A Sikeres Sporthorgász júniusi tartalmából

sporthorgasz-junius-2014

A versenyhorgászat varázsa
Keverés, kavarás, etetés

A Lantos Mix-Nevis Feeder Team két versenyzôjét ezúttal Tiszakécskére kísértük el, ahol Lantos János és Ladányi Béla abból az apropóból faggatta a kécskei holtágat, hogy a hamarosan és hagyományosan itt sorra kerülô IV. Lantos Mix Feeder Kupára a csapat a felkészülését megkezdje. Bár a jó és sok halas versenypályával kapcsolatban az elmúlt évek versenyein és az azokat megelôzô többnapos tréningeken sok hasznos tapasztalatot szereztek, akár az etetéssel kapcsolatban is, ilyenkor elsô alkalommal, mégis azzal a dilemmával szembesülnek, hogy honnan induljanak, merre vegyék az irányt, mit és hogyan töltsenek a kosarakba. Lantos Jánosról köztudott, hogy a horgászathoz ma már nemcsak elismert feederes versenyzôként, hanem sikeres etetôanyag-gyártóként is kötôdik, ezért azon sem lepôdtünk volna meg, ha egy ilyen alkalomra a bôség zavarával küszködve pakolt volna ki jobbnál jobb etetôanyagokat. Nem ez történt. Sôt! Ám a részletekrôl beszéljen ô. (Szarka László)

Keveres_kavaras

Feederakadémia
Indul az amurszezon!

Május végén, június elején talán már nem meglepô a cím, hiszen a vizek hômérséklete 20 Celsius-fok körül (vagy akár felette is) járhat, ami ideális nagyra növô növényevô halunk horgászatához. Idén nekem már sokkal korábban kezdôdött az amurszezon. Március és április hónapokban is különösen eredményes voltam. Hogyan, milyen módszerrel, milyen csalogatóanyaggal? Az írásból minden kiderül! (Döme Gábor)

Amurszezon
Gyakorlat teszi
Változatos bojli – változatlan siker

A nap még nem kelt fel, csak a közel-távolt egymásba oldó derengés jelezte a hajnalt. A Fejér megyei víztározó tükrözô  vizén párapamatok cikáztak: az északi oldalon az erdô még egyszínû sötét tömeg, a délin a bokros nád már elvált az égtôl, és árnyékukkal játékosan csipkézték a parti vizeket. A korán kelô vízimadarak hangoskodtak egy kicsit – figyelték a motoszkáló embert. Lassan megszokták a horgászt, miként korai keléstôl álmos fejjel nekilát reggeli teendôinek. Körös-körül folyt a nyüzsgés, mikor lassan elült, kezdôdött a vadászat.  Alábukó kacsák, mereven figyelô gémek riogatták a halakat. (Nagy Csaba)

Valtozatos_bojli

Bojlis horgászatok
Melyik bojlit válasszam?

Sokszor felteszik nekem azt a kérdést horgásztársaim, hogy gyári kész vagy saját készítésû bojlival
horgásszanak. Mibôl készülhetnek a gyári bojlik, összetételük tartalmazza-e azokat az anyagokat,
amiket otthon saját készítésû bojlinkba beleteszünk. Van-e megfelelô csalogató hatásuk a halak számára? Értékesebb-e az a ponty, amit saját készítésû bojlival fogtunk? (Dobrai Zsolt)

Melyik_bojlit

Horgásztúrák idegen tájakon
Petit Rhône, kis harcsák

Rhône folyó! Fogalom a harcsahorgászok körében. Végre lehetôségünk nyílt megmérettetni magunkat ezen a csodálatos, rengeteg kapitális ragadozót rejtô dél-franciaországi folyón. Hatalmas izgalom és még nagyobb elvárás övezte a készülôdést. Rengeteg videót és cikket böngésztünk végig, hogy amennyire csak lehet, felkészülten érkezzünk a helyszínre. Párommal és négy barátunkkal vágtunk neki az 1600 kilométeres utazásnak. Nem kevés idôt autóztunk, de közben is csak azzal voltunk elfoglalva, milyen esélyeink vannak a számunkra még ismeretlen vízen. A franciák a késô ôszi hónapokban a vertikális módszert alkalmazva nagyon szép halakat zsákmányolnak, és a német horgászok itt is eredménnyel alkalmazzák a Pón megszokott bójás szerelékeiket. A kuttyogatást és az általunk nagyon szeretett csurgásból történô wobbleres pergetést nem próbálja senki. Ez a tény felvillanyozta a társaságot, hiszen a helyi harcsáknak nincs  tapasztalatuk, biztosak lehetünk benne, hogy ezeket a módszereket sikerrel tudjuk alkalmazni. (Oláh Csaba)

Petit_Rhone

Horgászportré
A mester

Mint tudjuk, a világon a legtöbb híres emberrôl elôbb-utóbb kiderül, hogy legalábbis részben, magyar származású. Miért volna ez másképpen a mûlegyezés világában? Dánia, Skandinávia egyik leg(el)ismertebb lazachorgásza, mûlegyezô úttörôje, több könyv és több száz horgászatról, természetvédelemrôl szóló cikk szerzôjének természetesen magyar gyökerei vannak. (Kovács Zsigmond)

A mester

Elmondok egy történetet
Kecskefejés tonhalakkal

– Tavaly két hajót süllyesztettem el, talán fel kellene hagynom a hajóépítéssel – merengett Jani a söre felett, miután bronzérmesek lettek Baradlaival egy horgászversenyen.
– Jó ez az önkritikus meglátás – hümmögött Baradlai. – De azért az enyémet elôtte hozzuk rendbe.
Baradlai hajója ugyanis az emlékezetes hajókiszedési kaland óta a népszigeti kecskefarmon pihen kidúcolva. Maccabi, a sokgyerekes hajóépítô mester ígért valami purhabos technológiai javítási megoldást, de nem nagyon bolyongott mostanában Magyarország felé. (Bodolai László)

Kecskefejes

Horgászélet, halvilág
Horgászôrület a Civilek Napján

Gyôr-Moson-Sopron megyében van egy tavacska, ami többek között a feleségemnek köszönhetôen nagyon közel áll a szívemhez. A Rábakecöli-kavicsbányató picinyke, alig több mint egyhektáros méretével elsô látásra nem tûnik monumentálisnak, de a helyi horgászok számára az értéke felbecsülhetetlen. A horgászegyesület tagjai nagyon sokat tesznek a horgászat népszerûsítéséért. A Horgászôrület a Civilek Napján program komoly kezdeményezés, mindenki számára elérhetôvé teszi ezt a csodálatos sportot. Mindenki kedvére kipróbálhatta a horgászatot, megtekinthette a szépségeit, engedély és felszerelés felmutatása nélkül. De az sem utolsó szempont, hogy a program népszerûsíti a települést és természetesen a horgászegyesületet is. (Ladányi Tamás)

Horgaszorulet