lehet egy átlagos háromnapos horgásztúra során partra segíteni. Az elsô és legfontosabb problémánk, amivel szembesültünk, hogy hol horgásszunk az óriási tavon. Nyáron, strandszezonban nagyon lecsökken azon parti helyek száma, ahol a fürdôzôk zavarása nélkül is horgászhatunk. Szándékosan kerültük a hétköznapi halandók számára megközelíthetetlen magánstégeket és a zárt luxusnyaralókhoz tartozó partszakaszokat. Olyan helyet kerestünk, ahol bárki horgászhat a szabályok betartásával, és esélye legyen a pontyfogásra. (Nagy Csaba)

SzeszelyesBalaton