A Sikeres Sporthorgász augusztusi tartalmából

A versenyhorgászat varázsa
Lebilincselô feederezés

A dunai feederezéshez olyan élmények kapcsolódhatnak, hogy többnyire semmi szükség külön apropót keresni, amikor ott akarunk horgászni. A versenyhorgászat persze kicsit más, ezért a Nevis-Lantosmix Feeder Team versenyzôi esetében mégis csak többrôl volt szó, amikor néhány hete hárman is felkeresték a Duna ordasi szakaszát. Nem sokkal korábban ugyanis Lantos Jani és Szabó Tomi nem csupán részt vettek a szlovákiai Madunicében megrendezett Browning Feeder Kupán, hanem jól is szerepeltek a majd’ százfôs mezônyben. Történt, hogy az elsô nap két szektor 5-öse után sokat javulva, a második fordulóban már szektor 1-et és 2-öt horgásztak, és odaértek a 9-10. helyre, ami azt is jelentette, hogy a díjazottak közé kerültek. Ráadásul Szabó Tomi a 18 kiló 14 dekás, többségében márnákból álló fogásával a második nap legjobb teljesítményét érte el. (Szarka László)

Lebilincselo

Tiszai horgászatok
Nyári rekkenôben

Perzselô nap! Megrekedt, tikkasztó forró levegô! A folyó bágyadtan, lomhán tekereg a medrében, vize jócskán felmelegedett, már nem képes felfrissíteni a lehûlésre vágyókat. Az elkövetkezô négy napot arra szánom, hogy minél több kapást kicsikarjak kedvenc harcsáimból. Fel is építettem a haditervet. Az elsô napot a környéken szeretném végigcserkelni a már jól bevált, sok-sok élményt nyújtott területeken, hiszen itt vagyok igazán otthon. Amennyiben ez nem mûködne, másnap az északi területeket, a Buláti-sziget, Kékesi-kanyar és a Kalmár-part általam ritkán látogatott szakaszait vallatom majd végig. A harmadik napot a lenti, Aranyosi-szigettôl egészen a nánai területekig emelgetem végig. Így a teljes Tisza-tó élôvizes folyószakaszát át tudom fésülni, és a negyedik napon a legeredményesebb területen tudom zárni a kirándulást. (Oláh Csaba)

Rekkenoben

Feederakadémia
Rövid feederbotokkal a kis tavakon

A horgászmódszerek fejlôdésével egyre több speciális igényt kielégítô felszerelés lát napvilágot. A modern pontyhorgászat és annak finomszerelékes ága, a feederezés pedig soha nem látott ütemben fejlôdik. Nincs olyan nap, hogy ne hallanánk valamilyen új csaliról, etetôanyagról vagy hasznos eszközrôl. Nos, ebben az írásban szinte minden, amihez nyúlok, új dolog, melyek között, biztosra veszem, mindenki talál ötletes megoldást, ami hasznos lehet a horgászatok során. Figyeljenek hát, mert érdemes! (Döme Gábor)

Rovidfeeder

Gyakorlat teszi
Csak kíméletesen

Nagyon sok témával foglalkoztunk már, de talán az egyik és legfontosabb dologról még nem nagyon vagy csak kevésszer esett szó. Ez a halvédelem és a halkímélô eszközök használata. Sokaknak nem kell bemutatni, de tapasztalataim szerint legalább annyian nem fektetnek rá elég hangsúlyt, vagy nem foglalkoznak kellôen a halkímélés témájával. Szeretném tehát bemutatni azokat a halkímélô eszközöket, melyek segítségével és helyes használatával elkerülhetôk a pontyok sérülései a szákolásnál, a mérlegelésnél, illetve a fényképezésnél. (Csörgô Tamás)

Kimeletesen

Gyakorlat teszi
A harcsák réme!

Sok módszer, csali létezik a harcsák megfogására. Persze mindenki arra kíváncsi, hogyan lehet sokat és nagyot fogni. Vannak kiemelkedô módszerek és csalik, most az egyikrôl szeretnék mesélni. Egy módszer, vagyis inkább három, a közös bennük, hogy azonos területet kell velük meghorgászni. (Lukácsi Béla)

Harcsakreme

Portyázó horgászok
Baitcasting Erdélyben

Gyerekkorom óta vonzódom a vízhez, keresem a természet hangját, vagyis a csendet. Ebben a templomias csendben fedezek fel olyan dolgokat, amiktôl a város zaja megfoszt. Egy nagyvárosi imateremnél sokkal többet jelent számomra a természet csendje, hiszen ott látom meg igazán Isten jelenlétét. Ez szorosan kapcsolódik a horgászegyéniségemhez. Talán tíz éves lehettem, amikor nagyapám elôször elvitt pecázni a Marosra. Készített nekem egy mogyorófa botot, ami abban az idôben nagyobb örömet jelentett, mint most egy modern technológiával készült GLoomis, Shimano vagy Daiwa bot. Igen, más idôk voltak, kevesebb volt a horgász, és több a hal, most viszont fordítva van. Ahogy teltek az évek, egyre inkább elmélyültem a horgászat világában. (Demeter Róbert)

Baitcasting

Gyakorlat teszi
Amuradászat

Hosszú évtizedekkel ezelôtt, amikor apám megismertette velem a vizet, annak titokzatos írott és íratlan szabályait, mit sem sejtettem arról, hogy a mai modern világban a halfogás menynyire céltudatossá válhat. Akkor még gondolni sem mertem volna, hogy évek múltán a Haldorádó termékek lehetôvé teszik számomra, hogy ha elindulok a vízpartra horgászni, elôre eldönthetem, pontyot vagy amurt szeretnék-e fogni. 2014-ben ez már teljesen természetes! (Nagy Csaba)

Amurvadaszat

Hazai vizeken
A Kevermesi-kavicsbányatavak

Manapság egyre nehezebb alig ismert, kevés horgász által látogatott vizet találni az országban. Ez fôleg azokra a tavakra igaz, ahol kapitális méretû, akár húsz kilón felüli pontyok is élnek. Az ilyen jellegû vizek hamar ismertté válnak, és ez sajnos nem egy esetben akár a végét is jelentheti. Talán éppen ezért titkolnak el jó tavakat… A távolság is fontos szempont, a határszéli települések vizei kevésbé ismertek, mivel a megközelítésük nem egy esetben bonyolult. A román határ mellett található Kevermesi-horgásztóra véletlenül akadtam, és a mai napig nem bánom. Idén kötöttünk komolyabb barátságot a vízzel, melynek köszönhetôen jó pár szép fogással és remek élményekkel gazdagodtam. A horgászegyesület elnöke, Simon-Csatlós Zoltán a horgásztúra alatt végig a segítségemre volt, kérdéseimre készségesen válaszolt. (Ladányi Tamás)

Kevermesi