A PVA szivacs használata

A PVA termékek egy különleges változata a PVA szivacs. A név mára már nem teljesen helyes, ugyanis sok gyártó nem a jól ismert anyagból készíti, hanem növényi kivonatokból, melyek így költséghatékonyabbá tették az előállítását. Igazság szerint nem az alapanyag  a lényeg, hanem a megfelelő működés, ami egyenlő azzal, hogy rövid időn belül feloldódjon a vízben. Ez a rendkívül okosan kitalált termék több célt is  szolgál: az egyik, hogy a horog öblére helyezve, a végszerelék vízbe jutását követően az előkét még több másodpercig kiemeli, így 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy a halak a lehető leggyorsabban megtalálják, nem fog a becsapódó ólommal együtt az iszapmező részévé válni.  A lassú süllyedés hatására az előkét nem húzza be az ólom az iszapba, nem gyűri maga alá. A távoli dobásokhoz pedig elengedhetetlen, ha biztosak akarunk abban lenni, hogy nem tekeredik fel előkénk a gubancgátlóra, ólombetétes zsinórra. A másik praktikus dolog, hogy az etetőrakéták megtöltése után, PVA szivacsot helyezünk (tömünk) a rakéta végébe, mintegy lezárva a bejuttatni kívánt anyagokat.  Így elkerülhető, hogy a dobás során kiszóródjon a sokszor értékes csalogatóanyag egy része.

A szerelékek behordása során is használható, hiszen miután leengedjük a horgot és a felcsalizott előkénket a PVA szivaccsal, biztosak lehetünk abban, hogy szépen elfekszik a fenéken, miután leoldódik a szivacs. Gondoljunk csak bele, ha nádtorzsás, növényes részen horgászunk: sokan miután leengedik az ólmot, néhány centimétert arrébb teszik azért, hogy az előke szépen elfeküdjön a vízfenéken. Viszont ha ebbe hiba csúszik, akkor akár bele is húzhatjuk a végszerelékünket egy növénybe, torzsába úgy, hogy mi ezt nem érzékeljük. Nos, a szivacs használatával ez elkerülhető.

Használata rendkívül egyszerű:

5

 Egy jó csali, egy erőteljes dip (esetünkben a The Red One széria) és a szivacs: másra nincs szükség ahhoz, hogy előkénk úgy feküdjön a vízfenéken, ahogyan azt elképzeltük

A horogcsalinkat célszerű a szivacs használata előtt dipelni

Szúrjuk fel a horogra úgy, hogy a horog hegye ne legyen látható…

…majd hajtsuk félbe, nedvesítsük meg és nyomjuk össze úgy, hogy ne nyíljon szét

11

A PVA szivaccsal ellátott előkénk, mely garantáltan gubancmentes dobást tesz lehetővé

Használatával biztosak lehetünk abban, hogy a halak megtalálják a felcsalizott horgunkat

Írta és fényképezte: Csákány Attila