A Sikeres Sporthorgász májusi tartalmából

Feederakadémia
A nagy buffalo carp

Ez már a harmadik év, amikor egy olyan ôshonos halért utaztam a távoli Amerikai Egyesült      Állomokba, amelynek megfogására mindennél jobban vágytam. Az elmúlt két évben nem volt hozzá szerencsém, de azt a legmerészebb álmaimban sem hittem volna, hogy pont akkor teljesül a vágyam, amikor horgászatunk helyszínére az utóbbi hatvan év legkegyetlenebb idôjárása csap le. Visszagondolva még most is beleborzongok mindebbe, de túléltük, sôt, nem hétköznapi élményekkel gazdagodva tértünk haza! (Döme Gábor)

Hazai vizeken
A nyirkos tizenkettô

A tavasz már mutogatta ugyan magát, de a kisebb pocsolyák még mogorva jégpáncélt nyögtek magukon azon a deres hajnalon, amikor pontyozni indultunk Varbóra. Arra persze számítani lehetett, hogy napközben már izzasztó lesz a kabát, s egyetlen pulóver is komfortossá teszi a közérzetet. Ilyen klímában pedig az ôsszel telepített halak már bôszen kutatják a táplálékot, s minél nagyobb területet járnak be az aljzatot túrva, annál több energiát kell pótolniuk. (Jakó László)

Nyirkostizenketto

A versenyhorgászat varázsa
Húszhoz közel feederrel

Régóta tudom, hogy Lázár Józsi szeret Harsányban horgászni, amint azt is, hogy ennek nagyon is egyszerû magyarázata az itt fogható hatalmas pontyokban és amurokban rejlik. Józsinak ezekbôl sok tíz és jó néhány 15 kiló fölötti példányt volt szerencséje horogra csalni és megszákolni, miközben a legnagyobb itt fogott pontya meghaladta a 18 kilogrammot is. Ez már önmagában is tiszteletet parancsoló teljesítmény, hát még feederezve, és azzal a kitétellel, hogy Józsi egyetlen alkalommal sem horgászott nyolc-tíz óránál hosszabb ideig, ráadásul szinte csak nappal. (Szarka László)

Huszhozkozel

Tiszai horgászatok
Hurrá, pakolunk!

Egy héttel a franciaországi horgászkirándulásunk elôtt érkeztem le a tiszaörvényi kikötônkbe, hogy a szükséges holmikat összeszedjem a túrához. Természetesen ezt úgy szervezetem, hogy a mai napot itt tölthessem, és harcsacserkelés közben jól át tudjam gondolni, mire is lehet ott szükségünk. Nagyon régen tervezgetett álom válik majd valóra, kíváncsi leszek az ottani lehetôségekre és a nem túlterhelt Rhone folyó kapitális halaira. Természetesen a pergetômódszereket szeretném ott is erôltetni, de a biztonság kedvéért készülök majd kuttyogatásra is, ha a mûcsalik nem hoznák meg a várt eredményeket. No, de ezt majd meglátjuk… (Oláh Csaba)

Hurrapakolunk

Hazai vizeken
Tisza-tavi barangolás

Vajon gondolták-e a Kiskörei Vízlépcsô és Öntözôrendszer tervezôi a hatvanas években, amikor az Alföld öntözési rendszerének fejlesztéseként elhatározták annak megépítését, hogy jó ötven évvel késôbb a természet áldásos közremûködésével megszületik Magyarország második legnagyobb tava, amely változatos élettereinek köszönhetôen sokak által szeretett horgászvíz is lesz…? (Zákonyi Botond)

Tiszatavi

Gyakorlat teszi
Harcsapergetô tippek – nem csak kezdôknek

Sokan kiváló harcsázónak tartanak, ami önmagában megtiszteltetés. Azonban mindent én sem tudhatok, nagyon sok fekete folt van még a harcsahorgászatban. Nincs olyan harcsázó, aki mindent tudna, vannak, akik bizonyos dolgokat jól ismernek és használnak a horgászatkor. Természetesen sok dolgot én is jól ismerek, közülük néhányat most összegzek, talán segítve ezzel a harcsapergetôknek. (Lukácsi Béla)

Harcsapergeto

Gyakorlat teszi
Nagy halak a felmelegedô vizekben

A nagy pontyok átmeneti rabul ejtése naptár szerint késôbb indul meg, mint a kisebb társaiké. Persze, ez nem törvényszerû, foghatunk belôlük hideg vízben is, de mégsem ez a jellemzô. Az év hideg idôszakában, amikor a körülöttük elterülô közeg is hideg, fôként kistestû egyedek kerülnek hamarabb horogvégre. Ha bojlink (a felkínált eleség) megfelelô módon szelektál, és ellenállhatatlan a nagy pontyok számára, akkor áprilisban és májusban már nagy eséllyel fotóvégre csalhatunk közülük jó néhányat. Én most is ezen dolgoztam! (Nagy Csaba)

Nagyhalak

Nôk horgászbottal
Negyven éve a versenypályán

Nem egy férfi horgásztársam van, aki több mint negyven éve horgászik, jómagam is az ô táborukat szaporítom. De a hölgyeknél is találkozhatunk olyan elvetemült horgászokkal, akik közel fél évszázada járják a vízpartot – viszont aki már negyven éve a versenysportban van, olyan nem igazán akad. Ezen ritka, fanatikus horgászok közé tartozik Devecseriné Rimer Noémi. Hihetetlenül hosszú és eredményes évtizedek állnak mögötte, számos világversenyen és országos bajnokságon állhatott már dobogóra. Ismerkedjünk meg kicsit közelebbrôl Noémivel, az elsô lépésektôl kezdve napjainkig… (Ladányi Tamás)

Negyveneve